Za Poljake, ki so v finalu igrali drugič, je to prvi naslov v Ligi narodov, potem ko so pred dvema letoma izgubili proti Brazilcem. Foto: EPA
Za Poljake, ki so v finalu igrali drugič, je to prvi naslov v Ligi narodov, potem ko so pred dvema letoma izgubili proti Brazilcem. Foto: EPA

Poljaki so enkrat že zmagali v predhodnici Lige narodov, Svetovni ligi, leta 2016 so se zmage prav tako veselili pred domačimi navijači, takrat v Krakovu. Prva dva niza finala sta bila izenačena, končnica je v prvem pripadla Poljakom, v drugem po preobratu Američanom, v tretjem pa so domači odbojkarji povsem prevzeli pobudo in gladko prišli do zmage. Zanesljivi so bili tudi v četrtem nizu.

V poljski vrsti se je najbolj izkazal korektor Lukasz Kaczmarek, dosegel je 25 točk, Aleksander Sliwka jih je prispeval 14. Pri Američanih jih je Torey Defalco vpisal 14.

Japonci zasedli tretje mesto

Japonci so dosegli največji uspeh v tem tekmovanju, potem ko so zasedli tretje mesto in za mesto izboljšali svoj najboljši rezultat, ki so ga sicer imeli še v svetovni ligi. V malem finalu zaključnega turnirja so s 3:2 ugnali svetovne in evropske prvake Italijane.

Japonci so z značilno igro, s katero so v četrtfinalu ugnali tudi Slovence, povedli z 2:0. Toda azzurri so se vrnili v igro, z dvema zanesljivo osvojenima nizoma so prišli do izenačenja, a podaljšana igra je vendarle pripadla ekipi, ki si ga je najbrž bolj želela. V japonski vrsti je bil spet najučinkovitejši Juki Išikava, dosegel je 21 točk, le eno manj je prispeval Kento Mijaura, ki je dal kar sedem asov. Pri Italijanih je Alessandro Michieletto dosegel 16 točk, štiri z asi.


Finale:
POLJSKA – ZDA
3:1 (23, -24, 18, 18)

Za tretje mesto:
JAPONSKA – Italija
3:2 (18, 23, -17, -17, 9)

Slovenija je zasedla sedmo mesto.