Slovenk tokrat ne bo na evropskem prvenstvu. Foto: OZS
Slovenk tokrat ne bo na evropskem prvenstvu. Foto: OZS

Potem ko so bile Čehinje na prvem turnirju v Latviji boljše z izidom 3:1, so tokrat na drugem turnirju v Zenici zmagale s 3:0 (18, 15, 22).

Slovenke so kljub porazu še imele teoretične možnosti za napredovanje, vendar so gostiteljice zvečer premagale Latvijo s 3:0. Latvijke bi morale za ohranitev upov Slovenk proti BiH-u osvojiti vsaj niz. V tem primeru bi si v zadnjem krogu Slovenija s prepričljivo zmago nad BiH-om še lahko priborila nastop na prvenstvu.

Čehinje, ki so se že pred tekmo uvrstile na prvenstvo, so bile v obračunu s Slovenkami za razred boljše. Slovenska vrsta niti v enem nizu ni bila blizu zmagi, mogoče še najbližje v tretjem nizu, ko se je v končnici tekmicam približala na dve točki zaostanka.

Napake slovenske vrste v zasedbi Eva Mori, Eva Zatković, Monika Potokar, Lorena Lorber Fijok, Tina Grudina, Saša Planinšec in Leja Janežič so Češki že v uvodu v prvi niz zagotovile vodstvo s 4:0, zaradi česar je moral italijanski strateg na naši klopi Alessandro Chiappini vzeti odmor. Po njem so se njegove varovanke zbrale ter s točkami Grudine, Zatkovićeve in Lorber Fijokove izenačile na 7:7. As Morijeve je prinesel prvo vodstvo Slovenije pri 8:7, Grk Ioannis Athanasopoulos je bil prisiljen v pol minute odmora. Po njej je bilo še izenačeno pri izidu 11:11, nato pa so Čehinje s protinapadi Andree Kossanyiove, Michaele Mlejnkove in Veronike Trnkove povsem zagospodarile na igrišču in prišle do vodstva z 1:0.

Tudi začetek drugega niza je pripadel Čehinjam, ki so z dobro igro v obrambi ustavile slovenske napade. Pri zaostanku z 1:5 je naša klop posegla po odmoru, a je Gabriela Orvošova še naprej dobro izvajala začetne udarce in svoji vrsti pri 7:1 zagotovila kar šest točk naskoka. Slovenke so nato sicer začasno zaustavile češki nalet, toda preobrata vse do konca niza ni bilo na vidiku.

Kakor v prvih dveh nizih je bil tudi v tretjem za Slovenke usoden začetek, Čehinje so povedle s 5:1 in 10:4, po nekaj menjavah se je slovenska vrsta začela približevati, pri izidu 18:20 je imela še nekaj upanja, toda tekmice so bile preveč zanesljive, da bi dovolile podaljšanje obračuna.


Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Žal se nismo uvrstili na evropsko prvenstvo. Danes je bila tekma zelo težka. Češka je pritiskala, nam pa je sicer uspelo dobro sprejemati, a smo bili v napadu tako slabi, da so tekmice ves čas nadzorovale potek tekme. Naše možnosti smo zapravili predvsem na prvem turnirju in tudi včeraj, ko smo izgubili niz, ki nam je zelo otežil preostanek kvalifikacij. Jutri imamo še zadnjo tekmo, ki jo želimo odigrati najboljše, kar lahko. Imamo igralke, ki potrebujejo izkušnje in takšne tekme. Na tekmo se bomo dobro pripravili, a bo verjetno motivacija težava, saj smo danes zapravili priložnost, ki smo jo še imeli."

Tina Grudina, blokerka Slovenije: "Razočaranje je veliko, saj smo želele osvojiti vsaj dva niza, da bi še imele možnost uvrstiti se na evropsko prvenstvo. Zdaj je to izgubljeno. Nimamo kaj jokati, da nam ni šlo. Nismo pritiskale s servisi, v napadu nismo zaključevale. Čehinje so sicer igrale zelo dobro, a vseeno. Rada bi pohvalila naše sprejemalke, ki so pri sprejemu dobro opravile svoje delo, a je to žal edina stvar, ki nam je danes stekla."


DRUGI TURNIR, Zenica (BiH)

SLOVENIJA - ČEŠKA
0:3 (-18, -15, -22)

Slovenija: Mori 4, Grudina 6, Lorber Fijok 3, Janežič, Eržen 4, Bračko, Zdovc Sporer, Zatković 8, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 1, Potokar 5, Mazej, Planinšec 2.

Češka: Kossanyiova 7, Hodanova, Trnkova 9, Orvosova 14, Svobodova, Purchartova 3, Valkova, Dostalova, Mlejnkova 13, Chevalierova, Jehlarova 6, Simanova, Nova, Bajusz.

BiH - LATVIJA
3:0 (20, 15, 11)


Odigrano v petek:
LATVIJA - SLOVENIJA
1:3 (-14, -12, 23, -21)

BiH - ČEŠKA
1:3 (19, -22, -9, -14)

Vrstni red: Češka 15, BiH 9, Slovenija 6, Latvija brez točk.

Na EP 2021 (18. 8.–4. 9.) se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.