Slovenke so se leta 2019 uvrstile osmino finala evropskega prvenstva, kjer jih je izločila Nemčija. Foto: EPA
Slovenke so se leta 2019 uvrstile osmino finala evropskega prvenstva, kjer jih je izločila Nemčija. Foto: EPA

Odbojkarice, ki jih vodi italijanski trener Alessandro Chiappini, si bodo poskušale zagotoviti tretji nastop na prvenstvih stare celine.

Na srednem sestanku predstavnikov Češke, Slovenije, Latvije in BiH-a – reprezentanc, ki bodo igrale v kvalifikacijski skupini F, sta bila potrjena tudi datuma obeh turnirjev ter prizorišči, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije.

Prvo tekmo bodo Slovenke odigrale 8. januarja v Latviji, tekmice bodo odbojkarice BiH-a. Sledila bosta še obračuna z Latvijo in Češko. Drugi turnir bo med 15. in 17. januarjem gostila Bosna in Hercegovina, Slovenke pa se bodo najprej srečale z Latvijo, nato jih čakata še tekmi s Češko in BiH-om. Na EP se uvrstita dve najboljši reprezentanci.

Slovenske odbojkarice bi morale kvalifikacije za EP, ki ga bodo prihodnje leto skupaj gostile Srbija, Bolgarija, Romunija in Hrvaška, odigrati že avgusta, a jih je Evropska odbojkarska zveza prestavila na januar.

"Na včerajšnjem sestanku smo potrdili datuma kvalifikacij in tudi oba organizatorja, hkrati pa smo iskali še dodatne možnosti, če katera izmed reprezentanc zaradi ukrepov v povezavi z novim koronavirusom ne bi mogla potovati oziroma tekmovanja v kateri izmed držav gostiteljic obeh turnirjev januarja ne bi bila dovoljena. S predstavniki vseh treh držav in CEV-om smo v rednih stikih in tako bo ostalo vse do januarja. Vsi si želimo, da bi kvalifikacije lahko izpeljali, za zdaj smo na dobri poti," je pojasnil generalni sekretar OZS-ja Gregor Humerca.

Na EP-ju, na katerega so poleg gostiteljic že uvrščene tudi Turčija, Italija, Poljska, Nizozemska, Nemčija, Rusija, Belgija in Azerbajdžan, se bodo slovenske odbojkarice poskušale uvrstiti drugič zaporedoma, skupno pa tretjič.

Slovenski odbojkarji so na evropsko prvenstvo 2021, ki bo potekalo na Poljskem, Češkem, Finskem in v Estoniji, kot evropski podprvaki že uvrščeni.

Kvalifikacijske skupine za EP za ženske:
A: Belorusija, Švica, Estonija;
B: Ukrajina, Portugalska, Gruzija, Švedska;
C: Španija, Grčija, Avstrija, Norveška;
D: Slovaška, Finska, Črna Gora, Kosovo;
E: Madžarska, Francija, Izrael, Danska;
F: Slovenija, Češka, Bosna in Hercegovina, Latvija.