Slovenijo v tem letu čakajo Liga narodov, evropsko prvenstvo in kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: OZS
Slovenijo v tem letu čakajo Liga narodov, evropsko prvenstvo in kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: OZS

Ista tekmeca si bosta nasproti stala še v nedeljo, le da bo tedaj obračun gostilo mesto Zwolle. To bo tudi zadnja pripravljalna tekma Slovenije pred začetkom nastopov v Ligi narodov, ki jo čaka 7. junija v japonski Nagoji.

Na prvi pripravljalni tekmi v letošnji reprezentančni akciji je selektor Gheorghe Cretu dobil prve odgovore o obrisih slovenske igre. V prvem nizu sta bila tekmeca izredno poravnana. Po izenačenju na 19:19 je slovenska klop segla po odmoru, ki je obrodil sadove. Močni udarci pri servisih Mateja Köka so tekmecem povzročali kar nekaj težav. Povratnik v reprezentanco je s tem postavil temelje za niz štirih zaporednih točk za vodstvo s 24:19. Prvi niz je nekoliko pozneje z blokom za 25:21 zaključil Alen Pajenk.

V nadaljevanju so Slovenci pokazali nekoliko zadržano igro, kar jih je v drugem nizu pahnilo v tri točke zaostanka. Nazadnje je bilo tako pri rezultatu 7:10, nato pa je slovenski voz še enkrat potegnil Kök. Njegovi servisi so tekmecem znova povzročali preglavice pri sprejemu, prav on pa je z udarcem mimo bloka poskrbel za izenačenje na 10. točko. Kljub temu so bili vse do končnice prvega dela tekme korak pred slednjo Nizozemci. Ti so še vodili s 23:21, nato pa je sledil nov povratek Slovenije. Sašo Štalekar je z blokom drugega nizozemskega napada poskrbel za vodstvo s 24:23, a to ni bilo dovolj za uspeh. Manjši padec osredotočenosti je Nizozemska hitro izkoristila in niz osvojila s 24:26.

Slabše odigrana končnica drugega niza je Slovence predramila, saj v tretjem in četrtem delu obračuna vprašanja o zmagovalcu niso prepuščali naključju. V tretjem nizu so hitro ušli na tri točke naskoka, razigrani Rok Možič pa je z asom povišal na 16:10. Bližje kot na tri točke (18:15) nato gostiteljem ni uspelo priti. Podobno se je odvil četrti niz, le da so Slovenci na začetku prestavili še v višjo prestavo. Gregor Ropret pri servisih je Sloveniji prinesel vodstvo z 12:6, nato pa s soigralci razliko le še nadziral do konca.

"Pripravljalna tekma je vedno pomembna, saj se na njih ekipa še dodatno zbliža. V zadnjih treh tednih smo pozornost posvečali osnovam in obrambi z blokom. Zagotovo bomo na igri po osvojenih točkah morali delati še naprej. Tu moramo izboljšati učinkovitost. Sicer sem zelo sem zadovoljen s tem, kako so fantje odigrali prvi obračun z Nizozemci. Zagotovo jim ni bilo lahko, saj so za njimi naporni treningi. Tekmi na Nizozemskem sta pomembni tudi zato, ker na njiju lahko priložnost za igro ponudimo vsem, jih preizkusimo na različnih igralnih mestih ter navajamo na popolnoma novo raven odbojke, kot so jo nekateri mlajši vajeni," je dejal selektor Cretu.

NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 1:3 (-21, 24, -17, -18)