Poleg Slovenije so glavni kandidati za dve vstopnici za olimpijske igre Japonska, ZDA in Srbija. Foto: EPA
Poleg Slovenije so glavni kandidati za dve vstopnici za olimpijske igre Japonska, ZDA in Srbija. Foto: EPA

Varovanci Gheorgeja Cretuja si bodo na Japonskem v družbi Egipta, Tunizije, Turčije, Finske, Srbije, ZDA in Japonske poskušali priboriti neposredno vstopnico za Pariz. Na olimpijske igre se bosta uvrstili najboljši dve ekipi.

"Trije dnevi odmora so nam koristili. Lahko smo bili z družinami, vsaj za malo časa pozabili na odbojko, čeprav so nas številne čestitke vendarle spominjale, kaj smo na prvenstvu dosegli. Malo smo se lahko tudi spočili, mislim pa, da nikomur ni bilo težko spet priti na treninge. Na to smo bili pripravljeni, že na začetku reprezentančne sezone smo vedeli, da so olimpijske kvalifikacije za nas najpomembnejše tekmovanje," je po prvem treningu po osvojitvi tretje zaporedne kolajne na evropskih prvenstvih dejal prosti igralec Jani Kovačič.

Sorodna novica Slovenski odbojkarji imajo dve poti do olimpijske vozovnice

"Težko je, a smo vajeni, da ko končamo eno tekmovanje, takoj začnemo novo. Mislim, da smo z glavami že na pravem mestu in da lahko brez težav začnemo priprave za cilj, ki si ga vsi najbolj želimo," je še dejal Kovačič in dodal, da so formo tempirali prav za olimpijske kvalifikacije, zato računajo, da bodo na Japonskem pokazali še boljše predstave kot v Varni in Rimu.

"Upam, da bo zadnja tekma odločala, zavedamo pa se, da nobena tekma ne bo lahka. Vsaka bo tudi pomembna, slabega dne si ne bomo mogli privoščiti. Ritem tekem je zgoščen, tokrat bo res potrebna tudi pomoč s klopi. Že sam trening danes je pokazal, da tako razmišlja tudi Cretu, zaveda se, da sedem, osem igralcev takih naporov ne more zdržati. Tudi na svojem igralnem mestu pričakujem menjavo, Urban Toman je ves čas z nami in bo zagotovo dobil priložnost, da se dokaže," večjo rotacijo igralcev pričakuje Kovačič.

Možič se veseli izziva na olimpijskih kvalifikacijah

Rok Možič je bil najučinkovitejši igralec evropskega prvenstva, bil je tudi edini, ki se je iz Rima vrnil z avtomobilom, in ne z letalom. Ustavil se je tudi v Veroni, kjer je pozdravil klubske soigralce, v domovino se je vrnil šele v ponedeljek zvečer. Nekaj utrujenosti še čuti, a tudi on se je z veseljem vrnil na treninge in se veseli tudi naslednjih tekem, čeprav se zaveda, da bodo naporne.

"Naporne bodo za vse enako. Nihče ni vajen takega ritma. Vesel sem, da nas na začetku čakajo nekatere lažje tekme, vsaj na papirju. A tudi te bo treba dobiti, vemo pa, da lahko imamo težave. V skupini so tudi Turki, ki so nas v Varni namučili, tudi druge ekipe znajo biti neugodne, še posebej če mi nismo pravi. Vseeno pa verjamem, da bodo o prvih mestih odločale zadnje tekme proti Japonski, ZDA in Turčiji. Vsi si želimo v Pariz, za to sta v tem trenutku le dve mesti. Mi bomo dali vse od sebe, motivacija bo velika, upamo, da nam bo uspelo," upa na uspeh Mariborčan.

Slovenci bodo na Japonsko odpotovali v nedeljo. "Na Japonskem, kar zadeva tehnične stvari, veliko ne moremo več storiti. Lahko izboljšamo nekatere malenkosti, predvsem pa se mi zdi pomembno, da ohranjamo telesno pripravljenost. Tudi na evropskem prvenstvu je bila telesna vadba stalnica, tako bo tudi v Tokiu. Telesna pripravljenost bo ena od ključnih reči," je prepričan Cretu.

Odbojkarji bodo na krilih brona odpotovali na olimpijske kvalifikacije v Tokio

KVALIFIKACIJE ZA OI (M)
SKUPINA B, Tokio

30. september ob 3.00:
SLOVENIJA - TUNIZIJA
1. oktober ob 3.00:
SLOVENIJA - TURČIJA
3. oktober ob 3.00:
SLOVENIJA - FINSKA
4. oktober ob 3.00:
SLOVENIJA - EGIPT
6. oktober ob 9.00:
SLOVENIJA - ZDA
7. oktober ob 12.25:
SLOVENIJA - JAPONSKA
8. oktober ob 9.00:
SLOVENIJA - SRBIJA