Foto: OZS
Foto: OZS

Odbojkarska zveza Slovenije je ob tem uspela tudi s kandidaturo za enega od obeh turnirjev.

Evropska liga 2021 bo po številu prijavljenih ekip rekordna, saj bo v njej igralo 40 reprezentanc iz 26 držav, pri dekletih prvič Bosna in Hercegovina, Latvija in Luksemburg. V zlati ligi se bo tako v moški kot v ženski konkurenci med seboj merilo po 12 reprezentanc, finalna turnirja najboljše četverice bosta med 18. in 20. junijem gostili Belgija (moški) in Bolgarija (ženske). Slovenskih odbojkarjev, sicer zmagovalcev evropske lige 2015, v tem tekmovanju ne bomo spremljali, saj bodo prihodnje leto premierno nastopili v elitni Ligi narodov.

V srebrni ligi, v kateri bodo nastopile Slovenke, bo v moški in ženski konkurenci tekmovalo po osem reprezentanc. Glede na evropsko lestvico bodo varovanke Alessandra Chiappinija igrale v skupini A, skupaj z Avstrijo, Izraelom in Luksemburgom, v skupini B bomo spremljali Portugalsko, Estonijo, Latvijo in Bosno in Hercegovino.

Evropska liga bo znova dobra izkušnja
"Ekipe, ki sodelujejo, precej dobro poznamo, saj smo proti njim pogosto igrali, še dodatno pa se bomo spoznavali v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za nas bo evropska liga znova dobra izkušnja. Pomembno je, da še naprej gradimo našo ekipo in pridobivamo izkušnje v tako kakovostnem tekmovanju. Žal z dekleti že dolgo nismo opravili skupnih treningov in lahko samo upam, da bodo izkušnje in dobro formo pridobile v klubih. Ves čas jih tudi spremljam. Za nas bo zelo pomembno, da na prvi turnir pridemo dobro pripravljeni, saj gre za tekmovanje, ki ga za prihodnost reprezentance še kako potrebujemo," je povedal selektor Chiappini.

Prvi turnir srebrne evropske lige bo potekal med 28. in 30. majem, drugi bo na sporedu med 4. in 6. junijem, ko bodo slovenske odbojkarice igrale na domačih tleh.

Organizatorja zaključnega turnirja najboljše četverice, ki bo od 25. do 27. junija, na CEV-u za zdaj še niso določili.