Štirje novinci so v članski reprezentanci, to so Sešek, Kumer, Bračko in Fink. Foto: OZS
Štirje novinci so v članski reprezentanci, to so Sešek, Kumer, Bračko in Fink. Foto: OZS

"Priprave bomo začeli z veliko spoštovanja in tudi ponižnosti do vsega, kar nas čaka. O tem bomo razmišljali vsak dan. Posvečali se bomo tudi najmanjšim podrobnostim, saj le-te lahko na koncu igrajo ključno vlogo. Kar nekaj stvari bomo morali prilagoditi vsakemu posamezniku in ekipi kot celoti," je ob snidenju z igralci v Črnučah povedal Cretu, ki je pred kratkim obnovil pogodbo.

Izbrano vrsto v naslednjega pol leta čakajo trije veliki izzivi, največja želja pa je premierni preboj na olimpijske igre, ki bodo prihodnje poletje v Parizu.

Selektor Cretu na prvem treningu pozdravil štiri nove obraze

Kdo že trenira v Črnučah
Romunski strokovnjak je na zboru pozdravil slabo polovico povabljenih odbojkarjev. Priprave so začeli predvsem igralci slovenskih klubov – Danijel Koncilja, Črtomir Bošnjak, Jani Kovačič (vsi ACH Volley Ljubljana), Uroš Planinšič, Nik Mujanović (oba OK Kamnik), Miha Fink, Gregor Pernuš, Rok Bračko, Žiga Kumer (vsi OK Merkur Maribor), Jaka Sešek (OK Črnuče) in Urban Toman.

Večina reprezentantov se jim bo pridružila v naslednjem tednu. Do takrat bo v vlogi kapetana Jani Kovačič: "Malo sem bil presenečen, sem mislil, da se bo danes pridružil še kdo od starejših. Lepo je videti mlade fante, videli smo v preteklosti, da so talentirani in da so bili uspešni na prvenstvih mlajših selekcij."

Janž Janez Kržič in Dejan Vinčić imata težave s poškodbo gležnja oziroma komolca. Kržiča čaka še najmanj tritedenski počitek, medtem ko bo imel Vinčić v prihodnjem tednu operativni poseg in se bo ekipi pridružil pozneje.

Sešek ni dojel, da ga res vabijo v reprezentanco
Cretu je na priprave povabil štiri odbojkarje, za katere bo to premierna tovrstna reprezentančna izkušnja. Predvsem Sešek je bil presenečen. "Telefonski klic selektorja me je presenetil. Sprva sploh nisem verjel, da gre zares. Seveda sem se vpoklica zelo razveselil." Članske priprave bodo prvič okusili še Kumer, Bračko in Fink.

Bo Cretu Slovenijo popeljal v Pariz, potem ko so na olimpijskem turnirju že igrali rokometaši in košarkarji Slovenije? Foto: OZS
Bo Cretu Slovenijo popeljal v Pariz, potem ko so na olimpijskem turnirju že igrali rokometaši in košarkarji Slovenije? Foto: OZS

Po daljšem obdobju se vrača Urban Toman: "Zadnjih nekaj let je bilo zame zaradi poškodb precej turbulentnih, za mano je tudi nekaj operacij. A zares lepo je priti nazaj. Komaj čakam, da začnemo trenirati in tekmovati." Toman je imel uspešno sezono v Budvi, kjer je nosil kapetanski trak, njegova ekipa pa je v vitrine pospravila obe tamkajšnji lovoriki.

Konec maja dve tekmi z Nizozemsko
Slovenci bodo taktične zamisli s treningov prvič preizkusili ob koncu tretjega tedna priprav, ki ga bodo sklenili z gostovanjem na Nizozemskem. V Arnheimu bodo 27. in 28. maja odigrali dve pripravljalni tekmi z domačo reprezentanco. Po vrnitvi v domovino bodo v igri odpravljali še zadnje pomanjkljivosti, nato pa začeli prvo izmed treh tekmovanj, Ligo narodov. Najprej bo Slovenija nastopala na turnirjih na Japonskem (6.–11. junij), v Franciji (20.–25. junij) in na Filipinih (4.–9. julij). Na vsakem izmed njih jo čakajo po štirih tekme. Rezultatska uspešnost slovensko vrsto lahko popelje še na Poljsko, kjer se bo med 19. in 23. julijem odvijala končnica.

V zadnjih dneh julija se bodo že začele priprave na evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila srebrno kolajno.

Konec septembra na Japonsko po olimpijsko vozovnico
Sledile bodo še kvalifikacije za olimpijske igre. Slovenska izbrana vrsta bo olimpijske sanje skušala uresničiti med 30. septembrom in 8. oktobrom na Japonskem, kjer se bo za eno izmed prvih dveh mest potegovala v družbi gostiteljev, ZDA, Srbije, Turčije, Tunizije, Egipta in Finske. Če Slovencem ne bo uspel veliki met, bodo olimpijsko pot v francosko prestolnico iskali z uvrstitvijo na svetovni jakostni lestvici. Zadnjih pet mest bo namreč zapolnilo pet reprezentanc, pri čemer bo prvi kriterij obarvan kontinentalno, drugi pa glede na število doseženih točk v svetovni razvrstitvi, h kateri bo prispevala tudi vsaka izmed tekem v letu 2023.

Seznam reprezentantov
Črtomir Bošnjak (sprejemalec; ACH Volley Ljubljana)
Rok Bračko (sprejemalec; Merkur Maribor)
Klemen Čebulj (sprejemalec; Asseco Resovia Rzeszow)
Miha Fink (srednji bloker; Merkur Maribor)
Danijel Koncilja (srednji bloker; ACH Volley)
Jani Kovačič (prosti igralec; ACH Volley)
Jan Kozamernik (srednji bloker; Asseco Resovia Rzeszow)
Matej Kök (sprejemalec; ACH Volley)
Janž Janez Kržič (srednji bloke;, Merkur Maribor)
Žiga Kumer (prosti igralec; Merkur Maribor)
Rok Možič (sprejemalec; WithU Verona)
Nik Mujanović (korektor; Calcit Volley)
Alen Pajenk (srednji bloker; Olympiakos)
Gregor Pernuš (podajalec; Merkur Maribor)
Uroš Planinšič (podajalec; Calcit Volley)
Gregor Ropret (podajalec; Sir Safety Susa Perugia)
Jaka Sešek (korektor; Črnuče)
Sašo Štalekar (srednji bloker; Berlin Recycling Volleys)
Tonček Štern (korektor; Olympiakos)
Žiga Štern (sprejemalec; VfB Friedrichshafen)
Urban Toman (prosti igralec; Budva)
Tine Urnaut (sprejemalec; JTEKT Stings)
Dejan Vinčić (podajalec; VfB Friedrichshafen)