Foto: EuroParaVolley
Foto: EuroParaVolley

Slovenske odbojkarice, ki so imele po uspešnih pripravah na evropsko prvenstvo tik pred odhodom veliko smole in so zaradi zdravstvenih in administrativnih težav ostale kar brez štirih igralk, so evropsko prvenstvo kljub vsemu začele z zmago. V prvem nizu so nasprotnice iz Hrvaške sicer vodile do 8. točke, nato pa so se naše igralke zbrale, poskrbele za preobrat, nizale točko za točko ter zanesljivo dobile niz. Raznoliko igro so nadaljevale tudi v drugem nizu, za potezo tekme pa je poskrbela mlada Tija Vrhovnik, ki je najprej z atraktivnim odbojem z glavo poskrbela za lepo obrambo, nato pa zanesljivo zaključila še napad in povišala vodstvo Slovenk na 2:0 v nizih. Tudi tretji set je potekal v ritmu, ki so ga narekovala slovenska dekleta, obračun pa se je končal z zanesljivih 3:0 za Slovenijo.

"Zelo sem ponosna na našo ekipo, saj zares nismo bile niti približno pripravljene na situacijo, v kateri smo se znašle. A dokazale smo, da se znamo spoprijeti z vsemi izzivi in smo res dale vse od sebe. Posledično je igra stekla, tekmo smo odigrali zelo dobro, verjetno na trenutnem maksimumu. Glede na to, da smo v tej zasedbi igrale prvič, pa mislim, da lahko še napredujemo. Nemke, ki nas čakajo jutri, so zagotovo bolj zrele nasprotnice, z daljšim stažem. Poznamo jih tudi precej slabše kot Hrvatice. Pričakujem dobro in napeto tekmo, a če se bomo borile tako kot danes, lahko zmagamo," je bila uvodne zmage vesela kapetanka Lena Gabršček.

Foto: EuroParaVolley
Foto: EuroParaVolley

Prva tekma za moško reprezentanco v odbojki sede po dvajsetih letih je poleg veselja ob vrnitvi na velika tekmovanja prinesla tudi nekaj grenkega priokusa v našem taboru. Hrvati so bili v prvih dveh setih občutno premočni, Slovenci na drugi strani mreže pa nikakor niso mogli razviti svoje igre. V tretjem nizu je varovancem Simona Božiča le uspelo dvigniti raven igre, nekaj časa so tudi vodili, nekaj napak in več izkušenj na strani tekmecev pa je tehtnico prevesilo v korist Hrvaške, ki je slavila z 0:3 (-13, -9, -18).

"Nisem si predstavljal, da bom še kadar koli zaigral za reprezentanco – in da se je to zgodilo po vseh teh letih, je fenomenalno. Glede današnje igre lahko rečem, da je bila, kakršna je pač bila. V prvih dveh nizih smo plačali davek neizkušenosti nastopov na velikih tekmovanjih, v nadaljevanju pa se je pokazalo, da je ekipa zmožna že na tem prvenstvu doseči veliko več. Že na naslednjih tekmah pričakujemo boljšo igro in več uspeha," pa je po prvem nastopu Slovenije na evropskih prvenstvih po letu 2001 dejal naš kapetan Matjaž Majdič.

Za začetek EP-ja v odbojki sede zmaga in poraz

Slovence jutri ob 15. uri čaka dvoboj s Čehi, proti katerim želijo vknjižiti prvo zmago. Slovenke pa se bodo ob 8.45 pomerile z vedno neugodnimi Nemkami, ob 18. uri pa se bodo srečale še s Turkinjami.