Slovenke bodo kvalifikacije odigrale januarja in ne avgusta. Foto: OZS
Slovenke bodo kvalifikacije odigrale januarja in ne avgusta. Foto: OZS

Slovenke so lani uspešno nastopile na evropskem prvenstvu, poleti bi se morale v kvalifikacijah boriti še za tretjo uvrstitev na prvenstvo stare celine. Čeprav je dolgo kazalo, da bo zvezi Cev kvalifikacije uspelo izpeljati v prvotnem terminu, so se na evropski zvezi zdaj vendarle odločili, da bodo tekmovanje prestavili na januar.

Temu je botroval predlog Odbojkarske zveze Slovenije, ki sta ga ob poslabšanju razmer v zvezi s pandemijo covida-19 v praktično vseh evropskih državah podprli tudi Češka ter Bosna in Hercegovina, proti spremembi termina je bila le Latvija.

Glede na format tekmovanja, po katerem bi odbojkarice prvi turnir odigrale v Latviji, drugega pa v BiH, bi morala namreč celotna slovenska izbrana vrsta po vrnitvi iz Zenice za dva tedna v karanteno. Za klube, ki bodo tekme slovenskega prvenstva začeli že 19. septembra, bi to pomenilo, da odbojkarice ne bi bile na voljo za ključni del priprav pred sezono, prav tako pa bi reprezentantke, ki si kruh služijo v tujini, lahko dobile prepoved nastopanja za izbrano vrsto.

Slabša epidemiološka slika terjala ukrepanje
"Dogovori z evropsko zvezo so vseskozi potekali, ves čas smo spremljali stanje in vse je kazalo na to, da bomo kvalifikacije lahko odigrali avgusta. Načrtovali smo tudi že začetek priprav 9. julija, nato pa se je stanje najprej močno poslabšalo v BiH, ki je pristala na t.i. rdečem seznamu, vse več okužb je bilo tudi pri nas in na Češkem. Na OZS že vseskozi poudarjamo, da je zdravje športnikov na prvem mestu in zato nismo oklevali, ko smo na Cev podali predlog, da kvalifikacije odigramo januarja. V vseh preostalih skupinah so se namreč za prestavitev na januar dogovorili že pred nami," je pojasnil generalni sekretar OZS, Gregor Humerca.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021, ki bo potekalo v Srbiji, Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem, se bodo tako odvijale med 7. in 17. januarjem.

Moška izbrana vrsta kvalifikacij ne bo igrala, saj so odbojkarji na prvenstvo, ki ga bodo gostile Poljska, Češka, Estonija in Finska, že uvrščeni.

Ropret se vrača v ACH Volley
Gregor Ropret se vrača k ACH Volleyju. Kubanec Ricardo Calvo ne bo diktiral napadu oranžnih zmajev, kot je bilo sprva predvideno. Zaradi nemogočih okoliščin v zvezi z izdajo vizuma zaradi koronavirusa sta se klub in igralec dogovorila za prekinitev pogodbe.