Poljaki se veselijo drugega zaporednega naslova svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Poljaki se veselijo drugega zaporednega naslova svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Najkoristnejši igralec ali MVP je postal Poljak Bartosz Kurek. Za najboljšega organizatorja igre so razglasili Američana Micaha Christensona, za najboljšega korektorja rojaka Matthewa Andersona, za najboljšega libera Poljaka Pawla Zatorskega, najboljša sprejemalca sta bila Poljak Michal Kubiak in Brazilec Douglas, najboljša blokerja pa Poljak Piotr Nowakowski in Brazilec Lucas. Foto: Reuters
Poljski odbojkarji
Poljaki so bili v finalu pod vodstvom Bartosza Kureka (24 točk) nerešljiva uganka za Brazilce. Foto: Reuters
Brazilski odbojkarji
Brazilija je držala ravnovesje v 1. nizu, nato pa je zgodaj zaostala tako v 2. kot 3. nizu in ni več znala nadoknaditi ter preobrniti poteka finala. Foto: Reuters
Izjemni Poljaki v finalu razbili Brazilce

Po vsega uri igre in 45 minutah je najboljši posameznik finala in svetovnega prvenstva Bartosz Kurek zabil 25. točko v brazilsko polovico za sladko zmago. V Torinu se je začelo zlato slavje rdeče-belih, ki so ubranili naslov iz Poljske 2014, predtem so bili prvič svetovni prvaki leta 1974. Braziliji se ni posrečilo, da bi združila olimpijski in svetovni naslov, pri čemer je bila v nasprotju z Varšavo izpred štirih let v finalu nekonkurenčna.

Po prvem nizu igrala samo še Poljska
Prvi zelo izenačen niz so s četrto zaključno žogo dobili Poljaki z 28:26. Pod vodstvom bombarderja Kureka so se branilci naslova razleteli in v 2. nizu takoj pobegnili na pet točk, prednost pa so zadržali skozi celotni niz (25:20). Podobna zgodba je bila v 3. nizu, pri čemer so Brazilci nekaj življenja in vztrajnosti pokazali šele ob koncu niza, ko so skorajda izničili zaostanek, a prepozno.

Brazilija je igrala peti zaporedni finale svetovnih prvenstev, skupno šestega, a ostaja pri treh zlatih. Poljska je v četrtem finalu tretjič postala svetovni prvak v odbojki. Gladka poljska zmaga je bila presenetljiva glede na potek sobotnih polfinalov, ko je Brazilija po zaslugi zbrano odigranih končnic nizov s 3:0 odpravila Srbijo, Poljska pa je bila v izenačenem dvoboju po petih nizih boljša od ZDA.

Slovenci na zadnjih EP-jih dvakrat ustavili Poljake
Poljaki pred prvenstvom niso spadali v najožji krog favoritov. Po osvojitvi naslova prvakov pred štirimi leti jih tako rekoč ni bilo nikjer, na zadnjih dveh evropskih prvenstvih jih je obakrat zaustavila Slovenija. A nakup belgijskega trenerja Vitala Heynena, ki je odlične rezultate dosegal že z nemško in belgijsko reprezentanco, se je izkazal kot odlična poteza, Belgijec jih je osvežil in preporodil, na prvenstvu so iz tekme v tekmo igrali bolje. V finalu so pokazali odlično predstavo, odigrali so tekmo z minimalnim številom napak, bili od tekmecev boljši v večini elementov, tako da so bili olimpijski prvaki brez pravih možnosti za zmago.

V boju za bron ključni 3. niz
Predtem so se popoldne za tretje mesto udarile Srbija in ZDA. Američani so v malem finalu s 3:1 (-23, 17, 30, 19) premagali Srbe. Za ZDA je to tretja kolajna na svetovnih prvenstvih, ob eni zlati druga bronasta. Američani so sicer naredili več izsiljenih napak kot tekmeci, v vseh drugih elementih pa so bili boljši. Predvsem so bolje servirali, dosegli so 11 asov, Srbi, ki tako ostajajo pri dveh kolajnah (srebru in bronu) na svetovnih prvenstvih, le štiri. Kljub statistični premoči Američanov bi se tekma lahko končala tudi drugače, če bi Srbi dobili tretji, izenačen in do konca negotov niz. Na SP-ju 2018, na katerem je premierno nastopila, je Slovenija zasedla 9. mesto.

Finale:
Brazilija - POLJSKA
0:3 (-26, -20, -23)

Brazilija: Wallace 14, Douglas 11, Evandro 7, Fonteles in Saatkamp po 6, Santos 3, Loh 2, Rezende in M. Souza po 1.

Poljska: Kurek 24, Kubiak 12, Szalpuk 10, Nowakowski, Drzyzga in Kochanowski po 3, Bieniek 2.


Tekma za tretje mesto:
Srbija - ZDA
1:3 (23, -17, -30, -19)

MVP: Bartosz Kurek (Poljska)


Končni vrstni red:
1. Poljska
2. Brazilija
3. ZDA
4. Srbija
5. Italija
. Rusija
7. Francija
8. Nizozemska
9. Kanada
. Belgija
. Bolgarija
. SLOVENIJA
13. Iran
. Avstralija
. Argentina
. Finska
17. Japonska
. Kuba
. Kamerun
. Egipt
21. Portoriko
. Kitajska
. Tunizija
. Dominikanska republika


SVETOVNI ODBOJKARSKI PRVAKI
1949 (Češka): Sovjetska zveza
1952 (Sovjetska zveza): Sovjetska zveza
1956 (Francija): Češkoslovaška
1960 (Brazilija): Sovjetska zveza
1962 (Sovjetska zveza): Sovjetska zveza
1966 (Češkoslovaška): Češkoslovaška
1970 (Bolgarija): Vzhodna Nemčija
1974 (Mehika): Poljska
1978 (Italija): Sovjetska zveza
1982 (Argentina): Sovjetska zveza
1986 (Francija): ZDA
1990 (Brazilija): Italija
1994 (Grčija): Italija
1998 (Japonska): Italija
2002 (Argentina): Brazilija
2006 (Japonska): Brazilija
2010 (Italija): Brazilija
2014 (Poljska): Poljska
2018 (Italija/Bolgarija): Poljska

Izjemni Poljaki v finalu razbili Brazilce