Slovenija je bila na zadnjih treh evropskih prvenstvih dvakrat druga. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je bila na zadnjih treh evropskih prvenstvih dvakrat druga. Foto: www.alesfevzer.com

Krovna evropska organizacija je razkrila tudi mesta, ki bodo gostila najboljše odbojkarje na stari celini. Uvodni tekmi letošnjega zaključnega turnirja bosta 1. septembra gostila Tampere in Talin, kjer bodo potekali tudi vsi drugi obračuni skupin C in D. Na Poljskem, kjer se bodo med seboj merile reprezentance skupine A, bo tekme sprva gostil Krakov, v Ostravi na Češkem bodo tekme skupine B.

Najboljše štiri ekipe iz vsake skupine bodo napredovale v drugi del tekmovanja, tekme osmine in četrtfinala bodo od 11. do 15. septembra na Poljskem in Češkem, v Gdansku in Ostravi. Zaključni turnir najboljše četverice evropskega prvenstva bo 18. in 19. septembra v Katovicah na Poljskem. Slovenski odbojkarji bodo na turnirju branili srebrno odličje.

Evropsko prvenstvo bodo drugič doslej gostile štiri države, nov koncept organizacije smo prvič spremljali pred dvema letoma v Franciji, Sloveniji, Belgiji in na Nizozemskem. Na evropskem prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc. Ob štirih gostiteljicah so si nastop na prvenstvu neposredno zagotovile še Srbija, Slovenija, Francija, Ukrajina, Rusija, Italija, Nemčija in Belgija, skozi kvalifikacije pa so se doslej prebile še Latvija, Turčija, Bolgarija in Severna Makedonija. Drugi del kvalifikacij bo na sporedu maja, ko bo evropska zveza izvedla tudi žreb skupin.