Slovenke v uvodnih minutah niso bile najbolj zbrane, šepalo je pri sprejemu, toda pravočasno so se umirile in močno dvignile raven igre. Foto: EPA
Slovenke v uvodnih minutah niso bile najbolj zbrane, šepalo je pri sprejemu, toda pravočasno so se umirile in močno dvignile raven igre. Foto: EPA

Selektor Alessandro Orefice je na svoji prvi tekmi na slovenski klopi v svojo udarno zasedbo
uvrstil podajalko Saro Najdič, korektorico Niko Markovič, srednji blokerki Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Žano Zdovc Sporer ter prosto igralko Anjo Mazej. Dres slovenske izbrane vrste so prvič oblekle tri mlade odbojkarice, Nina Svetina,
Ajda Gornjec Hodnik in Tara Filipič.

Saša Planinšec zelo zadovoljna po zmagi nad Estonijo

Slovenke so slabo začele prvi niz in zaostajale že z 9:18. Na mesto organizatorke igre je vstopila Žana Ivana Halužan Sagadin, pri sprejemu je začela pomagati Nika Markovič, in Slovenke so se hitro bližale. Z delnim izidom 7:0 so prišle na zgolj dve točki zaostanka (16:18) in nato v končnici niza strle tekmice.

V drugem nizu so bile Slovenke bile ves čas v vodstvu in ga dobile s prednostjo sedmih točk (25:18). Z enako razliko so slavile tudi v tretjem nizu, ki so ga odprle z vodstvom 5:1.

"Na začetku smo prikazale mogoče nekoliko živčno igro z veliko napakami, ampak sem vesela, da smo do konca niza verjele, da ga lahko obrnemo v svojo prid in potem smo lahko našo igro le še nadgradile," je povedala Saša Planinšec.

Selektor Alessandro Orefice je prvič vodil Slovenke. Foto: EPA
Selektor Alessandro Orefice je prvič vodil Slovenke. Foto: EPA

Naslednja ovira bo zelo visoka – favorizirana Ukrajina
V soboto Slovenijo ob 15. uri čaka še tekma z Ukrajino. "Zelo kakovostna ekipa, ena od favoritov za osvojitev zlate lige. Treba bo iti na vsako žogo, kot da je naša zadnja. Mislim, da nimamo česa izgubiti, morale pa bomo igrati agresivno," dodaja kapetanka.

Drugi turnir, ki bo od 24. do 26. maja, bo v Sloveniji, poleg domače reprezentance bodo nastopile še Čehinje in Španke.

Slovenke so si preboj v elitno evropsko reprezentančno tekmovanje priborile z dobrimi nastopi v lanski sezoni in posledično visokim 13. mestom na evropski lestvici.

Slovensko reprezentanco, ki je zaradi številnih odpovedi spet zdesetkana, sestavljajo naslednje igralke: Sara Najdič, Žana Ivana Halužan Sagadin, Nika Markovič, Nina Svetina, Saša Planinšec, Mirta Velikonja Grbac, Ajda Gornjec Hodnik, Lorena Lorber Fijok, Žana Zdovc Sporer, Anja Mazej in Tara Filipič.

ZLATA EVROPSKA LIGA (Ž) – TURNIR V TALINU
ESTONIJA – SLOVENIJA 0:3 (-23, -18, -18)

Estonija: Peit 4, Lember, Miilen 5, Kiviloo 4, Kask, Lass, Vares 1, Laak 13, Pertens 2, Varlogina 1,
Sova 3, Vahula 1, Pill.

Slovenija: Svetina, Lorber Fijok 14, Filipič, Najdič, Velikonja Grbac 6, Zdovc Sporer 11, Mazej,
Markovič 15, Planinšec 8, Gornjec Hodnik, Halužan Sagadin 1.