Slovenske odbojkarice so svoj tretji nastop na evropskih prvenstvih po letih 2015 in 2019 začele s porazom. Foto: EPA
Slovenske odbojkarice so svoj tretji nastop na evropskih prvenstvih po letih 2015 in 2019 začele s porazom. Foto: EPA

Izkušnje s preteklih prvenstev imajo v slovenski izbrani vrsti le štiri odbojkarice – Saša Planinšec, Sara Najdič, Iza Mlakar in Eva Zatković – za deset reprezentantk pa je bil to premierni nastop.

Poljska je na drugi strani osvojila naslov evropskih prvakinj v letih 2003 in 2005. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih je prišla do polfinala (2019) in četrtfinala (2021). V letošnji svetovni ligi so zasedle tretje mesto, potem ko so bile po skupinskem delu z izkupičkom 10:2 prve.

Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenke so v prvem nizu nudile dober odpor Poljakinjam. Povedle so, vodile za dve točki, nazadnje pri izidu 13:12. Poljakinje so nato izenačile in prevzele vodstvo (13:14; 13:15). Slovenke so z dvema zaporednima točkama izenačile (15:15). Prve so do višjega vodstva prišle Poljakinje (17:21). Tega so povišale na +5 (18:24), izkoristile so drugo zaključno žogo za prvi dobljeni niz.

Drugega so Poljakinje začele precej bolje in hitro povedle s 7:4 in 9:5. Izbranke italijanskega stratega na slovenski klopi so lovile Poljakinje, a so te uspešno odbijale vse slovenske napade in svojo prednost še povišale. Pri 17:9 je moral Bonitta vzeti novo minuto odmora, a tudi to ni kaj prida zadostovalo. Poljakinje so še naprej narekovale ritem in v tem nizu izkoristile prvo zaključno žogo po avtu Šiftar.

Zadnji niz je na začetku minil po podobnem scenariju kot drugi, Poljakinje so si nabrale nekaj točk naskoka, Slovenke pa so jih morale loviti. Po bloku Maše Pucelj so se Slovenke približale na točko zaostanka (9:10), a stika slovenski izbrani vrsti s Poljakinjami ni uspelo zadržati, tako da so te dobile še tretji niz.

V slovenski vrsti je bila z devetimi točkami najuspešnejša Eva Zatković, Mija Šiftar jih je dodala sedem. Pri Poljakinjah sta jih 13 dosegli Lukasik in Magdalena Stysiak.

V soboto Slovenijo čaka tekma z gostiteljico Belgijo, v nedeljo pa s Srbkinjami, aktualnimi evropskimi podprvakinjami. Po dnevu premora se bodo Slovenke v torek pomerile z Madžarkami, za konec predtekmovalnega dela dan pozneje pa še z Ukrajinkami. Prav na teh dveh tekmah bo Slovenija iskala vstopnico za osmino finala. Izmed šestih ekip v skupini se med 16 uvrstijo najboljše štiri.

Slovenke pustile dober vtis proti favoriziranim Poljakinjam

Izjave po tekmi
Marco Bonitta
, selektor Slovenije: "Najprej čestitke Poljski, ampak čestitke tudi slovenski ekipi, saj smo v tekmo pristopili zelo dobro. Z agresivnim pristopom, še posebej na servisu. Toda trenutno nimamo moči, da ostanemo na isti ravni za dlje časa v nizu. Igrale so zelo dobro, trudili smo se po najboljših močeh. Nekaj napak, ampak igrati proti tako močni ekipi je zelo, zelo težko."

Mirta Velikonja Grbac, reprezentantka Slovenije: "Zelo smo ponosne na ta začetek, led je prebit. V prvem nizu smo pokazale našo igro, izkoristile smo njihovo nekakšno podcenjevanje na trenutke. Sicer so nam potem pokazale, kako znajo one igrati v drugem svetu, ampak ne glede na to smo se tudi v tretjem nizu borile naprej. Dale smo vse od sebe in zato je bila tekma malo bolj zanimiva. Zelo sem ponosna na ekipo in upam, da bomo tako nadaljevali."

Saša Planinšec, reprezentantka Slovenije: "Veliko dobrih stvari lahko odnesemo iz današnje tekme, predvsem sem najbolj vesela, da se nismo bale nasprotnic in smo tekmo začele zelo samozavestno. Potegniti moramo najboljše stvari iz današnjega dne in jih prenesti na jutrišnjo še boljšo igro."

SKUPINA A, Gent, Belgija

SLOVENIJA – POLJSKA
0:3 (-19, -14, -19)

Slovenija: Mlakar 3, Pogačar 2 (1 as), Pucelj 1 (1 blok), Lorber Fijok 5, Zatković 9 (1 as), Šiftar 7 (2 bloka), Najdić, Velikonja Grbac 4 (1 blok), Milošič, Boisa, Mazej, Planinšec 4, Banko, Ramić.

Poljska: Stenzel, Korneluk 9 (4 bloki), Witkowska, Galkowska 3, Stysiak 13 (3 asi), Fedusio 2, Lukasik 13 (1 as, 1 blok), Szczyglowska, Wolosz, Szlagowska, Wenerska, Pacak, Rozanski 5, Jurczyk 7 (1 as, 1 blok).

MADŽARSKA – BELGIJA
0:3 (-16, -15, -19)

SRBIJA – UKRAJINA
3:0 (14, 19, 16)

Mija Šiftar po uvodni tekmi EP-ja: Zadovoljne smo lahko s prikazanim

Sobota ob 17.00:
UKRAJINA – MADŽARSKA

Ob 20.00:
SLOVENIJA – BELGIJA (TV SLO 2)


Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA – SRBIJA (TV SLO 2)

Ob 20.00:
MADŽARSKA – POLJSKA


Ponedeljek ob 17.00:
POLJSKA – SRBIJA

Ob 20.00:
BELGIJA – UKRAJINA


Torek ob 17.00:
SLOVENIJA – MADŽARSKA (TV SLO 2)

Ob 20.00:
BELGIJA – POLJSKA


Sreda ob 17.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA (TV SLO 2)

Ob 20.00:
MADŽARSKA – SRBIJA


Četrtek ob 17.00:
POLJSKA – UKRAJINA

Ob 20.00:
SRBIJA – BELGIJA