Foto: Aleš Oblak
Foto: Aleš Oblak

Slovenska vrsta je tekmo 2. kroga Evropske lige proti Švedski začela z nekoliko spremenjeno zasedbo kot uvodni obračun z Luksemburgom. Marco Bonitta ni mogel računati na poškodovano podajalko Evo Pogačar, ki jo je zamenjala 17-letna Žana Ivana Halužan Sagadin. Vlogo korektorice je zaupal Niki Milošič, kot srednji blokerki sta zaigrali Saša Planinšec in Mirta Velikonja Grbac, kot sprejemalki Eva Zatkovič in Selena Leban, kot prosta igralka pa Anja Mazej.

Izbranke novega selektorja Marca Bonite so bile v prvem nizu v podrejenem položaju, tekmice s severa Evrope so predvsem v drugi polovici niza naredile razliko, ob koncu pa s sedmimi zaporednimi točkami prišle do vodstva z 1:0.

Drugi niz se je razpletel po podobnem scenariju, Švedinje so vodile tako rekoč od začetka, tekmice, ki so spet ostale na 13 točkah, pa dokončno zlomile v drugi polovici niza.

Švedinje previsoka ovira za Slovenke

Tretji niz se je za pomlajeno slovensko vrsto začel še slabše kot prva dva. Favorizirane Skandinavke so namreč dosegle prvih pet točk in tako hitro prišle lepe prednosti. Toda Slovenke se niso predale in izenačile na 12:12.

Še več, Slovenke so nato tudi povedle s 14:13, kar je bilo peto vodstvo domačink na tekmi. Po izidu 15:14 za domače pa so gostje zaigrale odločneje in v nizu dosegle šest točk ter odločile zmagovalca.

Naslednja tekma Slovenke čaka 1. junija v gosteh pri Portugalski. V skupini je sicer še Estonija, s katero bodo Slovenke igrale 4. junija doma.

SREBRNA LIGA

SLOVENIJA - ŠVEDSKA (Mislinja)
0:3 (-13, -13, -19)

Slovenija: Velikonja Grbac 4, Šiftar 7, Milošič 4, Halužan Sagadin, Pucelj, Planinšec 1, Boisa, Pogačar, Leban 4, Koren, Gradišnik, Zatković 6, Grubišič-Čabo, Gorjup.

Švedska: I. Haak 17, A. Haak 9, L. Andersson 4, Wasserfaller 4, V. Anderson 4, K. Andersson, Topic, Malm, Larsson, Sjöberg, R. Lazic, A. Lazic 10, Gustafsson, van Leusen.


Že odigrano:
SLOVENIJA - LUKSEMBURG (Mislinja)
3:0 (23, 12, 14)


Sreda, 1. junija, ob 19.00:
PORTUGALSKA - SLOVENIJA

Sobota, 4. junija, ob 19.30:
SLOVENIJA - ESTONIJA (Mislinja)

Sreda, 15. junija, ob 17.00:
ESTONIJA - SLOVENIJA

Sobota, 18. junija, ob 19.30:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA (MB, Lukna)

Sreda, 22. junija, ob 18.00:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA

Nedelja, 26. junija, ob 17.00:
LUKSEMBURG - SLOVENIJA

Prvi dve reprezentanci gresta v finale.