Foto: ParaVolley Europe
Foto: ParaVolley Europe

Slovenke so prejšnji mesec končale na drugem mestu na evropskem prvenstvu, prvakinje Italijanke so si s tem uspehom že priigrale nastop v Franciji prihodnje leto. Slovenija ima v Egiptu novo priložnost za preboj na največje tekmovanje, zadnja možnost pa bo zadnji kvalifikacijski turnir prihodnje leto.

V Egiptu nastopa deset ekip, razdeljene so v dve skupini. V prvi so Egipt, Kitajska, Ruanda, Nemčija in Mongolija, v drugi pa ob Slovenkah še Kanadčanke, Brazilke, Ukrajinke in Nizozemke.

V Kairu si bo nastop v Parizu zagotovila najboljša ekipa, ki še nima vozovnice za igre. Tam jih bo nastopilo osem, v Pariz so že uvrščene Francija, Brazilija, Italija, ZDA in Kitajska. Eno mesto na turnirju bodo zapolnile še afriške prvakinje.

Slovenija je danes dobila prvi in tretji niz, Ukrajina pa se je vsakič vrnila v igro in dobila drugega in četrtega. V odločilnem petem je Slovenija odigrala zrelo in po akciji, ko je servirala kapetanka Lena Gabršček, akcijo pa končala Valentina Brik, dosegla pomembno uvodno zmago.

Selektor je bil navdušen
"Gre za najtežjo tekmo na takem tekmovanju. Igrali smo proti Ukrajini, za katero vsi vemo, kako dobro je odigrala zadnje evropsko prvenstvo pred mesecem dni. Mi smo prišli na to tekmovanje v Egipt brez dveh igralk prve postave, zato dajem tej današnji zmagi še večjo težo. Navdušen sem nad dekleti," je po tekmi za krvno zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite povedal selektor Simon Božič.

Slovenke po današnji tekmi v ponedeljek ob 11.30 čaka obračun z Nizozemsko, v torek bosta tekmici še Kanada (10.30) in Brazilija (19.00).

Reprezentanca v Egipt ni odpotovala v najmočnejši zasedbi, saj je kariero po EP-ju končala Senta Jeler, Klara Vrabič pa manjka zaradi poškodbe. V reprezentanci Slovenije so poleg kapetanke Gabršček še Suzana Ocepek, Valentina Brik, Mira Jakin, Barbara Kocmur, Jana Ferjan, Tija Vrhovnik in Danica Gošnak.