Slovenija je uspešno začela novo sezono. Foto: VolleyballWorld
Slovenija je uspešno začela novo sezono. Foto: VolleyballWorld

Pri zmagovalcih sta prevladovala Rok Možič (24 točk) in Tine Urnaut (22). Dvoštevilčna sta bila še Klemen Čebulj (11) in Alen Pajenk (10).

Slovenija je začela udarno, saj je dobila prve štiri točke na tekmi in vodila večji del niza (13:9, 18:15). A Srbija je tekmeca ujela na 21:21, nato sta se ekipi ves čas izmenjevali pri osvajanju točk. Mrtvi tek se je končal šele pri 60. točki, Slovenija je tako niz dobila z 31:29.

Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

Drugi niz se je začel podobno – z rahlo prevlado Slovenije, ki je imela majhno prednost. Vodila je vse do 11:9, v drugi polovici niza pa so Srbi tehtnico obrnili na svojo stran. Najprej so povedli s 14:13, potem pa ves čas povečevali prednost. Ko so enkrat ušli na +3 (19:16), je bil niz odločen, na koncu je bilo 25:19.

Tretji niz je bil izenačen le na samem začetku, Srbi so povedli z 2:1, Slovenija je hitro obrnila trend, povedla z 8:4 in praktično preostanek niza vodila z varno razliko (tudi z 20:14). Ob koncu je bilo 25:20.

Reprezentanci sta bili v prvi polovici četrtega niza dolgo poravnani. Po izidu 14:13 je Slovenija ušla s serijo nekaj točk, povedla za tri (18:15, 20:17) in prednosti ni več izpustila. Niz se je končal na 21.

Po zmagi nad Srbi prihaja že tekma z Bolgari

Odzivi – še je prostor za napredek

Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije, je ocenil: "Pričakovali smo, da bo Srbija na tekmi imela svoje ambicije. Na uvodni tekmi Lige narodov nam je nasproti stala dobra ekipa, ki je dobro opravila delo. Srbi so na uvodu izkoristili nekaj naših napak, a se nam je uspelo vrniti v igro. Potek tekme je bil sicer precej poravnan. V prvem nizu je pri servisu dobro deloval le Kozamernik. V nadaljevanju pri udarcih izza zadnje črte nismo več uporabljali toliko moči, ampak alternative. Tekmecem je to povzročilo nekaj težav in spremenilo potek obračuna. Ne morem biti povsem zadovoljen z igro v bloku, v kateri bi pri čistih situacijah morali imeli boljši izkoristek. Temu bo treba posvetiti pozornost na naslednjih treningih in tekmah. Sicer sem vesel, da smo lahko igrali proti enemu najboljših korektorjev na svetu. To nam je dalo točno to, kar smo pričakovali in želeli – težko tekmo. Le s takšnimi namreč lahko izboljšaš svojo igro."

Jan Kozamernik je dodal: "Dosegli smo pomembno zmago. Zmaga proti Srbiji je dober začetek, a zagotovo imamo možnosti, da v naši igri precej stvari še popravimo in izboljšamo. Srbe smo sicer s servisi postavljali pod pritisk, a so se pri sprejemu dobro odzvali. Na naslednjih tekmah bo treba ohraniti servis na takšni ravni in jo morda tudi še nekoliko dvigniti. Morda bi lahko kakšno žogo več ulovili v blok, a to je šele začetek in je vse treba vzeti z manjšo rezervo. Sicer smo bili pri vseh drugih segmentih igre dokaj zadovoljivi. Zdaj se je treba čim prej regenerirati za naslednjo tekmo, ki nas čaka še ob bolj zgodnjem terminu."

Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

Klemen Čebulj pa je bil kratek: "Začetek tekmovanja je vedno posebna zgodba, prva tekma pa vedno zahtevna. Zelo smo veseli, da se je obračun s Srbi končal v našo korist. Oni so namreč, ne glede na to, s kakšno ekipo nastopijo, vedno nepredvidljivi."

Slovenija bo na turnirju na Japonskem igrala še z Bolgarijo (četrtek), Francijo (sobota) in Iranom (nedelja).

Nagoja, Liga narodov

SLOVENIJA − SRBIJA 3:1 (29, -19, 20, 21)

Zmagoviti start odbojkarjev v Ligo narodov