Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani prek videopovezave povedal 54-letni Italijan, ima s slovensko reprezentanco visoke cilje: "Slovenija je majhna država, ki pa ima veliko odbojkarskega talenta. Veliko fantov v reprezentanci že poznam in vem, da so sposobni vrhunskih mednarodnih uspehov."

Njegova naloga bo reprezentanco pripraviti na letošnje evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko.

Alberto Giuliani, nekdanji trener italijanskih klubov Cuneo, Macerata in Piacenza in tudi selektor slovaške reprezentance med leti 2015 in 2016, sicer ni bil prvi izbor Odbojkarske zveze Slovenije. Ropret je potrdil, da je bilo vse dogovorjeno z Andreo Gardinijem, ki pa se je tik pred zdajci - iz osebnih razlogov - premislil. Foto: EPA

Novega selektorja, ki je nasledil Srba Slobodana Kovača, je na dogodku točno 200 dni pred začetkom EP-ja predstavil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret, ki je dejal, da je v preteklih dneh potekala intenzivna komunikacija z Ankaro, kjer 54-letni Italijan trenutno deluje kot trener turškega klubskega velikana Halkbank.

Z Giulianijem je OZS sklenil dveletno pogodbo. "Morda najbolj zgovorno o visokih ciljih novega selektorja govori to, da je sam želel v pogodbo vnesti klavzulo, vezano na osvojitev evropskega prvenstva," je dejal Ropret.

Italijan Giuliani novi selektor slovenskih odbojkarjev

Letos bosta poleg vrhunca sezone potekala še dva pomembna reprezentančna turnirja, vključno s pokalom challenge, ki bo služil kot kvalifikacijski turnir za elitno ligo narodov. Giuliani meni, da ima Slovenija dobre možnost ta turnir zaključiti na prvem mestu izmed šestih reprezentanc, ki bodo na njem nastopile.

Poleti bodo potekale tudi kvalifikacije za olimpijske igre, septembra pa bo sledil reprezentančni vrhunec sezone in največji letošnji športni dogodek pri nas. Slovence v prvem delu EP čakajo obračuni z Rusi, Finci, Turki, Makedonci in Belorusi.

Igralci pozdravili imenovanje Giulianija
Nastope pred domačimi gledalci nestrpno pričakujejo tudi igralci, je potrdil slovenski kapetan Tine Urnaut, ki je pozdravil imenovanje novega selektorja. Kot je dejal, gre za izjemno kakovostnega strokovnjaka s številnimi uspehi na klubski ravni. "Prihaja iz Italije, kjer je sigurno najboljša odbojkarska šola na svetu, in s svojim znanjem in izkušnjami bo gotovo lahko tako na individualni kot ekipni ravni prispeval, da reprezentanca naredi korak naprej."

Ob predstavitvi selektorja je danes potekalo tudi odkritje odštevalne ure pred EP. To so na ljubljanskem Bregu danes slavnostno odkrili Ropret, ljubljanski župan Zoran Janković in ambasador prvenstva Tomislav Šmuc.

Z današnjim dnem se je začela tudi prodaja vstopnic za skupinski del prvenstva.