Slovenke optimistično zrejo proti EP-ju. Foto: OZS
Slovenke optimistično zrejo proti EP-ju. Foto: OZS

Gostiteljice so bile prepričljivo boljše v vsakem nizu. Nekaj težav so imele le na začetku zadnjega niza, ko je Gruzija povedla z nekaj točk naskoka, a v drugi polovici niza so bile stvari postavljene na staro mesto.

Vse je bilo jasno vnaprej
Tekma med prvo- in zadnjeuvrščeno ekipo skupine D ni odločala o ničemer. Obe ekipi sta bili lahko sproščeni, a na kakovost igre to ni posebej dobro vplivalo. Predvsem pri Slovenkah, ki so se dobro zavedale, da so precej boljša ekipa. To se je nekoliko poznalo pri zbranosti, varovanke Marca Bonitte so si privoščile več napak kot na pomembnejših tekmah, a še vedno to ni vplivalo na končni rezultat.

Slovenske odbojkarice so se že uvrstile na evropsko prvenstvo 2023. Foto: BoBo
Slovenske odbojkarice so se že uvrstile na evropsko prvenstvo 2023. Foto: BoBo

Dober niz servisov
Že sam začetek – Slovenke so obračun začele brez najboljše blokerke Saše Planinšec, ki jo je zamenjala Klara Milošič – je napovedal, da gostiteljice niso tako razpoložene kot pred dnevi proti tekmicam za prvo mesto iz Azerbajdžana. Gruzijke so se zadržale do izida 13:11, nato pa so servisi Lorene Lorber Fijok vendarle poskrbeli za večjo razliko in gladko dobljen niz.

Sedem zaporednih točk
Podoben potek je imel tudi drugi niz. Slovenke so hitro povedle, gostje so jih lovile do izida 14:12, Maša Pucelj, ki je na igrišču zamenjala Mijo Šiftar, pa je z začetnimi udarci in s pomočjo soigralk ekipi priborila sedem zaporednih točk in zanesljivo vodstvo z 2:0.

Gruzijke so na začetku tretjega niza, v katerem so pri Slovenkah dobile priložnost še nekatere igralke s klopi, celo nekajkrat vodile, toda v končnici je bila slovenska vrsta spet boljša. V slovenski ekipi, ki je dosegla osem asov in sedem blok točk, je bila s 16 točkami najučinkovitejša Lorber Fijokova, le točko manj je dosegla Pucljeva.

Slovenke prepričljivo dobile kvalifikacije za EP

Izjave po tekmi

Marco Bonitta, selektor Slovenije: “Najprej bi se rad zahvalil dekletom, ki so bila skozi kvalifikacije zares odlična. Vse poletje so trdo delala, še posebej v zadnjem obdobju smo igrali na visoki ravni, z osredotočenostjo, zbranostjo. Zelo smo zadovoljni, dosegli smo šest zmag zapored in kvalifikacije sklenili na najboljši mogoč način.”

Lorena Lorber Fijok, reprezentantka Slovenije: “Vesele smo, da smo kvalifikacije končale tako, kot smo si želele, in se uvrstile na prvo mesto v skupini D, in to brez poraza. Trdo delo se je poplačalo in komaj čakamo na evropsko prvenstvo in da to našo zgodbo gradimo dalje.”

Maša Pucelj, reprezentantka Slovenije: “Odigrali smo šest kvalifikacijskih tekem in nanizali vseh šest zmag. To je res neverjetno, tega nismo pričakovali. Igrale smo zelo dobro, vsaka posameznica je svoj del opravila zelo dobro. To nam zelo veliko pomeni. Trdo smo delali kot ekipa in zmagali smo kot ekipa. Zdaj nas čaka malo počitka, prihodnje leto pa spet delo in evropsko prvenstvo.


Kvalifikacije za EP 2023, Maribor

Skupina D, 6. krog:
SLOVENIJA – GRUZIJA
3:0 (18, 16, 20)

150 gledalcev

Slovenija: Mazej, Pogačar 3, Eržen 2, N. Milošič 4, Zatković 9, Šiftar 4, Najdič, Velikonja Grbac 4, Pucelj 15, Boisa, Grubišič-Čabo, Lorber Fijok 16, Planinšec, K. Milošič 4.

Gruzija: Gaprindašvili 7, Sanadze, Ulumbelašvili, Beriašvili 2, Diasamidze 2, Muškudiani 6, Kobiadze, Žgenti 4, Lobzanidze 2, Čerčvadze, Kalandadze 14.

AVSTRIJA – AZERBAJDŽAN 1:3 (-14, -20, 23, -15)

Vrstni red: Slovenija 17, Azerbajdžan 12, Avstrija 7, Gruzija 0.