Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

S tem je na lestvici lige napredovala na drugo mesto, na lestvici mednarodne zveze, ki odloča o olimpijski vozovnici, pa obdržala lepo prednost pred konkurenti.

Z eno nogo je zagotovo že v Parizu, dokončno pa bo to lahko potrdila po zadnjem turnirju rednega dela, ki bo od 18. do 23. junija v Ljubljani. Na njem se bo merila z neposrednimi konkurenti za štiri mesta, ki še vodijo na olimpijske igre, Italijo, Argentino, Srbijo in Kubo.

Za vstopnico za igre mora biti na koncu turnirja na lestvici boljša od vsaj ene od teh reprezentanc. Glede na prednost pred tremi ekipami, kakovost in dejstvo, da bodo tudi tekmeci še izgubljali točke, to ne bi smela biti pretežka ovira.

Svetovna lestvica FIVB (v Pariz neuvrščenih ekip):

1. Italija 369,30
2. SLOVENIJA 335,03
3. Argentina 302,36
4. Srbija 251,55
-------------------------
5. Kuba 250,64
6. Nizozemska 217,38

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: MMC RTV SLO
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: MMC RTV SLO

Na zadnji tekmi turnirja v Fukuoki proti mladi bolgarski vrsti so se varovanci Gheorgheja Cretuja mučili le v prvem nizu. V njem svoje prepoznavne igre niso pokazali, kot da bi jim to preprečevala pomembnost tekme.

A ko je bilo potrebno, so bili vendarle dovolj zanesljivi. V prvem delu niza so zaostajali tudi za tri točke, v končnico vstopili poravnani s tekmeci, na 22. točki sta bili ekipi še izenačeni, končnica pa je vendarle pripadla izkušenejšim in kakovostnejšim tekmecem.

V drugem nizu je negotovost trajala le do 14:14, nato pa so Bolgari popolnoma odpovedali ob servisih Jana Kozamernika. Slovenci jim do konca niza niso več dovolili točke, z 11 zaporednimi osvojenimi pa so gladko prišli do vodstva z 2:0. V tretjem take premoči niso imeli, vseeno pa so nadzorovali potek in rezultat ter osvojili zanesljivo zmago.

V slovenski vrsti, ki je z bloki dosegla osem točk, pet pa z asi, sta 13 točk dosegla Tonček Štern in Klemen Čebulj, Tine Urnaut jih je prispeval 12.

Slovenski odbojkarji z zmago nad Bolgari dobili zalet za turnir v Stožicah

IZJAVI PO TEKMI

Gheorghe Cretu: "Ponosen sem na fante, zdržali so velik napor. Ponosen sem na strokovni štab, ki je fante tudi telesno odlično pripravil. Po zahtevnem turnirju v Antalyi, dolgem potovanju in tudi zaradi rezultatskega pritiska jim tukaj ni bilo lahko. Proti Braziliji in Japonski so izgubili še dodatno energijo, tako da je bila tudi tekma proti mladi in neobremenjeni Bolgariji, ki je lahko veliko tvegala, zahtevna. A smo jo rešili v svojo korist, tako kot še dve tukaj. Na žalost smo izgubili proti Japonski, na tej tekmi smo naredili nekaj dobrih stvari, a v končnicah nam je manjkalo nekaj agresivnosti, da bi bil rezultat drugačen. Na tem turnirju nismo bili perfektni, smo se pa lahko kaj naučili, da bomo v nadaljevanju sezone močnejši. Na turnirju v Ljubljani ne pričakujem 14.000 gledalcev, ampak 18.000. Med odmori se v dvorani nočem slišati, potrebujemo pomoč navijačev, želim občutiti podporo, ki smo jo imeli pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu. Vsak navijač nam lahko pomaga, da si priborimo Pariz."

Tine Urnaut: "Vesel sem, da smo premagali Bolgarijo. Oni niso imeli ničesar za izgubiti in so zelo agresivno startali v tekmo. Pomembno je bilo, da smo bili mirni v težkih trenutkih. Osvojene točke so zelo pomembne, zdaj pa jih moramo nadgraditi v Ljubljani. Upam, da bomo znova ustvarili fantastično vzdušje v Stožicah, kot na vseh velikih tekmovanjih do zdaj. Želja nas vseh je, da bo dvorana pokala po šivih."


Liga narodov (M), drugi turnir

Skupina 3:
SLOVENIJA – BOLGARIJA
3:0 (23, 14, 21)

Slovenija: T. Štern 13, Pajenk 4, Kozamernik 8, Toman, Marovt, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 12, Čebulj 13, Mujanović, Kržič.

Bolgarija: Nikolov 4, Petrov, Asparuhov 6, Garkov, Karjagin 14, Grozdanov 5, Tatarov 6, Dimitrov, Božilov, Stankov, Kartev, Kolev, Petkov 5, Načev.