Slovenke so morale v Latviji priznati premoč BiH-u. Foto: CEV
Slovenke so morale v Latviji priznati premoč BiH-u. Foto: CEV

Pomlajena in oslabljena slovenska izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Alessandra Chiappinija se bo v Latviji srečala še z domačo reprezentanco in s Češko. Povratne tekme bodo od 13. maja v Zenici v BiH-u, na evropsko prvenstvo, ki ga bodo od 18. avgusta do 4. septembra gostile Srbija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija, pa se bosta uvrstili najboljši reprezentanci iz skupine F.

Tekma je bila izenačena, težka, ključne so bile zadnje točke, lahko bi se obrnilo tudi nam v prid. Še posebno, če bi dobile prvi niz. Moramo pa priznati, da sta bila odločilna elementa servis in sprejem, pri tem so bile tekmice boljše. A ne smemo se predati. Še naprej moramo ostati pozitivne in samozavestne, čakata nas še dve tekmi tu in turnir v BiH, nič še ni izgubljenega.

Monika Potokar, sprejemalka Slovenije

Slovenke so vse tri nize izgubile v končnicah, potem ko so bile vsaj v prvem in tretjem povsem blizu zmage. V uvodnem so vodile z 18:15, 22:20 in 23:21. A tekmice so prišle do preobrata in ob neizkoriščenih napadih Slovenk slavile s 25:23. Izenačen je bil prav tako drugi niz. Bosanske odbojkarice so vodile s 13:11, 18:15 in 22:17. Slovenke so se približale na 20:23, a je Dajana Bošković z novo točko postavila stvari na svoje mesto. As Andjelke Radišković je tekmicam prinesel zmago s 25:20.

V tretjem je Slovenija povedla s 17:14 in 19:15. Selektor tekmic Stevan Ljubičić je poizkusil z odmorom in dvema menjavama in ko so se njegove varovanke povsem približale Slovenkam, je enako storil še Chiappini. Bosanke so poravnale izid na 20:20, nato so Slovenke prišle do 23:21, končnica pa je znova pripadla igralkam BiH, ki so nekoliko nepričakovano prišle do gladke zmage.

"Proti izkušeni ekipi smo imeli svoje priložnosti. V prvem in tretjem nizu, če bi dobili prvega, bi mogoče zaigrali bolje. Usoden je bil naš sprejem. Ne zaradi njegovega odstotka uspešnosti, ampak zaradi dejstva, da smo pri njem naredili ogromno napak. Dobili smo veliko neposrednih točk iz servisa, čeprav moramo priznati, da je bil njihov servis res agresiven. Na drugi strani pa mi pri začetnih udarcih nismo pokazali tistega, kar smo sposobni," je povedal slovenski selektor Alessandro Chiappini.


Kvalifikacije za EP:
SLOVENIJA – BOSNA IN HERCEGOVINA
0:3 (–23, –20, –24)
Slovenija: Mori 2, Grudina 6, Lorber Fijok, Janežič, Eržen 18, Bračko, Zdovc Sporer, Zatković 10, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 2, Potokar 8, Mazej, Planinšec 6.

Bosna in Hercegovina: Paradžik 4, Dragutinović, Božić 2, Hadžić, Radišković 11, Begić 21, Klopić, Selimović 8, Ivković, Mladenović 2, Rašidović, Babić, Bošković 13, Isanović.

LATVIJA – ČEŠKA

Petek:
SLOVENIJA – LATVIJA

ČEŠKA – BOSNA IN HERCEGOVINA
Sobota:
SLOVENIJA – ČEŠKA

LATVIJA – BOSNA IN HERCEGOVINA

Drugi – povratni – del kvalifikacij se bo odvil v Zenici med 14. in 16. majem.

Na EP 2021 (18. 8. - 4. 9.) se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.