Foto: Piotr Sumara/Polska Siatkowka
Foto: Piotr Sumara/Polska Siatkowka

Slovenke so z dvema zmagama in petimi porazi skupaj zbrale šest točk, kar jim je v skupini C prineslo šesto mesto. S sproščeno igro so v prvih dveh nizih tekmice povsem nadigrale. Že v končnici drugega dela so varovanke Marca Bonitte popustile in dovolile tekmicam, da so se razigrale.

Posledica tega je bila, da je bil tretji niz precej bolj izenačen, v njem sta se ekipi menjavali v vodstvu, v končnici pa je vendarle prevladala kakovostna prednost slovenskih igralk, Mija Šiftar v napadu in blok sta vendarle poskrbela, da se tekma ni nepotrebno podaljšala.

Mlada slovenska vrsta je tako znova pokazala, da je pred njo lepa prihodnost, treba pa se bo znebiti predvsem nihanj v igri in padca zbranosti. Teh je bilo nekaj tudi v zadnjem obračunu. V prvem nizu, v katerem so tekmice dosegle vsega 13 točk sicer ne, v drugem pa že.

Prvi je bil na začetku, ko so tekmice izničile prednost 5:1, drugi pa ob koncu, ko so iz -11 (11:22) prišle na -4. A na srečo je mučenje končala Iza Mlakar, ki je žogo poslala na zadnjo črto. Šiftar, ki se je izkazala tudi s servisi, je bila z 12 točkami znova najučinkovitejša v slovenski vrsti, ki je kar 12 točk dosegla z bloki, pet jih je prispevala Nika Milošič, štiri pa Saša Planinšec.

Slovenske odbojkarice olimpijske kvalifikacije končale z drugo zmago

Bonitta je zadovoljen
Marco Bonitta
, selektor Slovenije: "Zadovoljen sem z rezultatom. Prvi del tekme smo odigrali dobro, v drugem delu se je pri nekaterih igralkah poznala utrujenost, tako da smo trpeli do konca. Ponosen sem na dekleta, pred prvenstvom smo si zadali cilj, da dobimo dve ali tri tekme, dve smo dobili, še eno skoraj, tako da mislim, da smo cilj izpolnili."

Nika Milošič, blokerka Slovenije: "Današnjo tekmo smo začele zelo dobro, zavedale smo se, da lahko konkuriramo korejski ekipi in tudi zmagamo. Držale smo se dogovorjenega sistema, igrale točko za točko, bile zbrane. Vsak niz smo začele, kot da je rezultat 0:0. V tretjem nizu nam je zbranost padla oziroma smo mislile, da smo tekmo že zmagale. Na koncu pa smo imele tudi nekaj sreče."

Anja Mazej, prosta igralka Slovenije: "Tekmo smo dobile gladko. Po celotnem tednu smo vendarle sestavile tekmo z najmanj nihanji. V tekmo smo šle z razmišljanjem, da moramo v vsak niz vstopiti, kot da je izid 0:0, s tem smo poskušale preprečiti padec v igri. Celoten turnir je bila lepa izkušnja, na trenutke smo pokazale dobro igro, borile smo se tudi proti najboljšim ekipam na svetu, vsak ne dobi priložnosti za to. Če bomo tako nadaljevale, imamo lepo prihodnost."


Kvalifikacije za OI (Ž)

Skupina C, Lodž

SLOVENIJA – JUŽNA KOREJA
3:0 (13, 20, 23)

Slovenija: Mlakar 10 (1 blok), Pogačar 1, Pucelj, Lorber Fijok 9 (1 as), Zatković 3 (1 blok), Šiftar 13, Najdič, Velikonja Grbac, Milošič (10, 1 as, 5 blokov), Mazej, Planinšec 7 (4 bloke), Kukman, Banko, Ramić.

Južna Koreja: J. Lee, D. Kim, E. Park, J. Kim, Y. Kim, Moon 5 (1 as), J. Park 4, D. Lee 12 (1 blok), S. Lee 6 (1 blok, 1 as), Jung 7, Pyo 5, Kwon, H. Lee 3, Kang.


Vrstni red: ZDA in Poljska po 18, Italija 15, Tajska in Nemčija po 11, Slovenija 6, Kolumbija 3, Južna Koreja 2.

Na OI so se uvrstile ZDA in Poljska.