Slovenski odbojkarji so si izborili nastop v 12-članski svetovni ligi. Tega tekmovanja ni več, Slovenije pa niso povabili v novo 16-člansko ligo narodov. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so si izborili nastop v 12-članski svetovni ligi. Tega tekmovanja ni več, Slovenije pa niso povabili v novo 16-člansko ligo narodov. Foto: EPA

Novo elito sestavljajo Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska, Rusija, Avstralija, Južna Koreja, Kanada in Bolgarija. Med 16 reprezentancami ni Slovenije, čeprav je ta osvojila 2. razred svetovne lige in s tem napredovala v najvišji razred (tekmovanja, ki več ne obstaja).

Mednarodna zveza je novo tekmovanje predstavila v sklopu proslave 70. obletnice zveze, na katero je bil povabljen tudi predsednik OZS-ja Metod Ropret. Pred slavnostno večerjo so v Parizu potekali sestanki v povezavi z ligo narodov, a predstavniki OZS-ja vabila nanje niso prejeli. Ropret in generalni sekretar Gregor Humerca sta v Francijo sicer odpotovala in se tam na temo evropskega prvenstva 2019 sestala s predstavniki francoske, belgijske in nizozemske zveze, nato pa Pariz predčasno zapustila.

FIVB Slovencem ponudil drugo ligo, ti so jo zavrnili
FIVB je moško reprezentanco povabila k sodelovanju v tekmovanju drugega kakovostnega razreda, Challenger League, a OZS moške reprezentance v tekmovanje ni prijavila (rok za prijave poteče 31. oktobra), kar so soglasno podprli vsi reprezentanti. Vsi so namreč prepričani, da si je reprezentanca izborila mesto v najvišjem rangu novega tekmovanja. OZS še opozarja, da se pritožbeni postopek o nenastopanju slovenske moške članske reprezentance v novem tekmovanju še ni končal. Pri zvezi so zato prepričani, da je objavljanje udeležencev novoustanovljenega tekmovanja najmanj preuranjeno in ni v skladu z dobrimi poslovnimi praksami.

Če bo potrebno, se bo OZS pritožil še na CAS
OZS mora počakati na izid pritožbenega postopka pred FIVB. Glede na odločitev pritožbene komisije se bo OZS odločila kako postopati v nadaljevanju. V primeru neugodne rešitve ima OZS namreč možnost vložiti tožbo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani.

Sekretar OZS-ja Humerca o spletkah z Ligo narodov
Sekretar OZS-ja Humerca o spletkah z Ligo narodov