VAR si vse bolj utira pot. Foto: Klemen Brumec
VAR si vse bolj utira pot. Foto: Klemen Brumec

Na OZS-ju so si že dalj časa prizadevali, da bi posodobili slovenska klubska tekmovanja. Začeli so zagotavljati statistiko v živo, zdaj pa bo sodnikom na največjih tekmah pomagala tudi tehnologija.

"Gre za tehnologijo, ki jo že dolgo uporabljajo na mednarodnih tekmah. Že nekaj časa smo si prizadevali za uvedbo pregleda posnetkov, a je bilo vse skupaj povezano tudi s financami. Te smo zdaj zagotovili in kupili sistem za zagotavljanje videonadzora, s čimer bomo zagotovili še večjo regularnost tekmovanj," je prepričan generalni sekretar OZS-ja Gregor Humerca.

V Velenju bodo za preverjanje posnetkov sumljivih žog skrbeli tuji strokovnjaki, v nadaljevanju pa bodo pred zasloni za pregled posnetkov spornih situacij usposobili domače sodelavce.

Na OZS-ju si želijo, da bi sistem videonadzora uporabljali na vseh klubskih tekmah, zagotovo pa bo v uporabi tudi v sklepnih bojih državnega prvenstva.

Pri ženskah se bosta za pokalni naslov udarili ekipi Calcit Volley in Nova KBM Branik, medtem ko bo pri moških prav tako Calcit izzval v tej sezoni neporaženo moštvo ACH Volley.

Nova KBM Branik se je prek Calcita Volleyja prebila v finale Srednjeevropske lige. Foto: Klemen Brumec
Nova KBM Branik se je prek Calcita Volleyja prebila v finale Srednjeevropske lige. Foto: Klemen Brumec

Iza Mlakar popeljala Novo KBM v finale
V finalu ženske Srednjeevropske lige (Mevza) bosta igrali ekipi Nove KBM Branik in madžarske Bekescsabe. Novi KBM Branik je uspel pravi podvig: potem ko je prvo tekmo v Mariboru izgubila z 0:3, je v Kamniku pripravila preobrat. Redni del tekme je Nova KBM dobila s 3:1, v zlatem nizu (6:15) pa narekovala ritem igre in z delnim izidom 1:8 povedla celo s 4:12.

Iza Mlakar je ob 65-odstotni učinkovitosti v napadu dosegla 27 točk (en as, dva bloka), Lorena Lorber Fijok pa 18. Pri gostiteljicah, ki so imele opazno slabši sprejem, je Fatoumatta Sillah prispevala 22 točk.

"Očitno smo ob nepravem trenutku padli v tekmovalno krizo. Priznati moramo, da so bile Mariborčanke boljše. Prisilile so nas, da nismo mogli razviti svoje igre. Preprosto ne najdemo tistega zmagovalnega duha, ki smo ga imeli praktično skozi vso sezono in pred eno najpomembnejših tekem v sezoni smo trenutno v slabem položaju. Kot da smo v nekakšnem krču, kot da se bojimo igrati," je povedal trener Calcita Volleyja Gregor Rozman.

To napoveduje napet boj v državnem prvenstvu (in tudi v finalu pokala v soboto), saj je pričakovati, da se bosta ekipi pomerili v velikem finalu, v zadnjem času pa so na medsebojnih dvobojih boljše Mariborčanke.

Srednjeevropska liga (Ž), polfinale, povratni tekmi
Calcit Volley - NOVA KBM BRANIK (prva tekma: 3:0)
1:3 (-17, 14, -21, -17) *
* - zlati niz: 7:15

BEKESCSABA - Mladost Zagreb (prva tekma: 2:3)
3:2 (zlati niz: 15:11)