Slovenci nadaljujejo izjemne predstave. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci nadaljujejo izjemne predstave. Foto: www.alesfevzer.com

Ker so Italijo Slovenci premagali brez izgubljenega niza, so jo na svetovni lestvici prehiteli na drugem mestu in imajo celo možnosti, da bodo v žrebu za olimpijske igre v vlogi nosilcev. Ob tem ostajajo na vrhu lestvice Lige narodov. Italija sicer ni igrala v popolni postavi, saj v Stožice ni prišla z vsemi najboljšimi odbojkarji, a ima vseeno širok izbor igralcev in tudi v tej sestavi vrhunsko reprezentanco.

Slovenska reprezentanca prvič v Stožicah tekme ni začela v običajni postavi. Srednji bloker Alen Pajenk je imel namreč težavo z mišico, zato selektor Gheorghe Cretu ni želel tvegati in ga ni uvrstil v ekipo. Namesto njega je v prvo postavo postavil Saša Štalekarja, na klop pa prvič letos tudi povratnika Roka Možiča.

Gostiteljem se je izpolnila tudi želja, da igrajo pred povsem polno dvorano. Zgodovina je pokazala, da v njej v takem vzdušju preprosto ne morejo igrati slabo, in to so dokazali tudi tokrat. Od začetka do konca so imeli niti igre v svojih rokah, igrali so zanesljivo, brez črnih lukenj, pri tem so jim pomagali tudi tekmeci, ki niso bili najbolj razpoloženi, predvsem so veliko napak naredili pri servisih.

V prvem nizu so Slovenci vodili od začetka do konca, prvo občutnejšo prednost so si priigrali pri izidu 16:12, potem ko je dve zaporedni točki dosegel Jan Kozamernik, drugo z blokom. Po njem se Italijani niso več približali, as Klemna Čebulja je pomenil vodstvo s 24:18, drugo zaključno žogo so tudi izkoristili.

V drugem nizu so z asom Čebulja domači odbojkarji povedli s 6:2, tekmec jih je sicer lovil, na 16 tudi ujel, a spet je bil Čebulj tisti, ki je začel novo odlično obdobje slovenske ekipe. Z blokom za 25:21 ga je končal Tonček Štern. Tudi v tretjem nizu so Slovenci takoj zanesljivo povedli, nato pa zaigrali še za gledalce. Na noge so jih spravljali z atraktivnimi akcijami in tudi z borbenostjo v obrambi. Svetovni prvaki niso imeli nikakršnih možnosti za preobrat.

Za konec turnirja v Ljubljani bo Slovenija v nedeljo ob 20.30 igrala še s Srbijo, ki se še bori za nastop na olimpijskih igrah. Slovenci, ki so si vstopnico za Pariz že zagotovili, bi si z zmago zagotovili prvo mesto po rednem delu Lige narodov in vsaj na papirju najboljši izhodiščni položaj pred zaključnim turnirjem v Lodžu.

Izjave po tekmi

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Vedeli smo, da če jih hočemo premagati, moramo nanje pritisniti od začetka. Ni lahko igrati pred toliko gledalci in proti ekipi, ki je ne pričakuješ na igrišču, zato sem vesel, da smo ostali zbrani do konca in zmagali."

Tonček Štern, korektor Slovenije: "Naš pristop je bil zelo dober. Mislim, da smo jih pritisnili s servisom in napadom ter ob tem odigrali še zelo dobro blok-obrambo. Res je, da je pri Italijanih manjkalo kar nekaj igralcev, a tudi ti, ki so igrali, prihajajo iz zelo dobrih klubov. Nismo jim pustili dihati in na koncu zasluženo zmagali."

Sašo Štalekar, srednji bloker Slovenije: "Igrali smo v fantastičnem vzdušju, ki ga je težko opisati. Mislim, da si ga bom zapomnil do konca življenja. Čeprav Italijani niso igrali v prvi postavi, to ne pomeni, da kot ekipa niso močni, saj imajo tako širok kader, da tudi ob menjavi nekaj igralcev njihova raven igre pretirano ne pade."


Liga narodov, Stožice

SLOVENIJA − ITALIJA
3:0 (19, 21, 19)
11.135 gledalcev

Slovenija: T. Štern 21 (2 asa, 3 bloke), Planinšič, Kozamernik 7 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar 4 (2 asa), Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1 (1 as), Urnaut 5 (1 as), Čebulj 9 (2 asa, 2 bloka), Možič, Mujanović, Kržič.

Italija: Recine 1, Sbartoli, Falaschi, Sanguinetti 5 (2 bloka), Bottolo 11 (1 as), Cortesia, Gironi 4, Gardini, Gaggini, Bovolenta, Caneschi 2, Laurenzano, Mosca 6 (3 bloke), Porro 8.


BOLGARIJA - ARGENTINA 0:3

SRBIJA - POLJSKA 2:3