Kapetan Tine Urnaut je takole dosegel eno od svojih 11 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Tine Urnaut je takole dosegel eno od svojih 11 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini je bil s 15 točkami prvi mož slovenske reprezentance. "S servisom smo rešili drugi niz, v prvem smo delali preveč napak, če jih ne bi bilo, bi tudi prvega dobili lažje. V tretjem se je naša igra končno sprostila in nam je uspevalo skoraj vse, tako da Portugalci niso imeli nobenih priložnosti. Na začetku tekme sicer neke hude nervoze ni bilo, vsi smo vajeni težkih tekem, je pa bilo nekaj negotovosti, ker v pripravljalnem obdobju nismo igrali prijateljskih tekem, zato nismo vedeli, kaj pričakovati ob serijah točk in različnih drugih situacijah. V treh tednih treningov smo se dobro ujeli, tako da nam to ni manjkalo, igra nam je danes stekla. Zdaj imamo visoko prednost, tri točke so naše, videli smo, da ji lahko premagamo, in tudi na Portugalsko bomo odpotovali po zmago," je dejal Izolan. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Vinčić in Alen Pajenk
Blok Dejana Vinčića in Alena Pajenka. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski odbojkarji nadigrali Portugalce

Na slovenski klopi je tako z odliko debitiral italijanski selektor Andrea Giani.

Drama v prvem nizu
Prvi niz je bil izjemno izenačen. Slovenci so pri 20:17 prvič povedli za tri točke. A Portugalska se ni predala. Izenačila je na 24:24, nato pa je v dramatični končnici Slovenija izkoristila osmo zaključno žogo. Najprej je točko za 30:29 prispeval Tine Urnaut, nato pa so za odločilno točko poskrbeli Portugalci sami, potem ko jim ni uspelo spraviti žoge čez mrežo.

Portugalci nemočni ob Gasparinijevih asih
V drugem nizu je Portugalska povedla s 4:1 in 7:4, nato pa je zablestel Mitja Gasparini, ki je bil s serijo asov najzaslužnejši za vodstvo z 11:7. Portugalci so spet ujeli Slovence, a se je v končnici znova izkazal za zmago s 25:20. V zadnjem nizu se je Slovenija hitro odlepila, rezultat ni bil niti enkrat izenačen, tako da je hitro postalo jasno, da bo Portugalska iz Maribora odšla dotolčena. Odločilno točko za 25:17 je prispeval Klemen Čebulj.

Slovenci lovijo šesto uvrstitev na EP
Povratna tekma bo čez teden dni v Sra de Hori. Slovenci imajo tako lepo priložnost, da se še šestič uvrstijo na evropsko prvenstvo. Ob morebitnem porazu Slovencev z 0:3 ali 1:3 (štejejo se tri točke, ne pa razlika v nizih!) bi odločal zlati niz, ob vsakršnem drugem scenariju, to je zmaga ali poraz z 2:3, pa bi Slovenija napredovala.


Andrea Giani, selektor Slovenije: "Tekma je bila polna čustev, še posebej zato, ker sem jo prvič vodil kot selektor. Ocenil bi jo s sedem in pol. Igrali smo dobro, a nismo še na evropskem prvenstvu in ne smemo tega misliti. Še nas čakajo tekme in moramo razmišljati le o tem, kako bomo zmagali. Danes smo sicer naredili prvi korak, zmagali doma s 3:0, to je super, a prihodnjo nedeljo nas čaka nova tekma, ki bo popolnoma nova zgodba."

Tine Urnaut, reprezentant Slovenije: "Zmagali smo, to je bil tudi naš cilj. Držali smo se tega, kar smo rekli pred tekmo. Če bomo dobro servirali, bosta prišla do izraza naš blok in obramba, to se je tudi zgodilo, držali smo se načrta, dosegli pomembno zmago, ki pa je še vseeno samo prva. Vsaka tekma je zgodba zase, Portugalci imajo velik potencial, da še veliko bolje zaigrajo. Mi jim tega danes nismo dopustili s svojim servisom. Na Portugalskem vsekakor pričakujemo težko tekmo, a bomo naredili vse, da se uvrstimo naprej."


EVROPSKO PRVENSTVO (M)


DODATNE KVALIFIKACIJE
SLOVENIJA - PORTUGALSKA
3:0 (29, 20, 17)

Slovenija: Pajenk 11, Šket 1, Gasparini 15, Vinčič 6, Koncilja 7, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 11, Čebulj 6, Pavlovič.

Portugalska: Keller Gil, M. Ferreira 1, A. Ferreira 8, Casas, Da Silva, Oliveira, Jose 8, Sequeira 1, Silva 6, Lucas Gaspar 6, Tavares Ridrigues 2, Reis 6.

Nedelja, 31. maja, ob 16.00:
PORTUGALSKA - SLOVENIJA
Evropsko prvenstvo bo med 9. in 18. oktobrom v Bolgariji in Italiji.

Slovenski odbojkarji nadigrali Portugalce