Rok Možič je dosegel 20 točk, eno tudi z začetnega udarca. Foto: VolleyballWorld
Rok Možič je dosegel 20 točk, eno tudi z začetnega udarca. Foto: VolleyballWorld

Prva niza sta se končala na razliko, uvodni na 26, drugi na 28, v tretjem nizu pa je Slovenija povedla s 5:3, 7:4 in 12:7, imela sicer nekaj malega težav v zaključku (Turki so se približali na 23:21, vendar niz precej zanesljivo dobila na 22.

Kapetan zadovoljen: Dobro smo odigrali!
"Mislim, da smo danes dobro odigrali. Na začetku prvih dveh nizov smo sicer imeli nekaj težav, a tekmeca hitro ujeli, v izenačenem boju pa nato prišli do dveh nizov. V tretjem smo že začeli, kot je treba. Zdaj se je treba spočiti, kolikor se da, obiskati fitnes in se pripraviti na torkovo tekmo s Finsko," je bil zadovoljen Tine Urnaut, ki je prispeval 13 točk, vključno z akcijo, po kateri so imeli Slovenci v prvem nizu prvi zaključno žogo, a so izkoristili šele četrto (Možič).

Turki so v prvem nizu povedli s 6:3 in bili zelo žilav tekmec. Vodili so z 19:21 in imeli priložnost, da vodstvo še povišajo, a je Jan Kozamernik zaustavil njihov protinapad.

Slovenija ima po dveh tekmah kvalifikacij za Pariz 2024 stoodstoten izkupiček. Foto: VolleyballWorld
Slovenija ima po dveh tekmah kvalifikacij za Pariz 2024 stoodstoten izkupiček. Foto: VolleyballWorld

"Koza" vesel dobrih servisov in mirnosti
"Težaven začetek, a na koncu smo zbrali moči in oddelali tekmo, kot smo jo želeli. Od začetka je bil pristop pravi, lahko pa bili boljši pri lahkih položajih. Podarili smo jim nekaj žog, storili nekaj neposrednih napak, zaradi tega so bili toliko blizu. Smo pa lepo odservirali in mirno pripeljali tekmo do konca. To me veseli in navdaja z navdihom za naslednje tekme," je povedal Jan Kozamernik.

Tudi v drugem nizu so imeli Turki tako na začetku (4:8) kot v končnici (19:22) kar zajetno prednost, ki pa so jo Slovenci z nizom treh točk v obeh primerih takoj izničili.

Razpored slovenskih tekem v Tokiu

Torek, 3. oktobra, ob 3.00:
SLOVENIJA - FINSKA

Sreda, 4. oktobra, ob 3.00:

SLOVENIJA - EGIPT

Petek, 6. oktobra, ob 9.00:

SLOVENIJA - ZDA

Sobota, 7. oktobra, ob 12.25:

SLOVENIJA - JAPONSKA

Nedelja, 8. oktobra, ob 9.00:

SLOVENIJA - SRBIJA

30 točk bratov Lagumdžija
Pri Turkih sta bila najučinkovitejši brata Lagumdžija, ki pa sta bila v zadnjem nizu neopazna. Adis Lagumdžija je dosegel 16 točk, Mirza Lagumdžija 14. Prejšnji mesec so Turki zelo namučili Slovence na evropskem prvenstvu, saj so v Varni povedli z 2:0, Slovenci pa so se le izvlekli in prebili v četrtfinale.

Japonci zapravili vodstvo z 2:0

Dve točki ima po nedeljski presenetljivi zmagi Egipt. Afriška zasedba je proti gostiteljici Japonski zaostajala z 0:2 v nizih, potem ko so bili domačini sprva zelo prepričljivi in slavili s 25:14 in 25:10. Nepopustljivost pa se je Egipčanom obrestovala, saj so dobili naslednje tri nize, odločilnega s 15:13 za prvo zmago v Tokiu.

V skupini B imata tako na vrhu le še Slovenija in ZDA popoln izkupiček. V Pariz 2024 neposredno napredujeta po dve najboljši reprezentanci iz vsake od treh skupin.

Slovenski odbojkarji niso oddali niza Turkom

Kvalifikacije za OI 2024, 2. krog:
SLOVENIJA
- TURČIJA 3:0 (26, 28, 22)
400 gledalcev.

Slovenija: Pajenk 7 (1 as, 1 blok), Planinšič, Kozamernik 8 (2 bloka), Toman, Bračko, Vinčić 1, Štalekar, Koncilija, Kovačič, Štern, Urnaut 13, Čebulj 13 (1 as, 2 bloka), Možič 20 (1 as, 1 blok), Mujanović.

Turčija: Gürbüz 7, Bostan, Bülbül 5 (1 blok), M. Lagumdžija 14 (1 as, 3 bloke), Ekši, Gülmezoglu 5, A. Lagumdžija 16 (1 blok), Günes 2 (1 blok), Matić 3, Aydin, Bayraktar, Tayaz, Atli, Done.


SRBIJA - TUNIZIJA 3:0

ZDA - FINSKA 3:0

JAPONSKA - EGIPT 2:3

Vrstni red v kvalifikacijski skupini B (pot na OI si zagotovita najboljši dve ekipi)

ZDA in Slovenija po 6, Srbija, Japonska in Turčija po 3, Egipt 2, Finska 1 in Turčija nič točk.