Odbojkarji lovijo olimpijsko vozovnico. Foto: www.alesfevzer.com
Odbojkarji lovijo olimpijsko vozovnico. Foto: www.alesfevzer.com

A za to bo imela še eno možnost, že od nedelje, 5. januarja, se bo za to potegovala v Berlinu.

Zadnja olimpijska vozovnica
V prestolnici Nemčije se bo za zadnjo evropsko olimpijsko vozovnico merilo najboljših osem evropskih ekip, ki so še brez nje. Te bodo najprej razdeljene v dve skupini, Slovenija bo igrala v skupini A, kjer bodo še domača reprezentanca, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, Češka in Belgija, sicer prvi tekmec varovancev Alberta Giulianija, v skupini B pa bodo evropski prvak Srbija, Francija, Bolgarija in Nizozemska.

Že prvi turnir smo ocenjevali kot težko nalogo, ta turnir ne bo nič lažji, možnosti pa nič večje ali manjše. V kratkem času bo treba premagati tri ali štiri vrhunske reprezentance, edina olajševalna okoliščina je lahko to, da imamo lahko vsaj na začetku možnost za en spodrsljaj, tega na Poljskem nismo imeli. Tako kot vedno bomo šli tekmo za tekmo, stopnjevali našo pripravljenost, če bomo prišli do take, kot smo njo imeli na evropskem prvenstvu, smo lahko optimisti.

Gregor Ropret

Ta turnir ne bo nič lažji
Avgusta se je Slovenija na prvem turnirju merila s Poljsko, Francijo in Tunizijo, po porazih s Francijo in Poljsko je zasedla tretje mesto. Poljske v Berlinu ne bo, od močnejših reprezentanc ne bo niti Rusije in Italije, vse druge pa se bodo potegovale za eno mesto, ki še vodi v Tokio. "Že prvi turnir smo ocenjevali kot težko nalogo, ta turnir ne bo nič lažji, možnosti pa nič večje ali manjše. V kratkem času bo treba premagati tri ali štiri vrhunske reprezentance, edina olajševalna okoliščina je lahko to, da imamo lahko vsaj na začetku možnost za en spodrsljaj, tega na Poljskem nismo imeli. Tako kot vedno bomo šli tekmo za tekmo, stopnjevali našo pripravljenost, če bomo prišli do take, kot smo jo imeli na evropskem prvenstvu, smo lahko optimisti. Po eni strani vse ekipe želijo na olimpijske igre, mi smo ena izmed ekip, ki na to lahko po tihem računa, kašnega velikega pritiska pa nima nobena izmed reprezentanc, tako da se lahko zgodi marsikaj. Resno moramo vzeti tudi moštva, ki so na papirju slabša od nas," je dejal organizator slovenske igre Gregor Ropret, ki na evropskem prvenstvu zaradi vnetja slepiča ni igral polfinala proti Rusiji in finala s Srbijo.

Uvrstitev v polfinale je realnost
"V skupini mislim, da z Belgijo, Nemčijo in Češko ne bi smeli imeti težav, s prvima smo že nekajkrat igrali in večinoma zmagovali. Menim, da je uvrstitev v polfinale realnost, pravi turnir pa se bo začel z njim. Vsekakor bo zelo pomembno, kako bomo opravili s prvimi dvoboji. Če dobimo zalet, si bomo olajšali pot do konca in smo lahko nevarni vsem. Menim, da bosta odločali dnevna forma in glava. Nobena izmed ekip ne bo prišla stoodstotno pripravljena, saj časa za kakovostne priprave ni bilo. Taktiziranja ne bo, ne bo tudi morebitnega izbiranja tekmecev v polfinalu," meni slovenski bloker Jan Kozamernik.

Postopoma so igrali bolje
Da Slovenci še niso na ravni domačega evropskega prvenstva, so pokazale tudi pripravljalne tekme z Nizozemsko. V igri je bilo kar nekaj nihanj, a bilo je tudi nekaj dobrih stvari, predvsem je lahko selektor Giuliani zadovoljen, da so njegovi izbranci vsaj na zadnji in tudi edini tekmi v Mariboru dobili vse izenačene nize. "Postopoma smo igrali bolje, še vedno smo daleč od najboljše forme, ampak verjamem, da je podobno tudi z drugimi ekipami. Zelo se trudimo, da bi osvežili naš način igre, in verjamem, da bomo pripravljeni do prvega nastopa," je po tekmah z Nizozemsko povedal Giuliani, Klemen Čebulj pa meni, da so si prav z zadnjo zmago nad Nizozemsko znova priborili samozavest, ki bo v Berlinu še kako pomembna.

Kozamernik: V Berlinu bomo pravi