Tonček Štern ima težave s kolkom. Foto: www.alesfevzer.com
Tonček Štern ima težave s kolkom. Foto: www.alesfevzer.com

Izbrano vrsto sestavljajo podajalca Gregor Ropret in Uroš Planinšič, sprejemalci Rok Bračko, Klemen Čebulj, Matej Kök, Rok Možič, Žiga Štern in Tine Urnaut, srednji blokerji Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Alen Pajenk in Sašo Štalekar ter prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman. Cretu ne more računati na Tončka Šterna, ki je še vedno poškodovan. Kot je dejal na novinarski konferenci, bodo več o poškodbi kolka vedeli kmalu po zdravniškem pregledu.

Reprezentanca se bo v sobotnih jutranjih urah podala na Japonsko. Po dvoboju s Srbi 7. junija se bodo Slovenci dan zatem merili z Bolgari (ob 5.00 po slovenskem času). Nato sledi dan premora in še tekmi v soboto ob 5.40 s Francijo in v nedeljo ob isti uri z Iranom. "Vsi nasprotniki so zagotovo zahtevni, ampak se bomo hkrati vsi na začetku spopadali z isto situacijo. Vsaka ekipa bo na igrišče postavila igralce, ki bodo v tistem trenutku v najboljši fizični pripravljenosti," je pričakovanja pred uvodnim turnirjem podal Cretu.

V mislih uvrstitev na olimpijske igre

"Mogoče bomo videli drugačno Francijo, kot jo vsi poznamo, ampak to pomeni, da bo še nevarnejša kot prej, saj se igralci borijo za mesto v reprezentanci. Bolgarija bo imela veliko mladih igralcev, ki so prav tako zelo motivirani, da novemu trenerju pokažejo svoj potencial. Ne smemo pozabiti, da bo Iran prišel v popolni postavi, z dvema igralcema, ki ju lani ni bilo. Srbija pa bo tako kot vedno imela svoje top igralce," je dodal selektor.

Slovenija je v sklopu priprav na Ligo narodov na Nizozemskem odigrala dva pripravljalna obračuna z domačo reprezentanco in dvakrat zmagala. Prvo tekmo je dobila s 3:1 v nizih, drugo pa s 3:2. "Vsaka tekma je za nas pomembna in temu primerno se bomo borili. Poskušali bomo zbrati čim več točk, saj vemo, kakšne so možnosti za uvrstitev na olimpijske igre. Razmišljamo o eni tekmi naenkrat, tako kot vedno," je bil kratek kapetan reprezentance Urnaut.

Kovačič: Vsak dan stopnjujemo formo

"Začeli smo zelo počasi, počasi smo prihajali v neko formo. Manjkalo je tudi nekaj reprezentantov, zato smo v te priprave vstopili s strpnostjo in vsak dan napredovali. Trenerju smo pokazali, da si vsi želimo igrati in zmagati vsako tekmo. Vsak dan stopnjujemo formo. Na Nizozemskem smo odigrali nekaj lepih nizov, imeli smo tudi padce, ampak vseeno lahko pozitivno vstopimo na turnir na Japonsko," je dodal Kovačič.

Po štirih tekmah na Japonskem reprezentanco v sklopu Lige narodov čakata turnirja v Franciji (20.–25. junij) in na Filipinih (4.–9. julij). Končnica tekmovanja bo potekala od 19. do 23. julija na Poljskem. Konec avgusta se bo začelo evropsko prvenstvo, konec septembra pa še kvalifikacije za olimpijske igre prihodnje leto.

Za slovenske odbojkarje Liga narodov prvi od treh velikih izzivov