Slovenski odbojkarji (in odbojkarice) so dobili nasprotnike za evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji (in odbojkarice) so dobili nasprotnike za evropsko prvenstvo. Foto: EPA

Dobili smo svetovne prvakinje in dve ekipi iz deseterice zadnjega evropskega prvenstva. Verjamem v naše mlade punce, ki bodo prihodnje leto še bolj izkušene in uigrane. Prepričan sem, da lahko izkoristijo svojo priložnost in presenetijo tudi katerega izmed favoritov.

Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije

Evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, ki bo potekalo med 15. avgustom in 3. septembrom prihodnje leto, bodo gostile Belgija, Estonija, Italija in Nemčija. Slovenke bodo skupinski del evropskega prvenstva igrale v Gentu v Belgiji, kjer se bodo ob Srbiji pomerile z gostiteljicami Belgijkami, čakajo pa jo še obračuni s Poljsko, Ukrajino in Madžarsko.

Na prvenstvu bo že tretjič po vrsti nastopalo 24 reprezentanc. Organizatorji so si lahko še pred žrebom izbrali eno izmed držav, ki bo nastopala v njihovi skupini, in tako se je Belgija odločila za Slovenijo.

Izločilni boji bodo potekali v Firencah in Bruslju, ki bo gostil tudi obračune najboljših štirih ekip.

Verjamem, da bodo fantje tudi tokrat zaigrali, tako kot znajo. Res je, da je skupina vsaj na papirju lažja kot pri ženskah, vendar imamo znova Ukrajino, za katero vemo, kako je odigrala na letošnjem svetovnem prvenstvu v Ljubljani.

Metod Ropret

Najboljši evropski odbojkarji bodo tekmovali med 28. avgustom in 16. septembrom. Moški turnir bodo skupaj gostili Bolgarija, Izrael, Italija in Severna Makedonija.

Slovenci so bili na podlagi svoje visoke uvrstitve na evropski lestvici razporejeni v prvi boben žreba. Trikratni evropski podprvaki so bili izžrebani v skupino B, ki bo svoje tekme igrala v Varni.

Tam se bodo Slovenci pomerili z gostitelji Bolgari, v skupini pa so še Finska, Ukrajina (letos je Slovenija Ukrajino v Stožicah ugnala v četrtfinalu SP-ja), Hrvaška in Španija. Tekme osmine finala in četrtfinalni obračuni bodo v Bolgariji in Italiji. Naši zahodni sosedje bodo tudi gostitelji obeh polfinalnih srečanj in tekem za medalje, ki bodo podeljene v Bologni.


SKUPINE EUROVOLLEY 2023 (Ž)

Skupina A, Gent (BEL): Belgija, Slovenija, Srbija, Poljska, Ukrajina, Madžarska

Skupina B, Verona, Monza, Torino (ITA): Italija, Romunija, Bolgarija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Švica

Skupina C, Düsseldorf (GER): Nemčija, Azerbajdžan, Turčija, Češka, Švedska, Grčija

Skupina D, Talin (EST): Estonija, Finska, Nizozemska, Francija, Slovaška, Španija


SKUPINE EUROVOLLEY 2023 (M)

Skupina A, Rim, Perugia, Ancona (ITA): Italija, Švica, Srbija, Nemčija, Belgija, Estonija

Skupina B, Varna (BLG): Bolgarija, Finska, Slovenija, Ukrajina, Hrvaška, Španija

Skupina C, Skopje (MKD), Severna Makedonija, Črna gora, Poljska, Nizozemska, Češka, Danska

Skupina D, Tel Aviv (ISR): Izrael, Romunija, Francija, Turčija, Portugalska, Grčija

Odbojkarji in odbojkarice dobili tekmece za EP