Mladi Tine Urnaut je svetla prihodnost slovenske odbojke. Foto: MMC RTV SLO
Mladi Tine Urnaut je svetla prihodnost slovenske odbojke. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk
Pajenk z velikimi koraki sledi Urnautu na poti na v odbojkarsko orbizo. Foto: Iztok Novak

Razlog je preprost; Tine je s svojo generacijo slovenska odbojkarska prihodnost že zdaj med najboljšimi na igrišču, s pristopom in delavnostjo pa lahko tudi zgled marsikateremu že uveljavljenemu profesionalcu. Reprezentanca je v povprečju stara 23 let in pol, edini, ki krepko izstopa, je s 35. leti libero Sebastjan Škorc. Tako naj bi vrhunec zasedba, ki jo vodi izkušeni Gregor Hribar, dosegla čez nekaj let ob olimpijskih igrah v Londonu.


Pred mlado generacijo veliko izzivov
Do leta 2012 je ostalo še dovolj izzivov, že letos se prvi ponuja v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Žreb omogoča Slovencem, da se v avgustovski del prebijejo kot nosilci in v odločilnem krogu celo upajo na veliko presenečenje. Septembra bo v Turčiji cilj prva zmaga Slovenije na evropskih prvenstvih. Uvrstitev med 16-terico je zdaj že stalnica, enakovreden boj s tekmeci pa izziv za novo generacijo, na čelu z vodjo Tinetom Urnautom.

Tine je letos igral kot posojeni igralec italijanske Piacenze v Olympiacosu. Italijani, ki so odbojkarska velesila, imajo ligaško pravilo, po katerem v ligi ne smejo igrati tujci, mlajši od 23. let. S tem so krepko zaščitili domači podmladek, ob nakupu Uranuta pa razmišljali predvsem o prihodnosti in ta je tudi za slovensko reprezentanco zelo svetla.

Potencial obstaja
V preteklosti je Slovenija že imela izjemne posameznike, ki pa nikoli niso izstopali v vrhunskih evropskih kolektivih - ob preporodu Bleda in izstrelitvi Urnatua v odbojkarsko orbito pa za njim z vse večjimi koraki stopa še Alen Pajenk. Potencial vselej ne sovpada s končnim dometom, ki ga bo morala izbrana vrsta še pokazati - prva priložnost bo že naslednji teden ob začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti uglednim reprezentancam Portugalske, Grčije, Romunije in Danske.

Boštjan Reberšak, Jutranja športna zgodba, Val 202