Američanke so bile premočne za Slovenke. Foto: World Para Volley
Američanke so bile premočne za Slovenke. Foto: World Para Volley

Na poti do bojev za medaljo so Slovenke v četrtek v polfinalu izgubile s Kanado s 3:0, pred tem pa v četrtfinalu premagale Ruando s 3:0, v tekmi za uvrstitev med najboljših osem pa Finsko prav tako s 3:0. V predtekmovalni skupini je Slovenija eno tekmo dobila, dve pa izgubila, tekmovanje pa je končala kot najboljša med evropskimi ekipami v svetovni konkurenci.

Z današnjimi tekmicami v boju za bron so se Slovenke že pomerile v predtekmovanju, tudi takrat so bile boljše Američanke in tudi takrat so bile podobno premočne, saj so zmagale s 3:0 (12, 15, 17).

V Sarajevu so nastopile Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj. Ekipo je vodil trener Simon Božič.

"To četrto mesto žal ne prinaša vozovnice za paraolimpijske igre, samo svetovni prvak se neposredno uvrsti v Pariz. Mislim, da smo lahko ponosne, da smo najboljša evropska država na tem prvenstvu. Imele smo težko skupino, ampak smo iz tega potegnile največ. Tri ekipe iz naše skupine so med 'top 4', tako da smo dale vse od sebe. Imamo kratko klop, malo igralk, smo pa napredovale v vseh elementih igre v zadnjem letu," je nastope na SP-ju ocenila kapetanka Gabršček. "Če bomo tako nadaljevale, lahko že na naslednjem EP-ju posežemo visoko. Tudi tam bo samo prvo mesto vodilo v Pariz, tako bo to naslednji cilj."

To je bilo sicer osmo svetovno prvenstvo članic. Leta 2002 je takšno tekmovanje gostila tudi Slovenija, prvenstvo je potekalo v Kamniku. Slovenija je doslej osvojila tri kolajne – bron leta 2000, srebro 2002 in vnovič bron leta 2006. Na prejšnjem SP-ju leta 2018 so se naslova svetovnih prvakinj veselile Rusinje, ki pa jih tokrat po odločitvi krovne zveze zaradi ruske vojaške agresije nad Ukrajino ni bilo na tekmovanju.

Zlato je osvojila Brazilija, ki je na finalni tekmi s 3:2 premagala Kanado.

Slovenske odbojkarice sede svetovno prvenstvo končale na četrtem mestu

Tekme Slovenije na SP-ju:

Predtekmovanje:
Kanada - Slovenija 3:1 (18, 21, -19, 22)
Iran - Slovenija 1:3 (-21, -25, 20, -16)
Slovenija - ZDA 0:3 (-12, -15, -17)


Za preboj v četrtfinale:
Slovenija - Finska 3:0 (17, 14, 15)

Četrtfinale:
Ruanda - Slovenija 0:3 (-20, -8, -24)

Polfinale:
Slovenija - Kanada 0:3 (-14, -16, -21)

Tekma za 3. mesto:
Slovenija - ZDA 0:3 (-8, -14, -10)