Slovenske odbojkarje čakata naslednje leto Liga narodov in svetovno prvenstvo v Rusiji. Foto: CEV
Slovenske odbojkarje čakata naslednje leto Liga narodov in svetovno prvenstvo v Rusiji. Foto: CEV

Pred članskim evropskim prvenstvom so sicer želeli in napovedovali zlato, a so jih prav v finalu znova ustavili tekmeci, tokrat Italijani, ki so bili s pomlajeno izbrano vrsto najprijetnejše presenečenje evropskega prvenstva.

Začetno razočaranje ob še tretjem porazu v finalu evropskega prvenstva je pri igralcih in vodstvu pozneje preraslo v zadovoljstvo ob doseženem v letu, ki se izteka. Drugače kot pri moških pa je v ženski konkurenci, pri dekletih namreč na preboj generacije, ki je pred štirimi leti osvojila naslov svetovnih podprvakinj v konkurenci do 23 let, še čakamo. A predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret z optimizmom gleda tudi v prihodnost slovenske ženske odbojke.

Bo Alberto Giuliani ostal selektor?
V slovenski reprezentančni odbojki sta trenutno najbolj vroči dve vprašanji. Prvo se nanaša na mesti selektorjev tako v ženski kot moški odbojki, drugo na sestavo obeh reprezentanc v prihodnosti. Alberto Giuliani je v tej sezoni moško izbrano vrsto popeljal do novega evropskega srebra, še prej do izjemnega četrtega mesta v Ligi narodov. Po evropskem prvenstvu mu je pogodba potekla, z obnovitvijo pa trenutno ne kaže najbolje.

Težko napovem, kako se bo ta zgodba na koncu razpletla, dejstvo pa je, da smo pripravljeni tudi na druge možnosti, in lahko zagotovim, da bo slovensko moško reprezentanco tudi v prihodnje vodil eden izmed izjemnih svetovnih strokovnjakov.

Metod Ropret

"V zadnjem času je zelo težko od klubov pridobiti soglasja, da bi trenerji lahko opravljali dvojno delo," poudarja predsednik OZS Metod Ropret in s tem na neki način tudi potrjuje, da pri Giulianijevem klubu Asseco Resovia niso najbolj navdušeni nad tem, da bi še naprej vodil slovensko izbrano vrsto. "Težko napovem, kako se bo ta zgodba na koncu razpletla, dejstvo pa je, da smo pripravljeni tudi na druge možnosti, in lahko zagotovim, da bo slovensko moško reprezentanco tudi v prihodnje vodil eden izmed izjemnih svetovnih strokovnjakov. Vsekakor pa bo tisti, ki bo na novo prevzel reprezentanco, če ne bomo nadaljevali sodelovanja z Giulianijem, stopil v velike škornje, saj so uspehi, ki smo jih dosegali v zadnjih letih, res izjemni," dodaja Ropret.

Pri ženskah v pogovorih za selektorja izjemno ugledno ime
Medtem ko bo na selektorja moške reprezentance očitno treba še nekaj časa počakati, pa se zgodba že razpleta pri dekletih. Ta so v tem letu razočarala, saj se jim ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, poleg tega pa si, čeprav je bil zaključni turnir v Sloveniji, niso priigrala napredovanja iz srebrne v zlato evropsko ligo. Reprezentanca se je precej spreminjala, določena dekleta so nastope odpovedovala, z dosedanjim selektorjem Alessandrom Chiappinijem so po neuspehu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo prekinili sodelovanje in začasno ga je nadomestil njegov prejšnji pomočnik Gregor Rozman.

Slovenija ima v ženski odbojki velik potencial. Foto: CEV
Slovenija ima v ženski odbojki velik potencial. Foto: CEV

Na odbojkarski zvezi si očitno želijo narediti korak naprej: "Ni ostalo spregledano, da imamo pri dekletih skupino uveljavljenih, izkušenih igralk na eni strani ter vrsto mladih igralk z izjemnim potencialom na drugi strani. To so opazili tudi tuji strokovnjaki in temu primerno je bilo zanimanje za vodenje slovenske izbrane vrste. Ocenjujemo, da moramo dekletom ob delni prenovi reprezentance resnično zagotoviti najboljše strokovnjake. V tem trenutku usklajujemo še zadnje tehnične podrobnosti pogodbe z novim selektorjem."

Imena še niso razkrili, tudi v želji, da ne bi šlo kaj narobe, podobno kot pred leti z moškim selektorjem, ko je bil dogovor že skorajda sklenjen, a je tik pred zdajci potem padel v vodo. "Gre za res izjemno ugledno odbojkarsko ime, kajti ta dekleta imajo pred sabo izjemno prihodnost, v katero je treba vlagati," o novem ženskem selektorju pravi Ropret, ki pa ob tem poudarja še eno pomembno stvar: "Glavni trenerji oziroma vodje štabov bodo sicer tujci, vendar pa bodo v strokovni štab vključeni tudi naši domači trenerji. To se je v preteklosti izkazalo za izjemno pozitivno in dobrodošlo. To nabiranje izkušenj na neki način dviguje tudi raven domače stroke, in verjamem, da bo kmalu prišel tudi čas, ko bo kdo od domačih trenerjev lahko prevzel vodenje članske reprezentance."

Gre za res izjemno ugledno odbojkarsko ime, kajti ta dekleta imajo pred sabo izjemno prihodnost, v katero je treba vlagati.

Metod Ropret

Ženska reprezentanca letos zastavljenih ciljev ni izpolnila, priložnost za napredek bo imela v prihodnjem letu, ko bo znova sodelovala v srebrni evropski ligi, čakajo pa jo tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Nedvomno je, da kakovost igralke imajo, a le to ne bo dovolj, za doseganje uspehov je pogosto treba spremeniti tudi miselnost in na tem področju imajo še veliko rezerv.

Neugoden žreb za Ligo narodov
Moško izbrano vrsto v letu, ki prihaja, čakata dva nova velika izziva. Znova bodo nastopili v Ligi narodov, drugič pa bodo zaigrali tudi na svetovnem prvenstvu. V Ligi narodov so nastopili že letos, potem, ko so se vrsto let borili za to in že ob premiernem nastopu osvojili zelo visoko četrto mesto. "Prepričan sem, da so fantje potegnili iz sebe tisto najboljše, kar premorejo, tudi zaradi zavedanja, kako zelo težko pot so morali prehoditi, kaj vse je bil treba preživeti, zmagati, ne nazadnje tudi pridobiti za zeleno mizo, da so se na koncu uvrstili v to tekmovanje. Na tem tekmovanju so nesporno dokazali, da spadamo v sam svetovni vrh. Treba je povedati, da na tem tekmovanju nastopa res 16 najboljših reprezentanc na svetu in doseženi rezultat je tako s tekmovalnega kot tudi drugih vidikov res velik uspeh," na kar malce spregledano 4. mesto slovenskih odbojkarjev med svetovno elito opozori Ropret.

Razpored, ki pa smo ga zdaj prejeli, pa nas spet navdaja z nekimi pomisleki - najprej igrati v Braziliji, potem odleteti na Filipine in se potem odpraviti v Kemerovo v Sibirijo, res neverjeten razpored. V naključja že precej dolgo ne verjamem več, ampak menim pa, da bo prav to iz fantov znova potegnilo tisto najboljše.

Metod Ropret

Slovenija, ki spada med štiri reprezentance, ki iz tekmovanja ob ponesrečenem nastopu lahko izpadejo, bo v Ligi narodov nastopila tudi v letu 2022, žreb pa ji je bil vse prej kot naklonjen: "Format je morda še kar ustrezen, gre vendarle za nekoliko krajše tekmovanje, kot je bilo v preteklih letih. Tudi mehurček v Riminiju se je izkazal za ustrezno rešitev v teh epidemičnih razmerah. Razpored, ki pa smo ga zdaj prejeli, pa nas spet navdaja z nekimi pomisleki – najprej igrati v Braziliji, potem odleteti na Filipine in se potem odpraviti v Kemerovo v Sibirijo, res neverjeten razpored. V naključja že precej dolgo ne verjamem več, ampak menim pa, da bo prav to iz fantov znova potegnilo tisto najboljše."

V Rusiji pa slovenski odbojkarji ne bodo igrali le v Ligi narodov, ampak bo Rusija gostila tudi svetovno prvenstvo. Slovenija bo konec avgusta igrala v skupini v Ufi, njeni tekmeci bodo Francozi, Nemci in Kamerunci.

Organizacija kvalifikacijskega turnirja za OI finančno nedosegljiva

Pred dnevi sem na sestanku Evropske odbojkarske zveze v Budimpešti izvedel številke, sicer za zdaj še neuradne, kakšne so cene za posamezne države, da pridobijo organizacijo takšnega kvalifikacijskega turnirja, in sem sam pri sebi to upanje kar malo opustil. Ne rečem, da ne bom še poskušal, ampak če so to res končni pogoji, ki so mi bili tam neformalno predstavljeni, potem je to za nas ne le nedosegljivo, ampak daleč daleč nedosegljivo.

Metod Ropret

Vse od evropskega prvenstva leta 2019 si slovenski ljubitelji odbojke trikratnih evropskih podprvakov niso mogli ogledati na tekmovanju na domačih tleh, in kot kaže, tudi v prihodnje ne bo prav veliko tekmovanj, ki bi jih lahko gostila Slovenija. "Ja, je že tako postalo tudi v odbojki, da si pravzaprav velika mednarodna tekmovanja lahko privoščijo res le najbogatejši. Sam pri sebi sem gojil res izjemno upanje, da mi bo uspelo s pogajanji priti do tega, da bi enega od kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre, ki nas čakajo pred Parizom 2024, pripeljali v Slovenijo. Pred dnevi sem na sestanku Evropske odbojkarske zveze v Budimpešti izvedel številke, sicer za zdaj še neuradne, kakšne so cene za posamezne države, da pridobijo organizacijo takšnega kvalifikacijskega turnirja, in sem sam pri sebi to upanje kar malo opustil. Ne rečem, da ne bom še poskušal, ampak če so to res končni pogoji, ki so mi bili tam neuradno predstavljeni, potem je to za nas ne le nedosegljivo, ampak daleč daleč nedosegljivo," z grenkobo v glasu razlaga predsednik zveze.

Ropret: Ostajamo skupaj do OI v Parizu

Giuliani je zelo iskan trener in verjetno ne bo več selektor Slovenije

Bolj razveseljiv je podatek o tem, da se je očitno večina igralcev odločila za nadaljevanje reprezentančne kariere. Po koncu Lige narodov se je sicer poslovil najizkušenejši reprezentant Mitja Gasparini, zdaj že nekdanji soigralci so mu za slovo podarili srebrno medaljo z zadnjega evropskega prvenstva, a tudi posebno slovo od igralca, ki je 206-krat oblekel reprezentančni dres, se v prihodnosti še obeta. Ob prihodu mlajših, med katerimi najbolj izstopa Rok Možič, omenimo pa še najkoristnejšega igralca evropskega prvenstva do 17 let Miho Okorna, jih je kar nekaj, ki se jim je kariera že prevesila v drugo polovico.

A Ropret poudarja, da so se z igralci tudi o tem že pogovarjali: "Nastopanje v svetovni ligi in na svetovnem prvenstvu prihodnje leto pomeni, da bodo igralci znova angažirani celo poletje in verjetno ne bo kaj dosti drugače leta 2023, ko nas čakata evropsko prvenstvo in znova tudi svetovna liga. To so akcije, ki trajajo po tri, štiri, lahko tudi štiri mesece in pol in res zahtevajo izjemna odrekanja. Vendar pa gre naše razmišljanje v smer, da zagotovo ostajamo skupaj do olimpijskih iger v Parizu. To je tisti naš srednjeročni cilj, in upam, da nam ob vsem, kar smo do zdaj že dosegli, uspe tudi še to, torej nastop na olimpijskih igrah v Parizu, kar bi pa bila res krona te generacije."

V zadnjih kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah so bili fantje blizu, a morda jim je prav v ključnih trenutkih zmanjkalo tisto, kar so in bodo pridobili z igranjem močnih tekem v Ligi narodov in svetovnem prvenstvu. In ko že omenjamo svetovno prvenstvo, naslov v Rusiji bodo branili Poljaki, reprezentanca, ki ji je prav naša izbrana vrsta v zadnjih letih povzročila precej težav, nazadnje na letošnjem evropskem prvenstvu, na katerem so jo izbranci Alberta Giulianija izločili v polfinalu. Tisto srečanje smo si zapomnili tudi po tem, da so poljski organizatorji pred začetkom tekme zavrteli napačno himno, kot pravi Ropret, pa opravičila še do danes niso prejeli: "Nismo, čeprav smo Poljake opozorili, da bi bilo to prav in primerno. Iskreno povedano, tega niti nisem pričakoval, je bila pa ta himna le ena od zadev, ki so nas zmotile na zadnjem evropskem prvenstvu. Ampak ne glede na vse, mi smo na tisti polfinalni tekmi svoje pokazali in njim tudi dokazali."

Dokazali so se v zadnjih letih kar nekajkrat, za prihodnost se, kot kaže, za zdaj še ni bati, saj jim motivacije in izzivov ne manjka. Že kmalu pa bomo videli, ali bo preskok uspelo narediti tudi ženski izbrani vrsti.