Odbojkarice so uspešno začele srebrno ligo. Foto: CEV
Odbojkarice so uspešno začele srebrno ligo. Foto: CEV

Reprezentanco na tekmah v Luksemburgu v vlogi selektorja prvič vodi Gregor Rozman, ki je na slovenski klopi zamenjal italijanskega strokovnjaka Alessandra Chiappinija. Glavni cilj reprezentance pa je uvrstitev v zlato ligo. Naslednja tekma Slovenke čaka v petek ob 17.30, ko bodo nasprotnice gostiteljice Luksemburžanke. Rozman je prvi obračun začel s podajalko Evo Pogačar, korektorico Darjo Eržen, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Evo Zatković, srednjima blokerkama Mirto Velikonja Grbac in Brino Bračko ter prosto igralko Lejo Janežič.

Prva dva niza Slovenija dobila na 17

Začetek uvodnega niza je pripadel Avstrijkam, ki so povedle s 5:2, po zaostanku s 5:9 je slovenski selektor vzel odmor, po katerem so se njegove varovanke po točki z napadom in dveh asih Velikonje Grbac približale na 9:11. Po še nekaj uspešnih napadih tekmic so nato Slovenke z napadi Brine Bračko in Lorene Lorber Fijok najprej prišle do 15:15, zatem pa do vodstva z 18:15. Avstrija ni našla rešitve, Slovenija je povedla celo z 21:15, po asih Brine Bračko za 24:16 pa zanesljivo zmagala.

V drugem nizu so bolje začele Slovenke, po bloku Darje Eržen pa je moral avstrijski selektor Jan Jose De Brandt že vzeti odmor. Ob mreži sta za slovenske točke skrbeli še Lorber Fijok in Velikonja Grbac, prednost je narasla že na 13:6. Bračko in Eržen sta slabosti tekmic izkoristili za vodstvo Slovenije z 20:9, v igro pa so nato vstopile še Naja Boisa, Žana Zdovc Sporer in Nika Markovič. Avstrija je sicer dosegla štiri zaporedne točke, toda po odmoru so niz pripeljale do zmage, zadnjo točko je dosegla Boisa.

Izkoristile četrto žogo za zmago

Slovenke so v zadnjem nizu ušle na 7:3, Avstrijke so imele težave s sprejemom, razlika je narasla na šest točk (12:6). Razmerje moči se tudi v nadaljevanju ni spremenilo, prednost je narasla na 18:8. Eržen je z novo točko soigralke popeljala v končnico z 21:14, Lorber Fijok pa je poskrbela za zaključno žogo pri 24:16. Avstrijke so tri slovenske žoge za zmago še izničile, zmago je na koncu prinesla Bračko.

"V prvem nizu smo potrebovale nekaj časa, da smo se uigrale, ker je bila to prva tekma in ker smo imele kratke priprave v tej sestavi ekipe. Potem nam je igra stekla, bile smo osredotočene, zmanjšale smo število lastnih napak in prišle do želenega rezultata," je uvodno tekmo ocenila Darja Eržen.


1. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
3:0 (17, 17, 20)

Slovenija: Lorber Fijok 11, Janežič, Eržen 11, Bračko 9, Zdovc Sporer, Zatković 11, Pogačar 1, Velikonja Grbac 6, Boisa 2, Markovič 1, Đukić, Mazej, Winkler.

Avstrija: Duvnjak 7, Huber, Bajde 3, Mehic 6, Trathnigg, Chrtianska 3, Deisl 1, Hager, Maros 6, Galić 7, Oberhauser, Nöhrer, Hinteregger 3, Spiegel.