Slovenci se bodo drevi ob 20.30 znova pomerili z Belgijo, ki so jo na prvenstvu že premagali. Foto: EPA
Slovenci se bodo drevi ob 20.30 znova pomerili z Belgijo, ki so jo na prvenstvu že premagali. Foto: EPA

Štiri v vrsto. Kapetani štirih izjemnih reprezentanc, odlični odbojkarji Tine Urnaut, Bruno Rezende, Sam Deroo in Paul Carroll. Vsi imajo en cilj: uvrstitev med najboljšo šesterico! V skupini F bo očitno prostor le za enega potnika v Torino, zelo verjetno je, da drugouvrščeni ne bo zbral dovolj točk.

Vsaj na papirju izstopajo aktualni olimpijski prvaki Brazilci, ki niso le favoriti za zmago v skupini, temveč merijo na eno izmed medalj. V prvem delu prvenstva so izgubili točko s Francozi in tekmo z Nizozemci, in kot pravi njihov kapetan Bruno Rezende, je bilo to zadnje opozorilo.

Pred dvema letoma so Brazilci pripravljalni tekmi pred igrami v Riu igrali tudi v Ljubljani in tega se eden najboljših podajalcev na svetu z veseljem spominja: "To je bil moj prvi obisk Slovenije, Ljubljana je res prekrasna. To nam je dalo zagona, potrebovali smo močne tekme pred olimpijskimi igrami in na prav vseh tekmah v Ljubljani nas je spremljala sreča. Spomini so zares lepi in zdaj vemo, da nas čaka zelo zahtevna tekma s Slovenijo, vendar mislim, da smo pripravljeni."

Bruno Rezende se bo s soigralci danes zoperstavil Avstralcem, ki drugi del začenjajo z najslabšim izhodiščem in sedmimi točkami, Brazilci jih imajo 11, Belgijci 10, Slovenci pa 9.

Korektor Paul Carroll: "Če izgubimo to prvo tekmo, je konec. Tako kot je bilo na tekmi med ZDA in Srbijo na prvi tekmi, ko so bili Srbi zares razočarani. Žal mi je, da že prva tekma odloča o vsem, še posebej pa sem razočaran, ker sistem ščiti velike reprezentance. Težko je napredovati, mi smo začeli in nadaljujemo v izjemno težki skupini. Proti Braziliji bom tako vložili vse, pritisk je na njih, in če nam uspe, bomo zadržali Avstralijo v igri tudi za tekmi z Belgijo in Slovenijo."

Slovenija bo tekmovanje začela danes ob 20.30 z Belgijci. Spet Belgijci, torej. V kvalifikacijah in na tekmi pred dnevi v Firencah so jih Slovenci premagali. Kaj pravi najboljši belgijski odbojkar Sam Deroo: je prav, da bodo spet igrali s slovenskimi odbojkarji?

"Mene ne moti. Poznamo se odlično, za nas je težava, da na zadnjih tekmah nismo zmagali. Ta tekma pa bo zares odločilna. Na zadnjih dveh tekmah smo bili zelo izenačeni, a so oni dvakrat zmagali, morda so psihično bolj trdno moštvo. Po drugi strani pa vem, da lahko igramo dobro, in upam, da lahko naredimo nekaj v tem drugem delu."

V slovenski reprezentanci se zavedajo, da še vedno sami odločajo o svoji usodi, s preštevanjem točk se za zdaj ne ukvarjajo, povsem osredotočeni so na drugo tekmo z Belgijci v zadnjem tednu dni. Tine Urnaut: "Tisti, ki se zna najbolje prilagoditi, ima prednost pred nasprotnikom. Če nam uspe popraviti nekaj malenkosti in zvišati raven igre, lahko premagamo vsakogar."

In to je tudi dobro vabilo v Bologno, kamor vas ob Tinetu Urnautu vabita še Mitja Gasparini in Dejan Vinčič: "Pridite nas spodbujat, pridite nam pomagat in na dobro pašto. Da gremo skupaj v Torino. V Bologni so bolj znani tortelini."

Če ne boste v Bologni, lahko prenos tekme Slovenija – Belgija spremljate na Valu 202.