Slovenija se je trikrat pomerila s Kubo in jo še tretjič premagala. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se je trikrat pomerila s Kubo in jo še tretjič premagala. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so na turnirju v Ljubljani po Argentini na kolena spravili še neugodne Kubance, ki se še borijo za nastop pod petimi krogi. Varovanci Gheorgheja Cretuja tako ostajajo na vrhu lestvice Lige narodov.

Pot do zmage ni bila lahka. Kubanci so se, tako kot so napovedovali strokovnjaki, izkazali kot odlična ekipa, ki ob dobrem dnevu lahko preseneti vsako reprezentanco. Ima odlične posameznike, ki igrajo v najmočnejših evropskih ligah, kot ekipa sicer veliko niha, to kaže tudi lestvica lige, bori se še tako za zaključni turnir kot za olimpijske igre.

Ne niha pa samo od tekme do tekme, ampak tudi med samimi dvoboji, kar je dokazala tudi v Ljubljani. Slovenskih napak je bilo kar nekaj, težave jim je predstavljal kubanski blok, na trenutke tudi sprejem, toda to ni bilo usodno. Ko je bilo najbolj potrebno, so bili pravi, tokrat so se tudi s pomočjo glasnih tribun rešili v vrhunsko odigranem "tie breaku".

Kubanci dvakrat izenačili

Prvi niz ni kazal, da boj tako trd in neizprosen. Slovenci so po asu Klemna Čebulja povedli s 5:2, po bloku Tineta Urnauta s 13:8, vodili tudi s 23:17. Kubanci so z dobrimi servisi Robertlandyja Simona prišli do izida 20:23, a ko so Slovenci dobili 24. točko, je bilo jasno, da niza ne morejo izgubiti.

So pa slabo začeli drugi niz. Kubanci so s pomočjo bloka, z njim so v drugem delu igre dosegli kar osem točk, prišli do vodstva z 8:3, pozneje pa vodili tudi za sedem točk. Dobri servisi Alena Pajenka so Slovence približali na 17:21, a v nadaljevanju izenačenja vendarle niso preprečili.

Do vodstva so spet prišli po tretjem, ki je bil do izida 17:17 izenačen, nato so Kubanci storili nekaj napak, ki so jih gostitelji znali kaznovati. Izenačen boj je potekal tudi ves četrti niz. Ekipi sta se menjavali v vodstvu, v končnici so imeli nekaj žog za zmago s 3:1 tudi Slovenci, toda sreča in zbranost sta bili na strani karibske ekipe, napaka na mreži Tončka Šterna jim je omogočila novo izenačenje.

V odločilnem nizu Slovenija prepričljiva

A to je bilo tudi vse, kar jim je uspelo. Skrajšani niz so namreč Slovenci odigrali odlično, prepričljivi so bili v vseh elementih. V obrambi so bili maksimalno borbeni, v napadu pa zanesljivi, dvoma o tem, kdo bo tekmo dobil, ni bilo več.

V petek bodo imeli Slovenci prost dan, v soboto pa se bodo merili z Italijani, s katerimi se skupaj s Poljaki borijo za prvo mesto po prvem delu lige. Azzurri v Ljubljano niso prišli z vsemi najboljšimi, a tudi njihova "rezervna" ekipa je spoštovanja vredna.

IZJAVE PO TEKMI

Georghe Cretu, selektor Slovenije: Za ekipo Kube je to bila zelo pomembna tekma, saj še vedno lovi uvrstitev na olimpijske igre. To se je videlo tudi na igrišču, saj so se dobesedno metali za vsako žogo. Mojo ekipo je podpiralo zares izjemno občinstvo, ki nam je vlilo dodatno samozavest in iz nas izvleklo najboljše.

Klemen Čebulj, sprejemalec Slovenije: Kubanci so igrali zelo dobro. Mi nismo najbolje začeli drugega niza. Tekma je bila precej izenačena, pri čemer smo v petem nizu prikazali našo najboljšo igro, čeprav smo ob tem naredili tudi kakšno napako. Toda preprosto smo morali več tvegati in narediti razliko v točkah.

Tonček Štern, korektor Slovenije: Tekma je bila fizično zelo zahtevna, zato nam ni bilo lahko, a mislim, da smo še enkrat več dokazali, da ne popuščamo proti nobenemu tekmecu, kar se nam je na koncu obrestovalo.


TURNIR V LJUBLJANI

SLOVENIJA – KUBA
3:2 (22, -20, 21, -29, 8)

5617 gledalcev

Kuba: Masso, Mergarejo 1, Sanchez 9 (1 as, 1 blok), Concepcion 13 (1 as, 2 bloka), Thondike 2 (2 bloka), Garcia, Diaz, Simon 13 (1 as, 3 bloke), Martinez, Alonso, Lopez 19 (2 bloka), Yant 20 (2 asa, 3 bloke), Salas, Charles, Cruz.

Slovenija: T. Štern 21 (1 as, 2 bloka), Pajenk 11 (2 asa, 1 blok), Planinšič, Kozamernik 14 (1 as, 3 bloke), Toman, Bračko, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 3 (1 as, 1 blok), Urnaut 11 (1 as, 1 blok), Čebulj 17 (2 asa), Mujanović 1 (1 blok), Kržič.

TURČIJA – ARGENTINA
0:3 (-17, -18, -20)

BOLGARIJA – ITALIJA
0:3 (-25, -20, -21)


Petek ob 13.00:
ARGENTINA – POLJSKA
Ob 16.30:
BOLGARIJA – KUBA
Ob 20.30:
TURČIJA – SRBIJA


Sobota ob 13.00:
BOLGARIJA – ARGENTINA
Ob 16.30:
SRBIJA – POLJSKA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – ITALIJA


Nedelja ob 13.00:
KUBA – POLJSKA
Ob 16.30:
TURČIJA – ITALIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – SRBIJA