Deveto mesto na svetovnem prvenstvu se ne sliši slabo, a slovenski odbojkarji niso mogli skriti razočaranja. Foto: Reuters
Deveto mesto na svetovnem prvenstvu se ne sliši slabo, a slovenski odbojkarji niso mogli skriti razočaranja. Foto: Reuters
Kovač se sprašuje, če izgublja čas
Raje kot za namrščene obraze navijali za Avstralce
Šket po porazu proti Avstraliji: Mogoče smo vsi malo utrujeni

Po koncu poti v drugem delu tekmovanja je med igralci vladal občutek, da niso izkoristili svoje priložnosti. "Preveč smo nihali, da bi parirali najboljšim reprezentancam. Proti najboljšim smo bili najslabši," je turnir povzel Jan Kozamernik. "Naša igra je bila premalo kakovostna od prvega dneva priprav do zadnje žoge tekme proti Avstraliji. Ne vem, zakaj, vem pa, da bo treba narediti en korak naprej," je prepričan kapetan Tine Urnaut.

Selektor Slobodan Kovač je bil kritičen do svojih varovancev: "Ne glede, koliko jih cenim ali spoštujem, ampak nismo naredili ničesar. Ena medalja v karieri igralca ni dovolj, da bi bil ta nadut. Ne sprejemamo kritike, ne sprejemamo nasveta, ne sprejemamo ničesar v trenutku, ko ne gre. In kako se pride iz krize? Z nasveti, disciplino in takimi podrobnostmi."

Reberšak: Najvišjo oceno si zasluži Kovačič
In kako so se igralci po mnenju komentatorja Vala 202 Boštjana Reberšaka odrezali na svetovnem prvenstvu? "Organizatorja igre sta bila povprečna. Dejana Vinčića je v stopnjevanju forme zmotila poškodba gležnja, Gregor Ropret je navdušil le kot menjava. V vlogi prvega organizatorja je zdržal le na drugi tekmi z Belgijo. V Janu Kozamerniku Slovenija dobiva vrhunskega srednjega blokerja. Po drugem delu je tretji bloker prvenstva. Napreduje lahko še v napadu, kjer smo pogrešali Alena Pajenka. Lani najboljši slovenski reprezentant je bil letos le bleda senca svoje najboljše podobe. Razočaranje je bil predvsem servis. Sprejemalci/napadalci so bili v slogu slovenske igre razpoloženi toplo-hladno. Klemen Čebulj je navdušil na sprejemu, reševal je tudi kapetana, a v napadu ne napreduje tako, kot mu omogočajo njegove fizične lastnosti in izkušnje. Tine Urnaut je bil znova najbolj obremenjen, a tudi on daleč od forme, s katero je pred nekaj meseci navduševal v zaključku italijanskega prvenstva. Alen Šket je bil glavni akter preobrata na prvi tekmi z Belgijo, a preplašen v vlogi prvega sprejemalca. Korektor Mitja Gasaprini ostaja eden izmed najboljših serverjev na svetu, a v njegovi igri za boljšo oceno kot povprečno je preveč napak in nezbranosti. Tonček Štern, ki naj bi bil enakovredna zamenjava, je prvi del prvenstva preživel na preiskavah zaradi zvina gležnja. Najvišjo oceno v slovenski reprezentanci si zasluži libero Jani Kovačič, ki je morda edini opozoril nase odbojkarski svet. Slobodan Kovač končuje drugo leto na klopi slovenske reprezentance. Še drugo veliko tekmovanje je končal z mešanimi občutki. Tudi on si zasluži povprečno oceno, saj ni našel iskrice, ki bi povezala slovensko igro za enakovreden boj z realno boljšimi tekmeci," je odbojkarsko reprezentanco ocenil Reberšak.

Prihaja domači EP in kvalifikacije za OI
Čeprav je bilo to najbrž zadnje svetovno prvenstvo te generacije, pa ji motivov v naslednjih dveh letih zagotovo ne bo zmanjkalo. Naslednje leto jo čaka domače evropsko prvenstvo, velik cilj pa ostaja, da se reprezentanca prek kvalifikacij uvrsti na olimpijske igre v Tokiu 2020.

S Kovačem ali brez? "Ne bi rad bil prehiter, ne bi nečesa napovedoval z vročo glavo, a trenutno se bolj nagibam k temu, da odidem," je za STA po tekmi z Avstralijo povedal Srb. Epilog bo znan kmalu.

Izžrebali skupine tretjega dela
V tretji del svetovnega prvenstva so se uvrstile reprezentance, ki imajo vsaj po dve medalji s svetovnih prvenstev. Brez zlata so le Srbi. Danes so izžrebali skupini za tretji del. V skupini I so Brazilija, ZDA in Rusija, v skupini J pa Italija, Poljska in Srbija. Igrali bodo vsak z vsakim, tekme pa bodo od 26. do 28. septembra. V polfinale se uvrstita po dve reprezentanci iz vsake skupine. Točke se iz prejšnjih delov tekmovanja ne prenašajo.

Kovač se sprašuje, če izgublja čas
Raje kot za namrščene obraze navijali za Avstralce
Šket po porazu proti Avstraliji: Mogoče smo vsi malo utrujeni