Na zaključni turnir vodijo prva štiri mesta. Foto: Twitter Odbojkarske zveze Slovenije
Na zaključni turnir vodijo prva štiri mesta. Foto: Twitter Odbojkarske zveze Slovenije

Po nizih je bilo 25:19, 25:22 in 25:18.

Slovenci, pri katerih je bil tokrat namesto Tineta Urnauta v prvi postavi Žiga Štern, so se Argentincem oddolžili za poraz na prvi medsebojni tekmi. Leta 2018 je bila Argentina s 3:2 boljša na svetovnem prvenstvu v Firencah.

Evropski podprvaki tekme niso začeli tako udarno kot proti Nizozemski, kot da bi jih motila zgodnja ura in kot da bi potrebovali nekaj časa, da se dobro zbudijo. A za "bujenje" vendarle niso potrebovali veliko časa. Po zaostanku 9:10 je na sceno stopil Tonček Štern, ki je najprej ekipo drugič popeljal v vodstvo - za prvo vodstvo je bil zaslužen njegov brat Žiga, ki je dosegel as za 8:7, nato pa z neubranljivim servisom poskrbel za tri točke razlike. Prav brata Štern sta bila najbolj vidna na igrišču, skupaj sta v nizu dosegla 13 točk, še posebno je bil z osmimi razpoložen starejši Žiga, z njegovim asom je Slovenija prišla tudi do vodstva z 19:15, ki ga je do konca samo še povišala.

Slovenski odbojkarji pometli tudi z Argentinci

Čeprav so tudi v drugem nizu potrebovali nekaj časa, da so si priborili nekoliko bolj občutno prednost, Gregor Ropret je za 13:10 zadel as, pa se je tudi takrat videlo, da so Slovenci kakovostnejša ekipa. To so dokazali tudi, ko so se tekmeci po zaostanku 12:16 približali. Takrat je odgovornost prevzel Klemen Čebulj, ki je poskrbel, da so vodstvo vzdrževali do konca niza, dobili so ga s 25:22.

Servisi Jana Kozamernika so na začetku tretjega niza, v katerem je v igro namesto Tončka Šterna vstopil Alen Šket, zagotovili slovenski vrsti šest zaporednih točk in vodstvo 10:5. Argentinski selektor Marcelo Mendez je poskušal z nenehnimi protesti pri sodnikih, zaustavljanji igre in ogledi posnetkov spremeniti tok igre, a mu ni uspelo. Slovenci so ostali zbrani in zanesljivi, občutek pa je bil, da niti niso igrali s polno močjo.

V soboto bodo Slovenci drugi ciklus tekem v ligi končala z obračunom z Nemčijo, ki jo vodi nekdanji selektor Andrea Giani.


IZJAVE PO TEKMI
Žiga Štern: Vesel sem, da smo uspeli iztržiti to zmago in nove tri točke, ki nam bodo pomenile ogromno. Zelo težko je bilo začeti tekmo v tem zgodnjem terminu, kar je morda botrovalo tudi manjšim nihanjem v igri, ampak vseeno smo ostali zbrani, zlasti v končnicah nizov, in zasluženo zmagali.

Alen Šket: Tekma je bila res težka, še zlasti zato, ker smo igrali ob neobičajni uri, ob 10. uri zjutraj. Vedeli smo, da ne bo lahko in stopili na igrišče, tako kot je treba ter zasluženo zmagali. Zdaj se moramo dobro spočiti, saj nas jutri ob 12. uri že čaka tekma z Nemčijo in gremo po novo zmago.

Sašo Štalekar: Celo tekmo smo imeli pod kontrolo, sicer so se nekajkrat Argentinci uspeli približati, ampak mislim, da smo vseeno držali konstanto, zaključevali igro za menjavo, ujeli še nekaj žog v obrambi, ki so pomenile tisto razliko, ki se je odrazila v zmagi.


SLOVENIJA - ARGENTINA
3:0 (19, 22, 18)

Slovenija: T. Štern 7, Pajenk 7, Pernuš, Kozamernik 5, Šket 4, Gasparini, Štalekar, Ž. Štern 14, Kovačič, Videčnik, Ropret 2, Urnaut, Čebulj 12, Možič.

Argentina: Pereyra 4, Martinez 7, Uriarte 2, Poglajen 4, Conte, Loser, Sole, Palacios, Crer 8, De Cecco, Polonsky 4, Mendez 4, Ramos 6, Massimino.

Nizozemska - Nemčija 3:2
Brazilija - Japonska 3:0
Srbija - Francija 3:2
Iran - Italija 3:1
Poljska - ZDA 3:0
Rusija - Avstralija 3:0
Kanada - Bolgarija 3:0

Sobota ob 12.00:
SLOVENIJA - NEMČIJA

Vrstni red: Rusija 13, Poljska, Slovenija, Brazilija in Francija po 12, Srbija 11 ...