Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so dvoboj začele nekoliko zadržano, a se je hitro izkazalo, da je kakovostna razlika med izbranima vrstama velika. Po vodstvu domačink z 8:4 so varovanke Marca Bonitte z delnim izidom 10:2 hitro stvari postavile na svoje mesto. Čeprav so se Gruzijke enkrat še približale na točko zaostanka (13:14), dvomov o zmagi v prvem nizu ni bilo.

Drugega so Slovenke začele bolje, do večje razlike pa prišle po treh zaporednih točkah za vodstvo s 14:9. Prednost je nato le še rasla, niz pa je Sloveniji pripadel s 25:12.

Zanesljiva zmaga slovenskih odbojkaric v Tbilisiju

Tretji niz je bil precej bolj izenačen, kot je sprva kazalo. Hitro so Slovenke povedle s 4:0, nato vodile tudi za šest (15:9), a nato nerazumljivo popustile. Domačinke so ujele priključek in celo dvakrat povedle s točko, kar je razjezilo tudi Bonitto na slovenski klopi. Slabša igra v drugi polovici tretjega niza pa vseeno ni pustila posledic, saj je Darja Eržen po uspešnem napadu zapečatila usodo Gruzijk za 25:23 in končnih 3:0.

V slovenski ekipi je bila z 19 točkami najučinkovitejša Mija Šiftar, deset sta jih dodali Saša Planinšec in Eva Zatković. Pri domačinkah je 14 točk dosegla Ann Kalandadze.

Na lestvici so Slovenke s tekmo več skočile na prvo mesto. Po dveh zmagah nad Avstrijo (3:0, 3:2) imajo osem točk in so blizu uvrstitve na EP, ki bo prihodnje leto potekal v Belgiji, Italiji, Estoniji in Nemčiji.

Na drugem mestu ima dve točki manj od slovenske izbrane vrste Azerbajdžan, ki je dvakrat premagal Gruzijo. Z osvojeno točko je na tretjem mestu Avstrija, brez njih pa je Gruzija na dnu v skupini D. V nedeljo bosta obračun tretjega kroga odigrali še reprezentanci Azerbajdžana in Avstrije.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2023 (Ž) – SKUPINA D
GRUZIJA – SLOVENIJA
0:3 (-17, -12, -23)

Gruzija: Gaprindašvili 4, Kachitadze, Sanadze, Ulumbelašvili 9, Beriašvili 2, Diasamidze 1, Muškudiani, Kobiadze, Žgenti, Tsautsidze 8, Lobzanidze, Cherchvadze, Kalandadze 14, Čumburidze,

Slovenija: Mazej, Pogačar 2, Eržen 4, Zatković 10, Šiftar 19, Najdič 2, Velikonja Grbac 7, Pucelj, Boisa 1, Grubišič-Čabo, Lorber Fijok 8, Planinšec 10, Milošič.

Nedelja:
AZERBAJDŽAN – AVSTRIJA

Vrstni red: Slovenija 8, Azerbajdžan 6, Avstrija 1, Gruzija 0.


Preostale tekme Slovenije:
3. 9.: AZERBAJDŽAN – SLOVENIJA
7. 9.: SLOVENIJA – AZERBAJDŽAN
10. 9.: SLOVENIJA – GRUZIJA