S Francijo ima Slovenija slabe izkušnje, a tokrat varovanci Andree Gianija niso mogli ustaviti razpoloženih Slovencev, res pa je, da sta iz francoske ekipe, ki je igrala na olimpijskih igrah v Tokiu, tokrat zraven le dva igralca. Foto: volleyballworld.com
S Francijo ima Slovenija slabe izkušnje, a tokrat varovanci Andree Gianija niso mogli ustaviti razpoloženih Slovencev, res pa je, da sta iz francoske ekipe, ki je igrala na olimpijskih igrah v Tokiu, tokrat zraven le dva igralca. Foto: volleyballworld.com
Rok Možič je blestel predvsem v prvih dveh nizih. Foto: volleyballworld.com
Rok Možič je blestel predvsem v prvih dveh nizih. Foto: volleyballworld.com

Po menjavi organizatorja igre Gregorja Ropreta z Urošem Planinšičem je bila sredi prvega niza slovenska igra bolj raznovrstna. V izenačeni končnici (bilo je 23:23) je bila Slovenija bolj zbrana v zaključku za zmago s 25:23.

V drugem nizu (25:18) so se Slovenci še bolj držali navodil selektorja Cretuja, ključen pa je bil delni izid 6:2 za vodstvo s 17:12. Rok Možič je v prvih dveh nizih zbral 13 točk.

Sledil je padec v igri, preveč lastnih napak je bilo kar naenkrat, tako da so Francozi tretji niz dobili na 21.

V četrtem nizu je Slovenija, ki je v Nagoji brez korektorja (na tem mestu igra Klemen Čebulj), v prvem delu zaostajala, s tremi zaporednimi točkami za vodstvo s 13:12 pa prevzela nadzor. Uspešen napad Tineta Urneta je prinesel vodstvo s 23:20, Alen Pajenk je dobro postavil blok za 24:21, Slovenija pa je s točko kapetana Urnavta unovčila drugo zaključno žogo za prestižno zmago.

Tudi kapetan Tine Urnaut je dobro opravil svoje delo. Foto: volleyballworld.com
Tudi kapetan Tine Urnaut je dobro opravil svoje delo. Foto: volleyballworld.com

Timothée Carle je bil s 16 točkami najučinkovitejši pri Francozih, Théo Faure pa je dodal 13 točk.

Po porazu z Bolgarijo je Slovenija tako hitro spet krenila v zmagovalne tirnice. Na prvem turnirju od štirih bo v nedeljo (ob 5.40 po slovenskem času) igrala še z Iranom.

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije:
"V prvi vrsti smo popravili pristop. To nam je manjkalo v ključnih trenutkih proti Bolgariji. Tekmec te lahko vedno spravi pod pritisk, a če nimaš pravega pristopa, lahko hitro zapustiš igrišče. Četudi smo le v določenih trenutkih dobro servirali in tekmecu ponudili veliko priložnosti v protinapadih, je bil v ključnih trenutkih pristop pravi, tudi v tretjem nizu, ko so bile glave vroče in bi lahko obe ekipi dobili niz. Ponosen sem na fante, ne gre zgolj za odbojko, delamo še na precej več stvareh, na povezavah, kako se odzvati v pomembnih trenutkih. Kar letos prihaja, je zgolj visoka raven, vsi se želijo dokazati. Vesel sem tudi, kako se je v igro vključil Planinšič. Takšne 'vojake' imam rad. Vemo, da ima Slovenija na klopi še precej več teh 'vojakov', ki jih bomo zagotovo potrebovali v nadaljevanju turnirja."

Slovenski odbojkarji premagali Francijo

Uroš Planinšič, slovenski reprezentant: "Pomembno je bilo, da se vrnemo na zmagovalna pota. Še posebej zaradi poraza proti Bolgarije je bilo razočaranje vidno. Na tisti tekmi nismo imeli prave energije, danes pa smo na igrišču pustili vse in zasluženo zmagali. Taktično smo se držali trenerjevih napotkov in potrpežljivo čakali na priložnosti. Ko se se pojavile, smo jih izkoristili. Zelo dobro smo igrali v obrambi ter v pomembnih trenutkih s servisom pritisnili in jih ustavili v bloku."

Liga narodov, prvi turnir, Nagoja, Japonska, 3. krog:
SLOVENIJA – FRANCIJA
3:1 (23, 18, -21, 22)

Slovenija: Pajenk 5 (2 bloka), Planinšič 3 (3 bloki), Kozamernik 8 (3 bloki), Kök, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1 (1 blok), Urnaut 16 (1 as, 1 blok), Čebulj 7, Možič 21 (2 asa, 2 bloka).

Francija: Corre 2 (1 as, 1 blok), Motta, Tillie 9 (1 blok), Mederic, Bultor 6, Pothron, Diez, Faure 13 (1 as, 3 bloki), Basic, Carle 16 (1 as), Jouffroy 10 (2 bloka), Henno, Loubeyre, Roehrig.

IRAN - KITAJSKA 3:1 (-23, 15, 20, 14)

JAPONSKA - BOLGARIJA 3:0 (22, 23, 24)

4. krog, nedelja ob 5.40:
SLOVENIJA – IRAN

Vrstni red: Japonska 9, Poljska in Argentina po 7, ZDA, Nizozemska in Slovenija po 6, Brazilija in Bolgarija po 5, Iran 4, Srbija, Francija in Italija po 3, Kanada in Kitajska po 2, Kuba 1, Nemčija 0 točk.

Na zaključni turnir se uvrsti sedem reprezentanc izmed 16 + gostiteljica Poljska.

21 točk Možiča in 17 točk Urnauta za skalp Francije