Slovenci so popravili slab vtis s tekme proti Nizozemski. Rok Možič (v sredini) je dosegel 17 točk. Foto: VolleyballWorld
Slovenci so popravili slab vtis s tekme proti Nizozemski. Rok Možič (v sredini) je dosegel 17 točk. Foto: VolleyballWorld

Slovenija je bila pred 1000 gledalci boljši tekmec in bi lahko zmagala tudi v treh nizih, a je v drugem zapravila vodstvo s 24:20.

Slovencem je po porazu z Nizozemci dan odmora prišel prav. Selektor Mark Lebedew še vedno ni mogel računati na okužena Tončka Šterna in Janija Kovačiča, a je pripravil drugačne taktične zamisli, ki so izboljšale tako sprejem kot napad.

Namesto Danijela Koncilje je na mesto korektorja postavil Roka Možiča, mladega Mariborčana pa je na sprejemu zamenjal kapetan Tine Urnaut, ki je v prvi postavi zaigral prvič po poškodbi. Poleg kakovosti je Slovenija na igrišču znova dobila pravega vodjo, kar se je v igri, predvsem pa pri energiji, vzdušju in želji še kako poznalo. Urnaut je bil z 19 točkami tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Po nesrečno izgubljenem drugem nizu so se hitro zbrali

Slovenci so sicer potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem. Pobudo so prevzeli v drugem delu prvega niza, njihov prvi nalet so tekmeci, ki na Filipinih prav tako ne igrajo v najboljši predstavi, še ustavili, po izidu 19:19 pa jim je Jan Kozamernik povzročil veliko težav s servisi in bil najzaslužnejši za štiri zaporedne točke. Te so zadostovale za vodstvo z 1:0 (25:20).

Tine Urnaut je bil z 19 točkami najučinkovitejši v slovenski reprezentanci. Foto: VolleyballWorld
Tine Urnaut je bil z 19 točkami najučinkovitejši v slovenski reprezentanci. Foto: VolleyballWorld

Tudi v drugem nizu so Slovenci zadržali pobudo, a se dolgo niso odlepili na več kot dve točki prednosti. Prvič jim je to uspelo v končnici, ko so celo povedli s 24:20. Toda to jim ni zadostovalo za zmago. Zaradi težav pri sprejemu in bloku Argentincev so zapravili štiri zaključne žoge in dovolili tekmecem, da s petimi zaporednimi točkami pridejo na prag zmage. Urnaut je z asom priboril še eno zaključno žogo, tudi te pa evropski podprvaki niso izkoristili, kar je tekmec znal kaznovati (27:29).

Pred tretjim nizom je bilo vprašanje, kakšen bo odziv slovenskih fantov na nesrečno izgubljeni niz. Vsakršna bojazen je bila odveč, spet so zaigrali zbrano, povedli z 11:6, kljub nihanjem v igri pa prednost obdržali do konca (25:18).

Večjih težav niso imeli niti v četrtem nizu, v katerem so po dobrih začetnih udarcih Gregorja Ropreta prišli do prednosti 9:5, nato pa jo le še povečali. Na koncu je bilo 25:17.

Argentina poražena še drugo leto zapored

Poleg Urnauta se je v napadu s 17 točkami izkazal tudi Možič, ki je tako kot Kozamernik dosegel tri bloke, Urnaut in Ropret pa sta v statistiko vpisala po dva asa.

Urnaut popeljal Slovenijo do zmage nad Argentino

Na medsebojnih tekmah z Argentino je zdaj 2:1 za Slovenijo, ki je bila boljša tudi v lanski Ligi narodov, izgubila pa je dvoboj na svetovnem prvenstvu leta 2018. Argentinci so lani na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili bron.

Naslednjo tekmo bo Slovenija odigrala v soboto, ko se bo pomerila z Italijo, proti kateri je lani tesno izgubila v finalu evropskega prvenstva na Poljskem. V nedeljo bo sledilo še srečanje proti Japonski.


Izjavi po tekmi

Tine Urnaut: "Tekma je bila zelo lepa popotnica za naprej. Na igrišču je vladala odlična atmosfera, motivacija je bila visoka, čutiti je bilo entuziazem. V vseh pogledih je bilo tako, kot mora biti. To mora biti osnova, na kateri moramo graditi. Vse, kar delamo od tu naprej, je začetek, saj prihajajo močnejši tekmeci in več tekem."

Selektor Mark Lebedew: "To je bila izjemna zmaga. Pred tekmo smo bili malce napeti, a vseeno željni tekme po zadnji predstavi. Vsi smo bili osredinjeni. Malce smo spremenili zasedbo, Tine Urnaut je lahko zaigral, kar je bilo za nas zelo pomembno. Fantje so se dobro spopadli v postavi, v kakršni še nikoli niso igrali, šele zjutraj smo se na to prvič pripravili. Ni bilo popolno, a bilo je zelo dobro. Imeli smo lepo priložnost, da dobimo tudi drugi niz, in na tej točki bi nam lahko kaj hitro padla zbranost po toliko žogah za osvojitev niza, ampak so fantje ostali pri stvari ter v tretjem in četrtem nizu opravili dobro delo."

LIGA NARODOV (M)

DRUGI TEDEN, skupina 3, Filipini

SLOVENIJA – ARGENTINA
3:1 (20, -27, 18, 17)

Slovenija: Pajenk 6, Kozamernik 9, Košenina, Bošnjak, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Ž. Štern 9, Ropret 4, Urnaut 19, Možič 17.

Argentina: Sanchez 2, Gallego, Loser 12, Danani, Lazo, Armoa 3, Lima 12, Palacios 12, Palonsky, Vicentin 13, Ramos 1, Zerba 5, Giraudo 1.


Sobota ob 13.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Odigrano v torek:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA
0:3 (17, 21, 24)

Vrstni red: Francija in Poljska po 15, ZDA 14, Japonska 13, Italija 12, Nizozemska, Brazilija, Slovenija in Iran po 9, Nemčija 7, Kitajska in Srbija po 6, Kanada in Bolgarija po 5, Argentina 4, Avstralija brez točk.

Najboljših osem izmed 16 reprezentanc se bo uvrstilo v četrtfinale (20.-21. 7.), ki bo odigran v Bologni. Tam bosta tudi polfinale (23. 7.) in finale (24. 7.).