Slovenci imajo trnovo pot na olimpijske igre. Foto: FIVB
Slovenci imajo trnovo pot na olimpijske igre. Foto: FIVB

Kvalifikacijski turnir bo potekal od 9. do 11. avgusta, organizator še ni znan.

V kvalifikacije za olimpijske igre se podaja 24 najboljših reprezentanc v svetovni razvrstitvi, z izjemo Japonske, ki ima kot gostiteljica nastop v Tokiu že zagotovljen. Šest kvalifikacijskih turnirjev s po štirimi reprezentancami se bo odvijalo med 9. in 11. avgustom, nastop na olimpijskih igrah pa si bo zagotovila le najboljša ekipa iz vsake skupine. Sistem serpentine je Slovencem namenil skupino D, v kateri bodo predvidoma igrali skupaj s Poljaki, Francozi in Tunizijci.

Slovenske odbojkarje čaka težko delo, saj so Poljaki septembra osvojili še drugi zaporedni naslov svetovnih prvakov, Francozi pa veljajo za eno najboljših reprezentanc v zadnjih letih. Edini, ki možnosti za uvrstitev na olimpijske igre praktično nimajo, so Tunizijci.

Reprezentance, ki se jim skozi kvalifikacijske turnirje ne bo uspelo uvrstiti na olimpijske igre, se bodo med seboj srečale še v drugem krogu kvalifikacij, tokrat kontinentalnih. V boj za olimpijsko vozovnico se sicer podaja deset evropskih ekip, pri čemer velja omeniti, da kar nekaj evropskih velesil, na čelu z aktualnimi evropskimi podprvaki Nemci, pravice nastopa v kvalifikacijah ni dobilo.

Mednarodna odbojkarska zveza prijave reprezentanc v kvalifikacije sicer zbira do 30. novembra, a je težko verjeti, da bi se katera od nacionalnih zvez nastopu odpovedala.