Slovenija je trikratna evropska podprvakinja v odbojki, ki je na poti do druge srebrne medalje izkoristila tudi bučno podporo v Dvorani Stožice v Ljubljani, kjer je septembra 2019 sogostila evropsko prvenstvo. Poljska pa je velesila tega športa, ki v državi uživa izjemno priljubljenost in polni dvorane. Foto: EPA
Slovenija je trikratna evropska podprvakinja v odbojki, ki je na poti do druge srebrne medalje izkoristila tudi bučno podporo v Dvorani Stožice v Ljubljani, kjer je septembra 2019 sogostila evropsko prvenstvo. Poljska pa je velesila tega športa, ki v državi uživa izjemno priljubljenost in polni dvorane. Foto: EPA

S sočasno objavo na družbenih omrežjih, tako slovenske kot poljske vlade, je bilo sporočeno, da Poljska in Slovenija prevzemata organizacijo svetovnega prvenstva v odbojki.

Za OZS in slovensko odbojko bo po izjemno uspešnem evropskem prvenstvu leta 2019 v Ljubljani to nov mejnik, za slovensko reprezentanco, ki je navdušila s tremi srebrnimi odličji na evropskih prvenstvih (2015, 2019, 2021) in številnimi drugimi uspehi (4. mesto v ligi narodov), pa nova priložnost za dokazovanje znova prihaja pred domačim občinstvom, tokrat med svetovno elito.

Glavna prirediteljica Poljska, Slovenija sogostiteljica

Informacijo o sogostiteljstvu so na novinarski konferenci v Varšavi predstavili premiera Mateusz Morawiecki in Janez Janša (virtualno), poljski minister za šport in turizem Kamil Bortniczuk in predsednik poljske odbojkarske zveze Sebastian Swiderski.

Poljska bo gostila najpomembnejše tekme 20. svetovnega prvenstva v odbojki: oba polfinala, mali in veliki finale.

Dobra organizatorka z vso potrebno infrastrukturo

"Mednarodna odbojkarska zveza je prepoznala velike športne zmogljivosti naših držav in našo vlogo pri spopadanju z grozodejstvi ruskega agresorja, ki smo jim priča v Ukrajini," je v videonagovoru dejal slovenski premier Janez Janša.

"Veseli nas, da se bo naše trdno prijateljstvo s Poljsko pokazalo pri organizaciji tako velikega in prestižnega športnega dogodka, ki bo združil najboljše moške odbojkarje z vsega sveta," je poudaril predsednik slovenske vlade.

"Odbojka je med najuspešnejšimi športi v moji državi. Veliko navdušenje nad odbojko v Sloveniji traja že kar nekaj časa. Naši odbojkarji so leta 2015 na evropskem prvenstvu za moške v Bolgariji in Italiji osvojili prvo srebrno medaljo. Leta 2019 smo skupaj z Belgijo, Nizozemsko in Francijo gostili evropsko prvenstvo ter osvojili srebrno medaljo. Naši igralci so pokazali izjemno predstavo. Slovenija se je izkazala tudi kot dobra organizatorica z vso potrebno infrastrukturo za tako velik športni dogodek, ki združuje toliko igralcev in na tisoče navijačev," je med drugim virtualno na novinarski konferenci v Varšavi poudaril Janša.

Ropret: Postavljen nov mejnik slovenske odbojke

"Vlada je dala soglasje OZS za vložitev kandidature skupaj s Poljsko pri Mednarodni odbojkarski zvezi za organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki 2022. V primeru, da OZS pridobi organizacijo omenjenega svetovnega prvenstva, bo vlada zagotovila sredstva v višini 2 milijona evrov za plačilo kotizacije - garancije za izvedbo tega prvenstva. Vlada bo ta sredstva zagotovila iz sredstev splošne proračunske rezervacije Republike Slovenije za leto 2022," so še po dopisni seji vlade sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

"Postavili smo še en mejnik slovenske odbojke, na nek način pa tudi slovenskega športa. Šport je del DNK-ja nas Slovencev. To mi pravzaprav zase vemo, na nek način pa zdaj vedno bolj spoznavajo po celem svetu. Na eni strani so razlog za to prepoznavnost zagotovo izjemni uspehi naših športnikov, po drugi strani pa ni spregledano dejstvo, da Slovenci veljamo za izjemne organizatorje športnih prireditev na najvišji ravni," je za TV Slovenija dejal predsednik OZS-ja Metod Ropret.

V zadnjem obdobju smo imeli toliko dela sami s sabo, da o potencialnem statusu preostalih kandidatov niti natančno ne vem. Dejstvo pa je, da bi le redko kdo v tako kratkem času uspel izpeljati vse te postopke, ki so bili potrebni za uspešno kandidaturo. Tukaj smo resnično v poštev prišli tisti najbolj izkušeni, ekspeditivni, najbolj preizkušeni skozi pretekla tekmovanja, kar je po moji oceni tudi presodilo.

Metod Ropret

"Nedolgo zatem, ko smo na Odbojkarski zvezi Slovenije izvedeli, da je FIVB Rusiji odvzela svetovno prvenstvo in začela iskati novega organizatorja, smo izkazali interes za izvedbo enega dela prvenstva, vse skupaj pa se je odvilo v zadnjih petih dneh. Ves čas govorimo, da Slovenija v svetovni odbojki kotira zelo visoko in uživa tudi veliko zaupanje mednarodne zveze, ki ji je dodelila soorganizacijo svojega najpomembnejšega tekmovanja. Tako veliki dogodki vselej presegajo zmožnosti športnih zvez, zato smo veseli, da smo bili deležni podpore slovenske vlade. Tako je povsod po svetu, brez tega dandanes enostavno ne gre več. Pred nami so meseci trdega dela. Imamo dobro in utečeno ekipo, imamo veliko izkušenj in kot vedno za nami stoji tudi Mestna občina Ljubljana. Novega izziva se veselimo in se ga ne bojimo," je v sporočilu za javnost povedal Ropret.

"Kar je bilo najtežje v celotni kandidaturi, je izrazita časovna stiska. Sam poznam postopke za kandidaturo za EP leta 2019 v Ljubljani. Takrat smo imeli časa dovolj. Zdaj časa nihče ni imel. Niso ga imeli niti Poljaki niti mi. Oboji smo iz strogo organizacijskega vidika usposobljeni in na pravi ravni, da nam to ne predstavlja velikega izziva. Kar pa je bil velik izziv, je institucionalna podpora. Dejstvo je, da so za tovrstne postopke potreba leta. Očitno smo te podpore države in vlade bili deležni takoj le Poljaki in Slovenci. Zato menim, da smo bili danes že imenovani za prihodnje organizatorje. Resnično lahko povem, da brez podpore slovenske vlade in razumevanja ter aktivne udeležbe našega premierja vseh teh postopkov v tako kratkem času ne bi uspeli končat," je dodal.

Konec avgusta in v prvi polovici septembra

Po vojaški invaziji Rusije v Ukrajini je svetovna odbojkarska zveza FIVB najprej izključila reprezentanco, nato pa 1. marca še formalno odvzela Rusiji gostiteljstvo SP-ja 2022.

Odbojka velja za paradni ekipni šport na Poljskem, saj so Poljaki trikratni svetovni prvaki, pri čemer so osvojili zlato odličje na zadnjih dveh SP-ju, turnir leta 2014 so tudi sami gostili v sedmih različnih mestih. Foto: Reuters
Odbojka velja za paradni ekipni šport na Poljskem, saj so Poljaki trikratni svetovni prvaki, pri čemer so osvojili zlato odličje na zadnjih dveh SP-ju, turnir leta 2014 so tudi sami gostili v sedmih različnih mestih. Foto: Reuters

Prvenstvo bi se moralo odviti med 26. avgustom in 11. septembrom, v skoraj identičnem časovnem okviru pa se bo odvilo tudi tekmovanje na Poljskem in v Sloveniji. Na SP-ju 2022 sodeluje 24 reprezentanc, pri tem pa mora FIVB še določiti menjavo za izključeno Rusijo.

Slovenci v skupini D

Žreb je razdelil udeležence na šest skupin s po štirimi ekipami. Slovenija je bila izžrebana v skupino D skupaj s Francijo, Nemčijo in Kamerunom.

V izločilne boje napredujeta dve najboljši reprezentanci v vsaki skupini in štiri najboljše tretjeuvrščene izmed šestih. Sledita osmina finala in četrtfinale, kar bo gostila tudi Slovenija. Sam sklepni del SP-ja pa se bo nato odvil na Poljskem.

"Poljska bo glavni organizator svetovnega prvenstva v odbojki 2022. V naši državi bosta dve tekmi osmine finale, dve srečanji četrtfinala, oba polfinala in obe srečanji za medalje," je novico in delitev tekem med Poljsko in Slovenijo potrdil poljski minister za šport Kamil Bortniczuk.

Ropret: Slovenci smo odlični organizatorji velikih dogodkov na visokem nivoju