Calcit Volley je v finalu pokalnega tekmovanja s 3:0 odpravil ACH Volley, čigar prevlada se je končala tako v prvenstvu kot v pokalu. Slaba uteha je, da je ACH osvojil srednjeevropsko ligo. Foto: Klemen Brumec
Calcit Volley je v finalu pokalnega tekmovanja s 3:0 odpravil ACH Volley, čigar prevlada se je končala tako v prvenstvu kot v pokalu. Slaba uteha je, da je ACH osvojil srednjeevropsko ligo. Foto: Klemen Brumec
Odbojkarji Calcita pokalni prvaki

Nizi so se končali na 21, 21 in 22. Trener Gregor Jerončič je dobro pripravil svoje varovance na pokalno tekmovanje, Calcit je najprej v četrtfinalu ugnal državne prvake Merkur Maribor, nato v polfinalu Triglav in v finalu še ACH Volley. Na današnji tekmi je bil najučinkovitejši Jan Klobučar s 14 točkami, 12 jih je dodal Martin Kosmina, ki je na sprejemalskem mestu zamenjal Milosza Hebdo. ACH je naredil 31 napak, Calcit Volley 23. Jasno je, da Matija Pleško odhaja z mesta trenerja ACH-ja: "Prevzemam odgovornost, a nisem edini, ki je kriv za takšno sezono."

Calcit Volley je dobil delno zadoščenje za razočaranje v prvenstvu, v katerem je osvojil le 3. mesto. Na fotografiji Diko Purić, ki je s tremi zaporednimi bloki poskrbel za prvo kamniško prednost na tekmi, z novim uspešnim blokom je v prvem nizu priboril tudi vodstvo 19:22. Foto: Klemen Brumec
Calcit Volley je dobil delno zadoščenje za razočaranje v prvenstvu, v katerem je osvojil le 3. mesto. Na fotografiji Diko Purić, ki je s tremi zaporednimi bloki poskrbel za prvo kamniško prednost na tekmi, z novim uspešnim blokom je v prvem nizu priboril tudi vodstvo 19:22. Foto: Klemen Brumec

Purić s tremi bloki zapored poskrbel za zasuk
Po petih zaporednih točkah si je ACH (v začetni postavi je Pernuš zamenjal Ropreta) priboril zajetnejšo prednost 11:6, toda nato je Calcit zaigral odločneje v napadu, s tremi zaporednimi uspešnimi bloki Dika Purića (5 točk v uvodnem nizu) pa prvič povedel (14:15) in si po uspešni akciji Jana Klobučarja priigral odlično izhodišče za finiš niza (20:23), ki so ga odbojkarji iz Kamnika po napaki ACH-ja dobili na 21. V prvem nizu je ACH naredil 11 napak, Calcit pa 7.

Klobučar in Gasparini priigrala prednost 0:2
ACH je še naprej igral precej medlo, kot da bi ga poraz v finalu DP-ja dotolkel. V drugem nizu, v katerem je Klobučar dosegel pet točk, je Calcit Volley povedel s 4:8 in prednosti ni več izpustil iz rok. Pri 16:20 je bila pot do vodstva z 0:2 odprta, ACH je sicer znižal na 19:21 in 20:22, a preobrata ni zmogel. Mitja Gasparini je unovčil drugo zaključno žogo za zmago v nizu z 21:25.

Štalekar prispeval odločilno točko
V prvi polovici tretjega niza so oranžni zmaji po odličnem začetku (9:5) večinoma vodili za dve ali tri točke, pa so jih tekmeci spet ujeli. Martin Kosmina je s servisom poskrbel za vodstvo s 16:17, po nizu treh kamniških točk pa je prednost porasla na 18:22. Niz se je končal na 22, zaključno žogo je unovčil Sašo Štalekar.

To je bilo zadnje dejanje klubske sezone 2020/21, sledijo priprave reprezentance na Ligo narodov. Prvo tekmo bo Slovenija v Riminiju odigrala 28. maja proti Srbiji.

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja:
"Če se še enkrat vrnem na državno prvenstvo, lahko rečem, da smo na tistih tekmah plačali davek srednjeevropske lige, ko tudi nismo bili kompletni in ko smo se morda nekoliko preveč zanašali na ene in iste igralce. V končnici se nam je prav to poznalo in nam je malo zmanjkalo za finale. Pokalna lovorika je več kot dobrodošla, sezono lahko zdaj ocenim z napol polnim kozarcem, če se lahko tako izrazim. Lovorika je potrditev našega letošnjega dela in je pokazatelj vsega tega, kar smo delali skozi leto."

Mitja Gasparini je dosegel 8 točk. Foto: Klemen Brumec
Mitja Gasparini je dosegel 8 točk. Foto: Klemen Brumec

Sašo Štalekar, odbojkar Calcit Volleyja:
"Danes smo igrali fantastično. Od začetka do konca smo imeli prednost nekaj točk. ACH Volleyju nismo dopustili, da nam naredi to, kar nam je v polfinalu državnega prvenstva, ko smo dobili prvo tekmo in na drugi vodili že z 2:0, nato pa so nas Ljubljančani odnesli z igrišča. Trije najboljši klubi smo si razdelili letošnje lovorike, s to zmago smo rešili sezono. Če pa potegnem črto skozi celotno sezono, pa lahko rečem, da smo igrali dobro v vseh tekmovanjih, a nam je tako v srednjeevropski ligi kot v državnem prvenstvu nekaj zmanjkalo, danes pa smo pokazali, da tudi mi lahko osvojimo lovoriko."

Matija Pleško, trener ACH Volleyja Ljubljana:
"Menim, da smo bili danes telesno sposobni igrati na visoki ravni, psihično pa smo bili precej na tleh. Imeli smo tudi nekaj manjših težav s poškodbami tik pred začetkom pokala, a ne glede na to sem mislil, da bomo danes osvojili zlato. Tekmo smo dobro začeli in nadzirali potek nekje do sredine niza. Po menjavi Hebde s Kosmino pa so se stvari začele podirati. Poskušali smo z menjavami, naredili smo vse, da bi našli razpoložene igralce, ki bi nas popeljali do zmage, vendar se nam enostavno ni izšlo. Čestitke Kamniku za osvojen pokal, verjamem, da so zelo veseli."

Zaključni turnir, Ljubljana, finale:
ACH Volley – CALCIT VOLLEY
0:3 (-21, -21, -22)

ACH Volley: Toman, Ropret, Pernuš 2, Touhteh 8, Dagostino, Pavlović, Bošnjak, Okroglič 2, Rutar, Pokeršnik 2, Videčnik 6, Kök 6, Vučićević.

Calcit Volley: Kos, Hribar, Bregar, Kosmina 12, Gasparini 8, Hebda 1, Klobučar 14, Jerončič, Brulec, Beravs, Štalekar 5, Plot.

Polfinale:
ACH VOLLEY – Salonit Anhovo
3:0 (23, 23, 21)

Hiša na kolesih Triglav – CALCIT VOLLEY
0:3 (-20, -17, -12)

Četrtfinale:
Panvita Pomgrad – SALONIT ANHOVO 0:3
Krka – HIŠA NA KOLESIH TRIGLAV 0:3
Merkur Maribor – CALCIT VOLLEY 0:3
ACH VOLLEY – SIP Šempeter b. b.