Varovanke Alessandra Chiappinija so blizu uvrstitvi na drugo evropsko prvenstvo. Njihov edini tekmec je Izrael.

Bo Slovenkam uspelo? Foto: www.alesfevzer.com
Bo Slovenkam uspelo? Foto: www.alesfevzer.com
Islandke imajo pomanjkanje kakovosti, toda če jim pustiš igrati, so lahko nevarne, nekaj igralk ima tudi odličen servis. Od mojih igralk sem zahteval zbranost in niso me razočarale. Zelo sem zadovoljen s pristopom, fokusom. Nismo naredili veliko napak, dobro smo servirali in igrali blok obrambo. Ne oziramo se na to, kaj moramo v Izraelu zdaj narediti. Mi želimo pokazati svojo najboljšo igro in tudi v Izraelu zmagati.
Alessandro Chiappini, selektor Slovenije

Ta se bo v nedeljo pomeril še z edino neporaženo ekipo v skupini A, Belgijo. Če bo Belgija, ki si je že zagotovila nastop na EP-ju, zmagala s 3:0, tako kot je do zdaj vse tekme, bo Slovenija v sredo na gostovanju proti Izraelu potrebovala le en niz, mogoče niti tega ne, če bo osvojila dovolj točk.

Slovenke so bile proti Islandkam nekaj razredov boljši tekmec, čeprav ves čas niso igrale v najboljši postavi.

Priložnost za igro so dobile vse igralke, prav nobena ni po nepotrebnem izgubljala moči pred odločilno tekmo proti Izraelu. V vseh nizih so od začetka do konca nadzorovale rezultat, imele le nekaj slabših trenutkov, a to ob visoki prednosti, ko je bil zmagovalec praktično že odločen.

Slovenske odbojkarice že hladijo penino

Selektor Alessandro Chiappini je v začetno postavo uvrstil Evo Mori na mesto podajalke, Anito Sobočan ter Lano Ščuko na mesti sprejemalk, Darjo Eržen na mesto korektorice, Veroniko Mikl na mesto libera in Tino Grudina ter povratnico v ekipo Saro Hutinski na mesti blokerk. Prav Hutinskijeva je s serijo točk na servis Morijeve poskrbela za prvo občutnejše vodstvo, Slovenke so povedle z 12:4. A nato je sledilo nekaj slabih sprejemov in Islandke so zaostanek prepolovile. Toda znaka za alarm ni bilo, s servisi Erženove so gostiteljice spet ušle in brez težav dobile prvi niz.

Drugi je bil izenačen le do izida 3:3, spet pa so bili servisi Erženove in blok tisto, kar je hitro naredilo razliko. Islandke se niso mogle enakovredno kosati, čeprav so si menjave v slovenski vrsti sledile druga za drugo, v tretjem pa so že na začetku zaostale z 0:5 in se poslovile še od tistih iluzij po presenečenju, ki so jih mogoče imele.

Domače so imele največjo premoč v bloku (18:2 v številu blok točk) in servisih, dosegle so osem asov, gostje le tri.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA A

SLOVENIJA - ISLANDIJA
800; 3:0 (12, 11, 12)

Slovenija: Mori 2, Grudina 9, Vovk 2, Zdovc Sporer 1, Mikl, Mlakar 8, Najdič 2, Pintar 2, Sobočan 4, Ščuka 7, Eržen 9, Dobaj, Planinšec 7, Hutinski 5.

Islandija: Gudnadottir 1, Fridriksdottir, Aegisdottir, Daviddsdottir, Gunnarsdottir 1, Gudmunsdottir, E. Einarsdottir 5, Björnsdottir, Stefansdottir, M. Einarsdottir 1, Porarinsdottir, Eiriksdottir 2, Gretarsdottir 10, Hrafnsdottir.

BELGIJA - IZRAEL 3:0

Sreda:
IZRAEL - SLOVENIJA
ISLANDIJA - BELGIJA

Vrstni red: Belgija 15, Slovenija 9, Izrael 6, Islandija brez točk.

Na evropsko prvenstvo, ki bo med 23. avgustom in 8. septembrom na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in v Turčiji se uvrstita prvi dve reprezentanci.