Po zadnji točki so Rusi popadali po tleh, dvorana je onemela, Španci pa so slavili največji uspeh v zgodovini. Foto: Reuters
Po zadnji točki so Rusi popadali po tleh, dvorana je onemela, Španci pa so slavili največji uspeh v zgodovini. Foto: Reuters
Prvi naslov za Španijo

Prepolna dvorana je pričakovala 1. domači naslov evropskega prvaka po razpadu Sovjetske zveze, a videli so tesno in napeto srečanje do finala še neporaženih moštev, v katerem so zasluženo slavili Španci. Po zaostanku z 1:0 v nizih so Rusi po zaslugi odličnih servisov povedli z 2:1. V četrtem so si priigrali dve zaključni žogi, ki pa so ju izkušeni Španci ubranili in dobili igro s 30:28.

Rusi podlegli pričakovanjem
V odločilnem petem nizu so Rusi po zgodnjem zaostanku z 10:5 uspeli izenačiti na 14:14, nato pa je španski blok odločil prvenstvo. Zadnjo točko je dosegel Julina Garcia-Torres. Prekaljena naveza bratov Miguela in Guilerma Felasca, ki jima odlično pomagata še Jose Molto in Enrique De la Fuente, je po polfinalni drami s Finsko končno kronala svojo kakovost s prvim odličjem z velikih tekmovanj. Srečanje je nevidno vodil slovenski sodnik Peter Končnik.

Tolažilne posamične lovorike za gostitelje
Za najbolj koristnega igralca je bil izbran ruski zvezdnik Semjon Poltavskij, ki je hkrati prejel tudi nagrado za najboljšega serverja. Čeprav je domača reprezentanca v finalu klonila proti Španiji, pa so prestižne nagrade prejeli še trije ruski odbojkarji: Jurij Berežko za najboljšega napadalca, Vadim Hamucki za najboljšega podajalca in Aleksej Verbov za najboljšega libera.

Preostali Evropi sta bili namenjeni le dve posamični nagradi, ki sta odšli na naslov srbskega odbojkarja Ivana Miljkovića in Španca Hoseja Luisa Molta. Prvi je prejel nagrado za tekmovalca z največ doseženimi točkami, medtem ko je bil Molto izbran za najboljšega blokerja.

Evropsko prvenstvo (M)

Finale:
Rusija - ŠPANIJA
2:3 (-18, 20, 24, -28, -14)
G. Felasca 30, Rodriguez 19, Molto 11, De la Fuente 9, Garcia-Torres 5, M. Felasca 4, Pascual 1; Poltavski 19, Berezko 15, Kulešev in Košarev po 14.

Za 3. mesto:
SRBIJA - Finska
3:1 (18, -23, 21, 16)
Miljković 19, Janić 18; Oivanen 20.

T. G.

Prvi naslov za Španijo