Cilj odbojkarjev je jasen – preboj v Pariz. Foto: www.alesfevzer.com
Cilj odbojkarjev je jasen – preboj v Pariz. Foto: www.alesfevzer.com

Mednarodna odbojkarska zveza je po koncu svetovnega prvenstva razkrila format kvalifikacij za preboj na naslednje olimpijske igre.

Francija že uvrščena
V kvalifikacijah bo kot običajno sodelovalo najboljših 24 reprezentanc z jakostne lestvice, edina izjema je Francija, ki je seveda na igre uvrščena kot gostiteljica turnirja (hkrati je tudi branilka naslova).

Sorodna novica Poraz boli, a Slovenija je zasidrana med elito

Osem reprezentanc, po dve v Pariz
Kvalifikacije bodo v okviru treh turnirjev s po osmimi reprezentancami, tri države organizatorice bodo igrale kot prvopostavljene ekipe. Znotraj posamezne kvalifikacijske skupine se bodo med seboj pomerile vsaka z vsako, na olimpijski turnir pa se bosta uvrstili po dve najboljši iz vsake skupine.

Druge bo določila lestvica
Preostalih pet reprezentanc pa bo pravico do nastopa prejelo na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici junija 2024, prednost bodo imele reprezentance s celin, katerih države si nastopa na olimpijskem turnirju še ne bodo zagotovile. V Parizu bo igralo 12 reprezentanc, turnir pa bo potekal med 26. julijem in 11. avgustom v Paris Expo Porte de Versailles.

Seznam najboljših 24
Reprezentance, ki so si zagotovile nastop v olimpijskih kvalifikacijah, so: Poljska, Italija, Brazilija, Rusija*, ZDA, Japonska, Argentina, Slovenija, Iran, Srbija, Kuba, Nizozemska, Turčija, Kanada, Ukrajina, Nemčija, Mehika, Tunizija, Egipt, Belgija, Češka, Bolgarija, Finska in Katar.

* - če Rusija ne bo smela igrati zaradi kazni, jo bo zamenjala Kitajska.