Slovenke si želijo preboja v zlato Evropsko ligo. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Slovenke si želijo preboja v zlato Evropsko ligo. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Cilj Slovenk bo preboj v elitno zlato Evropsko ligo, v katero se bodo uvrstile le zmagovalke, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije (OZS).

Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je objavila tekmovalne skupine v zlati in srebrni evropski ligi, v katerih bo nastopalo 36 reprezentanc, od tega po 12 v moški in ženski zlati ligi, v srebrni ligi za moške bo igralo sedem reprezentanc, v srebrni ligi za ženske pa se bo med seboj merilo pet reprezentanc, med njimi tudi Slovenija.

Slovenke se bodo kot prve nosilke srebrne lige za uvrstitev v zlato ligo borile skupaj s Švedsko, Portugalsko, Estonijo in Luksemburgom. Prvo tekmo bodo dekleta igrala 25. maja, ko se bodo doma srečala z Luksemburžankami, s katerimi so se merila že v lanski sezoni in obakrat prepričljivo zmagala. V soboto, 28. maja, bodo v Sloveniji gostovale še Švedinje, predvidoma tudi s svojo prvo zvezdnico Isabelle Haak. Zatem Slovenke 1. junija čaka prvo gostovanje, in sicer proti Portugalski, od katere so bile boljše v polfinalu zaključnega turnirja Evropske lige 2021, za konec prvega kroga pa še domača tekma z Estonijo, ki bo 4. junija.

Po koncu dvokrožnega sistema, 25. oz. 26. junija v Luksemburgu, bosta najboljši dve reprezentanci 2. julija odigrali še finalno tekmo, ki bo odločala o uvrstitvi v zlato Evropsko ligo.

Slovenske odbojkarice so v srebrni Evropski ligi nastopale že v letošnji reprezentančni sezoni in s pomlajeno zasedbo osvojile tretje mesto. Zmagala je izbrana vrsta Bosne in Hercegovine, druga je bila Avstrija.