Jan Kozamernik je do leta 2017 igral za ACH Volley, nato pa odšel v tujino, kjer je v Italiji in na Poljskem dokazal, da spada med najboljše osrednje blokerje v Evropi. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Kozamernik je do leta 2017 igral za ACH Volley, nato pa odšel v tujino, kjer je v Italiji in na Poljskem dokazal, da spada med najboljše osrednje blokerje v Evropi. Foto: www.alesfevzer.com

Odbojkarji ACH Volleyja ostajajo brez zmage v Ligi prvakov, kaj drugega kot poraz proti trenutno vodilni ekipi italijanskega prvenstva (13 tekem, 12 zmag) Trentinu niti ni bilo pričakovati. Gostje so zmagali z 0:3. ACH-ju gredo pohvale za enakovreden boj v prvem nizu (končal se je na razliko, s 30:32), v nadaljevanju je Trentino dvignil napadalno učinkovitost in prevladoval tudi v bloku. Na tem položaju odlično igra slovenski reprezentant Jan Kozamernik, ki je včeraj dosegel štiri točke (en as, dva bloka).

Sorodna novica ACH Volley namučil Trentino v prvem nizu, nato Italijani stopili na plin

"Lepo smo odigrali. V prvem nizu smo se malo mučili. ACH je pokazal kakovostno igro in nas postavil pod pritisk," je za Val 202 povedal 28-letni Kozamernik, ki je bil za Markom Podraščaninom drugi najstarejši v italijanski zasedbi. Kot pravi, je že nastopil čas, ko pomaga mlajšim kolegom: "Zanimivo je biti v tem položaju. Čutiš željo, da bi pomagal mladim in jim dal kakšen nasvet. Imamo zelo mladega četrtega blokerja in mu pomagam, kolikor se le da. To vlogo sprejemam z veseljem."

Kozamernik je za ACH Volley igral do leta 2017, dobro se še spominja, kako je (preden je leta 2014 dobil priložnost v prvi ekipi) z velikimi očmi gledal starejše kolege: "V Tivoliju sem na tekmah Lige prvakov pobiral žoge in igralce gledal kot bogove."

Prva epizoda v tujini je bil Trentino, nato je igral v Milanu in pri poljskem Assecu Resovii. Lani se je vrnil v Trento, kjer je odbojka zelo priljubljena. Vseeno opaža, da so navijači že malo razvajeni: "Dokler ne gre za pomembne tekme, ne pridejo na tekme, kar je malce žalostno, a pri nas se kar pričakuje, da bomo prišli v izločilne boje, ko gledalci spet množično pridejo v dvorano."

In kakšen je bil njegov urnik po tekmi in novinarskih obveznostih? "Najprej me v garderobi čakajo čevapčiči, nato se bomo z družino podružili, jutri (v četrtek) se vračamo v Trento."

Pogovor z Janom Kozamernikom