Nizozemci so nadigrali Slovence zlasti v ključnih trenutkih 2. in 3. niza, ko so zaostanek obrnili v končno zmago. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije/VolleyballWorld
Nizozemci so nadigrali Slovence zlasti v ključnih trenutkih 2. in 3. niza, ko so zaostanek obrnili v končno zmago. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije/VolleyballWorld

Slovenci so tekmo začeli v postavi Rok Možič, Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Žiga Štern, Gregor Ropret in Alen Pajenk, kot libero pa je bil na voljo Alan Košenina.

Bloker Koncilija kot korektor

Na Filipinih izmed najboljših slovenskih igralcev še vedno manjkata Klemen Čebulj in Alen Šket, selektor pa je doma pustil tudi Mitjo Gasparinija, ki bi ob okužbi Tončka Šterna prišel še kako prav. Na mestu korektorja je namreč moral zaigrati Danijel Koncilija, ki je po osnovni odbojkarski "izobrazbi" bloker.

Nizozemci nadigrali slovenske odbojkarje

Nizozemci so bili vse od začetka uvodnega niza točko ali dve v prednosti, a nato so povedli s 15:10 in Slovenci niso več zmogli ujeti priključka. Po 22 minutah se je prvi niz končal s 25:17 za oranžne odbojkarje.

Drugi niz je bil dolgo izenačen, nazadnje pri 13:13, nato pa so Slovenci s serijo petih točk prevzeli pobudo in povedli z 19:15, a nato do konca osvojili zgolj še dve točki in Nizozemci so s 25:21 v 25 minutah dobili še drugi niz.

Tretji niz je bil še bolj izenačen, vse do 19:19. Takrat so Slovenci znova prišli do prednosti v zaključku, a tudi zdaj se je pri 22:20 ustavilo v napadu in sledil je nizozemski preobrat za niz s 26:24 in gladko zmago s 3:0 v nizih.

Slovenija je na peti tekmi doživela tretji poraz v letošnji Ligi narodov, medtem ko je Nizozemska dosegla tretjo zmago. Foto: Organizator/Volleyballworld
Slovenija je na peti tekmi doživela tretji poraz v letošnji Ligi narodov, medtem ko je Nizozemska dosegla tretjo zmago. Foto: Organizator/Volleyballworld

Nizozemski kapetan jeziček na tehtnici

Za oba preobrata Nizozemske v zaključkih 2. in 3. niza je poskrbel kapetan Nimir Abdel-Aziz, ki je bil z 18 točkami tudi najučinkovitejši igralec srečanja, v pomoč sta mu bila Bennie Tuinstra in Thijs Ter Horst s skupnimi 25 točkami. Na drugi strani sta bila pri Sloveniji najbolj razpoložena Rok Možič in Žiga Štern s skupno 23 točkami.

Oranžni so bili boljši v vseh statističnih prvinah, razen pri bloku (8:5 za Slovence), usodne pa so bile napake, na račun katerih so dobili kar 24 točk, poraženci pa le 17.

Zadnje medsebojno soočenje lani v okviru Lige narodov (nekdanji Svetovni ligi) se je v Riminiju pred dobrim letom dni sicer končalo z gladkih 3:0 (-18, -15, 18) za Slovence, ki so nato zaigrali celo v polfinalu prestižnega reprezentančnega tekmovanja.

T. Štern in Kovačič okužena s covidom-19

Selektor Mark Lebedew ima sicer težave s sestavo slovenske udarne zasedbe. Zaradi pozitivnih testov na okužbo s koronavirusom namreč ne more računati na korektorja Tončka Šterna in prostega igralca Janija Kovačiča.

A zato so se slovenski izbrani vrsti pridružili kapetan Tine Urnaut, Dejan Vinčić in Sašo Štalekar, ki so izpustili turnir v Brasilii, izmed trojice pa je tokrat zaigral zgolj veteran Vinčić.

Slovence v nadaljevanju turnirja na Filipinih čakajo še obračuni z Argentino, Italijo in Japonsko.

Izjavi po tekmi

Mark Lebedew, selektor Slovenije: "Definitivno smo po napredku na zadnjih tekmah danes pričakovali drugačen rezultat, ampak presekali sta nas okužbi s covidom-19. V zadnjem trenutku sem moral menjati postavo, z njo smo opravili le en kratek trening. Tudi Urnaut in Vinčić še nista stoodstotna, tako da smo bili v težkem položaju. Vseeno pa smo pričakovali, da bomo pokazali boljšo predstavo, bolje reševali določene reči v napadu, bolje servirali, toda ritma nismo našli. Jutri imamo prost dan, s posnetki bomo imeli priložnost analizirati napake in jih popraviti, da bomo proti Argentini boljši."

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: "Na žalost smo turnir slabo začeli. Nizozemci so igrali dobro, mi nismo bili na pravi ravni, imamo še veliko rezerv. Zdaj moramo izkoristiti vsak trening, popraviti igro, da bomo izvlekli kaj več, kot smo izvlekli danes."


Sorodna novica Pred Nizozemsko: Popraviti servis, blok in obrambo
Rok Možič je bil znova najučinkovitejši Slovenec, a je tokrat dosegel manj točk kot jih je zbral na prvem turnirju v Brasilii. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Rok Možič je bil znova najučinkovitejši Slovenec, a je tokrat dosegel manj točk kot jih je zbral na prvem turnirju v Brasilii. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

LIGA NARODOV (M)
DRUGI TEDEN, skupina 3, Filipini

SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 0:3 (17, 21, 24)

Slovenija: Možič 12, Ž. Štern 11, Koncilja 8., Pajenk in Kozamernik po 6, Ropret 2.

Nizozemska: Abdel-Aziz 18, Tuinstra 13, Ter Horst 12, Wiltenburg 4, van der Ent 3, Keemink in Plak po 1.

ARGENTINA - JAPONSKA 1:3


Četrtek ob 13.00:
SLOVENIJA – ARGENTINA

Sobota ob 13.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Vrstni red: Japonska 13, ZDA 11, Japonska 10, Francija, Poljska in Italija po 9, Nemčija 7, Nizozemska, Srbija, Slovenija, Brazilija in Iran po 6 točk ...