Mariborčanke so ostale brez pričakovanega finala, potem ko so letos osvojile pokalno tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčanke so ostale brez pričakovanega finala, potem ko so letos osvojile pokalno tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com

Tradicionalnega finala slovenskih tekmovanj zadnjih let med Calcitom Volleyjem in Novo KBM Branikom, ki so ga še letos igrali v slovenskem pokalu, v prvenstvu tokrat ne bo. Za to so poskrbele odbojkarice GEN-I Volleyja, ki so v polfinalu ustavile pokalne zmagovalke, igralke Nove KBM Branika, sicer drugouvrščeno ekipo rednega dela prvenstva.

Potem ko so izgubile prvo tekmo v Mariboru, so Novogoričanke dobile naslednji dve, tretjo s 3:1. Mariborčanke so po pokalu očitno padle v formi, neprepričljive so bile že v četrtfinalu proti Grosupeljčankam, tudi v polfinalu so na tretji tekmi naredile preveč napak, da bi se lahko nadejale boljšega rezultata.

Preobrat ob koncu za sladko zmago

Uvodni niz je gladko pripadel gostjam, ki so povedle s 14:7 in nato le še nadzorovale razliko. V izenačenem drugem nizu so gostiteljice izenačile, za kar je z asom poskrbela Lorena Lorber Fijok. Tretji niz je bil kopija prvega, znova so Novogoričanke odlično začele in si priigrale veliko prednost. V četrtem nizu so dolgo vodile Štajerke, a so jih Primorke ujele.

Pri izidu 20:20 pa je Iza Mlakar najprej poslala žogo v avt, nato dobila še blok Lare Rituper, gostiteljice so izgubile zbranost in morale čestitati tekmicam.

Iza Mlakar je bila s 24 točkami najučinkovitejša igralka tekme, a je storila tudi precej napak, z devetimi bloki se je pri Mariborčankah izkazala Klara Milošič. Pri gostjah je Lara Rituper dosegla 15 točk, od tega šest z bloki, Silvia Pertens jih je dodala 14, Polona Frelih pa 13, štiri z bloki.

V finalu bodo velike favoritinje Kamničanke, ki so z 2:0 v zmagah v polfinalu izločile Formis. Calcit Volley je osvojil zadnje tri naslove državnih prvakinj.


1. A DOL (Ž), polfinale

Tretja tekma:
Nova KBM Branik - GEN-I VOLLEY 1:2
1:3 (-16, 24, -18, -21)

Nova KBM Branik: Mlakar 24 (1 as, 2 bloka), K. Milošič 12 (1 as, 8 blokov), Pogačar, Štampar 4 (1 as, 2 bloka), Klajžar, Lekše 6, Senekovič, Cikač, Farkaš, Ramić 3 (1 blok), Potokar, Lorber Fijok 12 (1 as, 2 bloka), Krajnc.

GEN-I Volley: Frelih 13 (4 bloke), Pertens 14 (1 as, 1 blok), P. Marušič, Rituper 15 (1 as, 6 blokov), Blažič 7 (2 asa), Š. Marušič 4 (2 asa, 1 blok), Makuc, Mazej, J. Mohorič 7 (1 blok), Žigon 3 (2 asa, 1 blok).


Kubanec Luis Sosa Sierra je bil z 20 točkami najučinkovitejši igralec tretje polfinalne tekme med Calcitom in Merkurjem. Foto: Klemen Brumec
Kubanec Luis Sosa Sierra je bil z 20 točkami najučinkovitejši igralec tretje polfinalne tekme med Calcitom in Merkurjem. Foto: Klemen Brumec

Odličen začetek in dober zaključek Calcita

V moškem polfinalu ni bilo presenečenja. Odbojkarji Calcita Volleyja so v tretji, odločilni tekmi polfinala državnega prvenstva v Kamniku premagali Merkur Maribor s 3:0 (11, 25, 21) in se z izidom 2:1 uvrstili v finale, kjer jih čaka dvoboj z ACH Volley.

Calcit je na tretji tekmi izjemno začel in pustil Merkur v uvodnem nizu pri zgolj 11 točkah. V nadaljevanju so se Mariborčani prebudili in postali enakovreden tekmec. V drugem nizu je Merkur vodil že z 19:15, a se je gostom ustavilo v napadu in sledil je preobrat. Calcit je sicer za osvojitev drugega niza potreboval kar štiri zaključne žoge. Tudi v tretjem nizu so Štajerci povedli, a so hitro izgubili pobudo. Merkur se je še približal na 21:20, nato pa je Calcit nanizal tri točke in nato takoj dokončal polfinalni obračun.

"Še enkrat bi pohvalil celotno ekipo za pravi pristop, ki so ga v najpomembnejši tekmi sezone pokazali. Ob takšnem pristopu je tudi trenerju veliko lažje," je dejal trener Kamničanov Jurij Žavbi.

V finalu bo favorit branilec naslova ACH Volley, ki je z 2:0 v zmagah odpravil Hišo na kolesih Triglav iz Kranja.

A DOL (M), polfinale

Tretja tekma:
CALCIT VOLLEY - Merkur Maribor 2:1
3:0 (11, 25, 21)

Calcit Volley: Planišič 3 (2 asa), Mujanović 11 (2 asa, 4 bloke), Vinkovič, Lazar, Košenina, Arsenoski, Okroglič 13 (1 as), Sosa 20 , Mitrašinović, Aponza 5 (1 blok), Pavlović 5.

Merkur Maribor: Jevšnik, Vodušek 5 (1 as), Pernuš, S. Adžović, McConnell 11 (1 as, 1 blok), Bračko 8 (1 as), Kumer, Donik 10 (1 blok), Leva, Fink 2 (1 blok), Najdič, Iršič, Peruničić.

V finale pričakovano Kamničani in nepričakovano Novogoričanke